Šta je novo?

šetnja antičkim singidunumom

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
ŠETNJA ANTIČKIM SINGIDUNUMOM

Da li ste ikada razmišljali da se na nekoliko metara dubine, ispod ovog Beograda, nalaze ostaci antičkog Singidunuma. U starom delu Beograda, gotovo svaka lokacija čuva neko svedočanstvo iz rimskog perioda, pa zato srpska prestonica u Evropi važi za jednu od najbogatijih po broju antičkih nalazišta. Šetnja kroz antički Singidunum je nova tura razgledanja Beograda i priča o jednom gradu koji je postojao pre njega.


beograd-kalemegdan.jpg
Beograd se nalazi na izuzetno dobrom i značajnom geografskom, ali i strateškom položaju, koji je od davnih vremena privlačio narode da se tu nasele. Prvi zapisi datiraju iz vremena Herodota, o tome da su u četvrtom veku pre nove ere keltska plemena naseljavala prostor od današnjeg Trga republike do ušća Save u Dunav. Takav položaj naselja privukao je i moćnu Rimsku imperiju, koja je tu stvorila limes, odbrambenu granicu prema Dakiji. Prva legija koja dolazi u ove krajeve je Sedma legija Klaudija i pretpostavlja se da je to početak formiranja jednog kastruma, legijskog logora koji se i danas čuva na prostoru parka Kalemegdan koji okružuje Beogradsku tvrđavu. Oko logora se formiralo naselje koje se prvi put pominje 86. godine za vreme vladavine rimskog cara Domicijana. Tada se iz Dalmacije povlači čuvena legija Flavija, koja se razmešta u Gornjoj Meziji, koja teritorijalno odgovara današnjoj Srbiji. Ta legija je bila ključ razvoja antičkog Singidunuma i u ovim krajevima ostaju do kraja antičkog doba. Singidunum, kako su današnji Beograd nazvali njegovi prvi stanovnici Kelti, bio je administrativni centar i razvijao se od legijskog logora prema današnjem centru Beograda. To je bio dobro utvrđen vojnički grad na 20 hektara površine današnjeg parka Kalemegdan,sa moćnom legijom koja je granicu Dunava branila od upada Varvara.


kalemegdan9.jpgDruga celina antičkog Singidunuma je bilo civilno naselje koje se protezalo današnjim centrom Beograda, od ulice Kralja Petra do Trga Republike, a sa savske strane, na području Kosančićevog venca bilo je njegovo elitno naselje. Ulaz, odnosno granica između civilnog i vojnog dela je na mestu današnje Biblioteke grada u Knez Mihailovoj ulici, a o tome svedoče ostaci zidina koji su ugrađeni u enterijer ove institucije, tzv. Rimsku dvoranu u kojoj se organizuju mnogi kulturni događaji.
Rimljani su bili dobri graditelji i urbanisti, pa su stotinama godina kasnije, u srednjem veku, turski osvajači u tom delu Beograda, kada su gradili svoju varoš, koristili trasirane ulice iz rimskog perioda. A one su se pravile pod pravim uglom i glavne su bile, današnja pešačka zona Knez Mihailova i prva paralelna, Vasina ulica.
Tu je bio obod civilnog naselja antičkog Singidunuma, odakle je počinjala treća celina, groblje. Stoga i nije neobično da se pri svakoj rekonstrukciji ulica i građevina u centru Beograda, otkopa i po neka nekropola ili pronađu materijalni ostaci života u ovoj koloniji Rimske imperije.
Rimljani su živeli vrlo komforno, kuće su zagrevali vodenom parom, o čemu svedoče ostaci tog sistema, kao i vodovodnog. Ako ste se pitali šta predstavljaju polukružne građevine ispred Filozofskog fakulteta, treba reći da su to replike autentičnih termi koje su i dan-danas na četiri metra ispod površine.
U šetnju antičkim Singidunumom, u kome je rođen rimski vladar Flavije Jovijan, Beograđani i gosti grada, sa vodičem kreću svake subote sa Trga Republike. Mi smo ispričali tek delić antičke istorije našeg grada čije je uspon bio u drugom i trećem veku, a kraj te civilizacije dolazi sredinom sedmog veka sa prodorom Avara.
izvor:glassrbije
 
Top