Šta je novo?

Seksi SMS-ovima oštetio Tele2 za 403.000 kuna?!

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Seksi SMS-ovima oštetio Tele2 za 403.000 kuna?!
Danas.hr 02.09.2011.

0253007.48.jpg


Tele2 je prijavio policiji vlastitog neimenovanog korisnika pod optužbom da im je hakirao sustav naplate i slao seksi SMS poruke besplatno. Pružatelj tih usluga tvrdi da su u Tele2 izmislili hakiranje, te da se izvlače od plaćanja.

Mobilni operater Tele2 prijavio je Općinskom državnom odvjetništvu određenog 095 korisnika koji je, kako tvrde, "izmjenom postavki svojeg mobilnog uređaja onemogućio funkcioniranje sustava kontrole naplate Tele2 d.o.o. jer na prepaid računu nije bilo sredstava".

Na taj je način, piše Poslovni dnevnik, korisnik besplatno poslao 17.387 SMS poruka od kojih svaka stoji 6,1 kunu, te u veljači dodatnih 48.764 poruka napravivši potpuno neopaženo račun od čak 403.521 kunu. Radi se, naime, o usluzi seksi SMS chata, kakvu pruža zagrebački veletrgovac uslugama s dodatnom vrijednošću IPT.

U toj tvrtki, pak, optužuju Tele2 da vlastitu grešku pokušavaju naplatiti nekome drugom i da su izmislili hakiranje.

Tele2 ne želi platiti vlastitu grešku?

Sustav naplate mobilnih usluga, naime, jedan je od najneprobojnijih i svjetska je rijetkost da mobilni operater prizna da im je taj sustav hakiran. Zato u IPT-u ne vjeruju da je došlo do hakiranja, već do greške zbog kojeg je Tele2 sam sebi napravio štetu pogrešno obračunavši račun dotičnog korisnika.

"O kakvom se zapravo problemu unutar Tele2 radi najbolje svjedoči činjenica da smo ih, kad smo primijetili tako velik promet s jednog 095 broja, o tome obavijestili, a oni su odgovorili da u Tele2 ne postoji evidencija o tome", kazao je listu član Uprave IPT-a Hrvoje Rajić, dodajući kako su nekoliko dana kasnije iz Tele2 poručili da im tih 403 tisuće kuna neće platiti jer smatraju da ih je korisnik prevario!

IT stručnjaci s kojima je list razgovarao, smatraju da je teorija Tele2 o mijenjanju postavki na mobilnom aparatu navodno malo vjerojatna. Prije je moguće, navode, da je netko unio krive postavke, poput tarifnog modela, u sustav za naplatu Tele2 nego da je taj sustav nešto krivo izračunao.

Milijardu kuna prihoda

Inače, suosnivač IPT-a je član Uprave SN Holdinga i bivši član Nadzornog odbora Dom Holdinga Joško Marić.

Napomenimo i da Tele2 danas ima 700.000 korisnika u Hrvatskoj, a sustav za naplatu im godišnje obračuna oko milijardu kuna "teških" računa.
 
Top