Šta je novo?

SENTA: Za noć opuste njivu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Lopovi haraju u atarima Sente i Čoke

Za noć opuste njivu
Izvor: Blic NEDELJKO KOLUNDŽIJA | 11. 07. 2011. - 00:02h

SENTA - Ratari u senćanskom ataru ne znaju kako da zaštite povrtarske useve od lopova. Gotovo posle svake noći čuje se da su nekom domaćinu opusteli njivu ili baštu. U poslednje vreme učestale su krađe krompira.

157777_vojnjive1-krompiriste-koje-su-posetili-lopovi_f.jpg
Parcela pod krompirom koju su poharali lopovi

Lovočuvarske službe pokušavaju da zaštite povrće i useve, angažovana je policija, a problem krađa i otimačina sa njiva došao je i do lokalne samouprave. Neki kradljivci su uhvaćeni na delu, ali ništa radikalno nije preduzeto, jer su kazne blage, a imena lopova moraju da ostanu tajna.

- U poslednjih desetak dana zabeleženo je mnogo krađa krompira. Pljočuvari su uhvatili nekoliko lopova, ali ne mogu da kažem ko su i koje su nacionalnosti, jer bih se ogrešio o zakon. Mislim da to nije dobro, jer bismo saopštavanjem njihovih imena pomogli da se oni koji su sada na stranputici, uključe u normalne tokove i žive od rada, a ne od pljačke tuđe, teško stečene imovine - rekao je Laslo Rac Sabo, predsednik opštine Senta.


Po podacima policije i lovočuvarskih službi, lopovi u krađe i otimačinu odlaze vozilima u koje mogu da natovare prilično robe. Iako žive u Senti, koriste automobile sa oznakama Zrenjanina.


Ratari u poslednje vreme najviše nade polažu u poljočuvarsku službu iz Kikinde, čiji su pripadnici svake noći na poljima.


- Poljočuvari uspevaju da ih uhvate na delu, ali potrebno je da pripadnici policije noću kontrolišu puteve i kamione kojima lopovi prevoze kradenu robu. Treba pronaći i one koji kupuju i preprodaju te proizvode - rekao je Laslo Rac Sabo.


Komandir policijske stanice u Senti Dragan Todorović kaže da su u krađi krompira zatečena trojica Senćana, koji su poznati policiji. Ali, uhvaćeni su sa malom količinom povrća, pa se ne može tvrditi da su pričinili i ostale poljske štete. Policajci posle toga mogu da podnesu samo prekršajnu prijavu.


Imre N., jedan od oštećenih ratara, kaže da je skupo platio semenski krompir iz Mađarske i posadio ga na kraju njive. Krompir je namenio za sopstvene potrebe, ali pošto su mu lopovi poharali njivu, na njivi gotovo da nije ostalo ništa.


- Počupali su sav krompir, a potom pokupili krupnije komade, a ostale razbacali po njivi. Pošto se takva krađa tretira kao sitna, policija lopove ne goni po službenoj dužnosti. Predložili su da ih tužim, ali bi to mnogo koštalo i ko zna kakve bih probleme imao sa ljudima koji su ogrezli u kriminal - kaže Imre.


Kradu i u Čoki

Poljočuvar iz Čoke Janoš Hirš kaže da su lopovi počeli da pustoše i njive u čokanskom ataru.
- Lopovi prate kretanja poljočuvara i mobilnim telefonima javljaju jedni drugima gde se oni nalaze. Kada se poljočuvar udalji, brzo reaguju i pokupe sve sa njive. Vlasnik često mora da ide na pijacu da bi deci kupio krompir za pomfrit - kaže Hirš.
 
Top