Šta je novo?

Sesvete: zapalila se cisterna s plinom, evakuiran hotel

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Sesvete: zapalila se cisterna s plinom, evakuiran hotel
Izvor: Slobodna Dalmacija 07.12.2010. | 19:03

Najmanje tri snažne detonacije odjeknule su zagrebačkim Sesvetama, točnije u Jelkovcu u garažnom prostoru u sklopu kompleksa 'Zovko' (hotela i benzinske postaje) u utorak oko 18 sati jer je došlo do požara cisterne koji je zahvatio još jednu cisternu i autobus.
Borba s vatrenom stihijom trajala je preko 40 minuta, a ozljeđenih osoba nije bilo jer su promptnom reakcijom svih službi evakuirani gosti i zaposlenici hotela i benzinske crpke, kao i stanari svih okolnih obiteljskih kuća.
pozarttt_zovko-071210_thumb.jpg

Požar je do temelja 'pojeo' jednu cisternu na kojoj su eksplodirale zapaljene gume, dok su druga cisterna i autobus djelomično izgorjeli. Od jačine detonacije stradalo je i nekoliko stakala na okolnim kućama tako da je materijalna šteta poprilična.
- Moglo je biti vrlo opasno. Vatra se nije proširila jer srećom nije bilo više lakozapaljive tekućine, a i jer nije zahvatila spremnik druge cisterne u kojoj je zapaljive tekućine bilo malo - izjavio je na mjestu događaja zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Mladen Malčić.
Očevici eksplozije za vrijeme policijskog očevida puni dojmova su promatrali borbu vatrogasaca s vatrom kao i policijsku organizaciju oko požarišta.
- Čuo sam eksploziju i protrnuo. Svi znamo što gazda u tim cisternama drži - od nafte do lož ulja - jedno opasnije od drugog. Zgrabio sam dijete i dao se u bijeg. Tresli su se i zidovi, a ne samo stakla na prozorima. U jednom trenutku od šoka i supruga mi se srušila na tlo. Ne znate što se događa a obuzme vas neopisiv strah i mislite da ćete ostati bez krova nad glavom. Vatrogasci su došli za tri minute. Sjajno su odradili posao. A nakon sat vremena, kad su već počeli čistiti požarište, rekli su nam policajci da se možemo vratiti u domove - ispričao nam je jedan od stanara okolnih kuća, svjestan da život pored benzinske pumpe i nije najsigurniji.
I drugi očevici, od djelatnika crpke do konobara u lokalu, su bili pod šokom i kažu da je bilo i više od tri detonacije, no kad je započeo "vatromet", već nakon drugog snažnog udara prestali su brojati i zavladala je panika.
Točan uzrok požara i gdje je "zapelo" znat će se po dovršetku policijskog očevida.

h. k. j.
 
Top