Šta je novo?

Sedam najjačih klubova izlaze iz Premijer lige: U suprotnom, čeka ih katastrofa!

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.943
Sedam najjačih klubova izlaze iz Premijer lige: U suprotnom, čeka ih katastrofa!

Izvor: telegrafRaspad-Premijer-lige-620x350.jpg
Najuspešniji klubovi Premijer lige nalaze se u situaciji koja bi mogla da ih dovede u finansijsku katastrofu.Ogromne plate igrača više ne mogu da se održe preko osnovnih izvora prihoda, a to su televizijska prava i sponzorstva, tako da su sedam najvećih engleskih klubova – Mančester junajted, Mančester Siti, Čelsi, Arsenal, Liverpul, Totenhem i Everton – doživeli gubitak u poslednjih sedam godina od čak – 1.1 milijardu funti.

Prema najnovijim ugovorima u vrednosti od 5.1 milijarde funti, TV mreže “BT” i “Skaj” upozorili su Premijer ligu da neće biti u stanju u budućnosti da isplate toliko koliko liga od njih očekuje. Čak i da se to desi, najnovije analize pokazuju da to neće biti dovoljno za zahteve klubova, koji tako neće ni imati drugo rešenje nego da formiraju novo takmičenje.

O ovome je opširno govorio predstavnik “Vajzibla”, kompanije koja se bavi analizom finansija u sportu.

Tan2016-8-19_2271336_5.jpg

Pol Pogba i Zlatan Ibrahimović, najveće zvezde letnjeg prelaznog roka 2016.
Foto: Tanjug/AP

– Novac od TV prava je kritičan za klubove u smislu finansiranja igrača, kupovinu i plate, a troškovi rastu brže od prihoda. Uprkos rastu prihoda od televizije i sponzorstava, najvećih sedam klubova Premijer liga se i dalje muče da zarade pravi novac – rekao je Rodžer Bel iz “Vajzibla”.

GDE JE KLJUČNI PROBLEM?

Bel je potanko objasnio zašto stanje sve više ide ka neodrživom.

– Metoda ekonomskog profita, koju koriste Koka-Kola i Žilet, podrazumeva da se porezi i naknade oduzimaju od prihoda kako bi se uvideo pravi odnos zarađenog i izgubljenog novca. Po tome, sedam klubova je uništilo čak 1.1 milijardu funti u poslednjih sedam godina uprkos rastu prihoda od TV prava. Naše analize pokazuju je trenutno šansa 1:5 da neki klub zapravo zaradi novac. Međutim, Premijer liga se vodi maksimiziranjem vrednosti brenda i TV pravima. Dokazali smo da klubovima trebaju veći prihodi samo da bi funkcionisali – objasnio je Bel i nagovestio:

– Ako BT i Skaj ne mogu ili ne žele da izađu u susret očekivanjima Premijer lige, onda ovi klubovi ili možda čak i ostali, moraju da traže novac na drugom mestu da bi mogli da plaćaju igrače, ili će se suočiti sa katastrofalnim posledicama.

Tan2016-3-15_224048163_1.jpg

Jaja Ture je najplaćeniji igrač Mančester Sitija, sa 240.000 funti nedeljno
Foto: AP/Tanjug

REŠENJE: EVROPSKA SUPER LIGA

Premijer liga je formirana 1992. godine da bi prihodovala više novca, podsetio je Bel.

– Ne postoji ništa što bi moglo da zaustavi šest ili sedam najuspešnijih klubova da udruži snage sa drugim najboljim klubovima u Italiji, Španiji, Nemačkoj, i da formiraju Evropsku Super ligu (European Super league) i ispregovaraju evropski ili čak globalni ugovor TV prava koji bi im donelo mnogo miliona funti.

Koncept te lige bio bi onaj američki, rekao je analitičar. U toj “zatvorenoj” ligi ne bi bilo novih klubova, i to bi vlasnicima klubova omogućilo da postave gornju granicu za plate igrača (salary cap) na osnovu TV i sponzorskih prava.

– Uticaj vlasnika klubova poput Mančester junajteda, Arsenala i Liverpula ne sme biti potcenjen. Kompanija “Amazon” je upravo lansirala globalni “web streaming” servis, i takođe je kupila određen procenat prava za Bundes ligu. Amerikanci vrlo dobro shvataju medije i sport. Vlasnici Junatejda i Arsenala takođe imaju NFL timove, dok kompanija “Fenway Group” koja drži Liverpul u vlasništvu im i bejzbol tim Boston Red Soksa. Ovakvi formati njima nisu nepoznata stvar – rekao je Bel, i dao svoju prognozu.

Tan2016-5-18_202749152_6.jpg

Navijači Liverpula
Foto: Tanjug/AP

– Evropska Super liga bi donela veliki novac od globalnih ugovora o prenosima, sa recimo “Amazonom”, “Foksom”, “Netfliksom” i tako dalje. Ko ne bi hteo da gleda Mančester junajted protiv Barselone ili Čelsi protiv Real Madrid svakih osam nedelja, svake sezone?

Na kraju je zaključio da bi ovim scenarijom bili pogođeni klubovi koji bi igrali samo nacionalna prvenstva.

– Njima će biti najteže, jer neće imati ništa od TV prava. Pašće plate, interesovanje navijača i investicije – završio je Rodžer Bel.

O njegovim rečima se uveliko polemiše u Engleskoj. Šta vi mislite, koliko je realno da se sve ovo desi?
 
Top