Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
489
Selma Hajek

2 Septembar 1966, Coatzacoalcos, Veracruz, Mexico
Selma Hajek (Salma Hayek Jimenez) rođena je 2. septembra 1966. godine. Ona je glumica nominovana za Oskara, rediteljka, dobitnica Emi nagrade, filmski i televizijski producent. Najuspešnija je latinoamerička glumica. Pojavljuje se u preko 30 filmova, a radila je kako u Holivudu tako i u Meksiku i Španiji. Njen glumački rad prati zalaganje protiv nasilja nad ženama i diskriminacije nad imigrantima.

Selma Hajek je rođena u Koacakoalkosu, Verakruz, u Meksiku, od oca Samija Hajeka, direktora libanske naftne kompanije, i majke Dijane Himenez, operske pevačice. Po majci je Špankinja, a po ocu Libanka. Odrasla je u imućnoj porodici i sa 12 godina je poslata u katoličku školu u Lujzijani. Bila je odlična gimnastičarka s velikim šansama da uđe u olimpijski tim. Nakon što je napustila školu, jer je imala disciplinskih problema, Selma se nakratko vraća u Meksiko, ali ubrzo odlazi u Hjuston da živi sa svojom tetkom, gde je i živela do svoje sedamnaeste godine. Koledž pohađa u Meksiko Sitiju i studira međunarodne odnose, ali ga uskoro napušta kako bi započela glumačku karijeru.

U 23. godini Hajekova dobija glavnu ulogu u uspešnoj TV noveli "Teresa" (1989) i tako postaje prava zvezda u Meksiku. Kasnije, 1994. godine, glumi u filmu "El Callejon de los Milagros" ("The Alley of Miracles"), koji je osvojio najveći broj nagrada u istoriji meksičkog filma. Za tu ulogu Selma Hajek je nominovana za nagradu Arijel.

I pored lošeg engleskog, Selma se 1991. godine seli za Los Anđeles kako bi studirala glumu kod Stele Adler, nadajući se da će tako sebi otvoriti vrata veličanstvenog Holivuda. Primećuju je reditelj Robert Rodrigez (Robert Rodriguez) i njegova žena, producent Elizabet Avelan, i daju joj šansu koja joj je bila potrebna u filmu "Desperado" ("Desperado") iz 1995. godine, u kom je glumila sa Antoniom Banderasom.

Uspeh "Desperada" je nastavila kratkom, ali nezaboravnom ulogom u filmu "Od sumraka do svitanja" ("From Dusk Till Dawn"). Godine 1999. dobija ulogu u visokobudžetnom filmu Vila Smita "Divlji, divlji zapad" ("Wild Wild West"), nakon čega igra u filmu "Dogma" Kevina Smita. Tokom 2000. dobija ulogu pored Benisija Del Tora u filmu "Putovi droge" ("Traffic"). U to vreme Hajekova osniva producentsku kompaniju "Ventanarosa", preko koje producira filmove i TV projekte.

"Frida" (2002) je prvi film u kome je Hajekova producirala i igrala glavnu ulogu s Alfredom Molinom; u njemu su glumili i Antonio Banderas, Ešli Džad, Džefri Raš i Edvard Norton. Film je režirala Džuli Tejmor. Selma je za tu ulogu bila nominovana za Oskara u kategoriji najbolje glumice.

Godine 2003. glumi u filmu "Bilo jednom u Meksiku" ("Once Upon a Time in Mexico"). Iste godine režira TV film "The Maldonado Miracle", za koji dobija Emi za izvanredno rediteljsko ostvarenje.

U decembru 2005. godine režira muzički spot za Princa - "Te Amo Corazon". U septembru 2006. godine postaje glavni producent u američkom TV serijalu "Ružna Beti" ("Ugly Betty"), koji uskoro postaje hit.

O privatnom životu ove glumice se dosta zna. Četiri godine se zabavljala s glumcem Edvardom Nortonom (od 1999. do 2003. godine), a od 2003. do 2004. je bila s glumcem Džošom Lukasem. Od marta ove godine verena je za Fransoa-Anrija Pinoa (Francois-Henri Pinualt), vlasnika kuće "PPR", koji stoji iza takvih modnih kuća kao što su "Gucci" i "Yves Saint Laurent". U septembru ove godine, u 42. godini, Hajekova je rodila svoje prvo dete - ćerku Valentinu Palomu Pino.Slike:

hayek.jpg
hayek-salma-photo-salma-hayek-6202406.jpg


2269-1-1.jpg
 
Top