Šta je novo?
Učlanjen(a)
05.04.2019
Poruka
22
Šetnja Andaluzijom

(Sihronizovano na hrvatski)

gyV24KF.jpg


Andaluzija, često zvana draguljem Španjolske i najčešće karakterizirana kao zemlja koride, flamenka, sherry vina, ruševnih dvoraca i tapasa. Najosvajaniji dio Iberijiskog poluotoka, u kojem se najviše osjeti utjecaj Maurskih osvajanja. Mauri, narod „nastao“ miješanjem Berberskog naroda i Arapa, svoje prve pohode ostvaruje 710 godine, došavši u Španjolsku iz Maroka preko Tarife, razvivši najsofisticiviraniju kulturu srednjeg vijeka, što je ostavilo velike utjecaje na arhitekturu (tzv. Mudejar), kulturu i kulinarstvo.
Glavni grad autonomne zajednice Andaluzije je Sevilla, grad bezbrojnih trgova, crkava, lijepog i sunčanog vremena te tapas barova. Grad stvoren za duge šetnje, uz miris naranača, čijih drvoredi su u gotovo svakoj ulici. Sevilla obiluje umjetničkim blagom, pa je i zbog toga meta mnogih turista. S graditeljskog stajališta gradski su spomenici mješavina različitih stilova: uz blistave spomenike arapske umjetnosti, kao što su Alcazar i zvonik Giralda, tu su i remek-dijela gotičke umjetnosti, a među njima i veličanstvena katedrala, najveća gotička katedrala na svijetu i općenito treća najveća katedrala na svijetu. Od 1987. uvršteni su na UNESCO- ov popis mjesta svjetske baštine u Europi
Uz Sevillu najpoznatiji gradovi pokrajine Andaluzije su Granada, često nazvana domom tapasa, i Cordoba. Budući da je neko vrijeme bila glavni grad muslimanske Španjolske, u Granadi se nalaze brojni spomenici arapske umjetnosti iz 13. stoljeća, među kojima je i UNESCO-ova svjetska baština u Granadi: Alhambra, džamija i palača, Generalife, palača i Albayzín ili Albaicín, stara arapska četvrt s kućama većinom iz 16. stoljeća.
Cordoba je glavni grad pokrajine Cordobe, u Andaluziji. Od 1984. godine, stari dio grada upisan je na UNESCO- ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

ryk4iHk.jpg

Kod:
https://uptobox.com/oao75a2syl6c

Password za otpakivanje : Gagisha
 
Top