Šta je novo?

Šef MI6 na "Fejsbuku"

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Šef MI6 na "Fejsbuku"
6. jul 2009. 00:56

London -- Supruga novog šefa britanske obaveštajne službe MI6 Džona Sojersa poslala slike svog supruga na internet sajt "Fejsbuk", zaprepastivši stručnjake za bezbednost.

Sojers, koji je trenutno ambasador Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama, treba da preuzme novu dužnost u novembru. Londonski nedeljnik "Mejl on sandej", uz ocenu da je reč o "neverovatnoj omašci", piše da je Sojersova supruga, Šeli Sojers, na "Fejsbuk" poslala porodične fotografije, podatke gde Sojersovi stanuju i letuju, kao i ko su im prijatelji i rođaci.

Ove informacije mogao je da vidi bilo koji od više miliona korisnika "Fejsbuka" širom sveta, ali su brzo uklonjene pošto nedeljnik kontaktirao Forin ofis.

Ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband demantovao je da je bezbednost bila prekršena i izrazio punu podršku Sojersu.

"Nije državna tajna da on nosi 'spido' kupaće gaće, zaboga, odrastimo!", rekao je Miliband britanskom radiju.

Direktor Centra za bezbednosne i obaveštajne studije pri Bakingemskom univerzitetu profesor Entoni Glis izjavio je da će reč o "nemilom bezbednosnom propustu" i da će Sojersovi najverovatnije morati da se presele, a njihovoj deci obezbedi dodatna zaštita.

Nedeljnik "Mejl on sandej" koji je priču objavio na naslovnoj strani ocenio je da bi ove informacije "mogle potencijalno da budu korisne neprijateljskim stranim silama ili teroristima".

Portparol za spoljne poslove Liberalno demokratske partije Edvard Dejvi pozvao je vladu da pokrene istragu povodom ovog događaja i ispita da li je Sojers sposoban da vodi britanske obaveštajne operacije u inostranstvu.

Sojers u novembru treba da zameni Džona Skarleta na mestu šefa Tajne obaveštajne službe (SIS), poznatije kao MI6.

Izvor: Tanjug
 
Top