Šta je novo?

Sećanje na makedonskog pevača moćnog glasa

  • Začetnik teme Ana_ana
  • Datum pokretanja
Ana_ana

Ana_ana

Član
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.748
Dve godine od smrti Tošeta Proeskog


Na današnji dan pre dve godine poginuo je jedan od vodećih vokala Balkana, makedonski pevač Toše Proeski. U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 16. oktobra 2007. godine u ranim jutarnjim satima na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, zaustavljen je ne samo jedan život, već i karijera muzičara velikih potencijala.
U nesreći je teže povrede zadobio i vozač „tuarega“ Georgij Georgijevski, a lakše je povređena i Tošetova Menadžerka Ljiljana Petrović.
Tog kobnog dana, Toše je krenuo u Zagreb, gde je trebalo da snimi englesku verziju jednog od njegovih hitova. Samo nekoliko dana pred smrt, snimljen je i film o njegovom životu, gde je govorio o svom rodnom gradu, porodici, balkanskoj karijeri.
Toše je sahranjen u rodnom Kruševu, uz najveće državne počasti, a posthumno mu je bila dodeljena i titula počasnog građanina Republike Makedonije.
O Kruševu
"Jedino ovde mogu da se odmorim, zato što me ovde ljudi ne tretiraju kao po ostalim gradovima. Tu sam domaći i apsolutno sam opušten. Imam mnogo omiljenih mesta u Kruševu. Klub ‘Planet’ je mesto gde provodim svoje slobodno vreme. Tamo se uglavnom okupljam sa svojim drugarima. Postoji jedno mestašce gde volim da parkiram auto i da u autu pustim film i tako se opustim. Odatle je prelep pogled na celu Pelagoniju. Imate osećaj da je ceo svet vaš. Manastir je mesto gde se duhovno punim. Veoma često sam tamo", govorio je Toše o svom rodnom gradu.O porodici
Bio je vezan za svoju familiju. Govorio je često da ne može da živi bez saveta oca Nikole, bez gibanice majka Dominike i bez igre sa sestrićima Kristijanom i Nikolom. Za uspeh na estradi zaslužan je njegov glas, ali i dobro vaspitanje koje je poneo iz kuće. Roditelji su osetili koliko je Toše talentovan, pa su ga podržali da upiše Srednju muzičku školu u Bitolju.

Blistava karijera
Toše Proeski je rođen 25. januara 1981. godine. Popularnost je stekao pesmama „Pusti me“, koju je snimio 1997. godine i „Ostani do kraj“ iz 1998. Bio je predstavnik Makedonije za pesmu „Evrovizije“ 2004. u Istanbulu, gde je osvojio 14. mesto sa pesmom „Life“.
Snimio je šest studijskih albuma, izdao dva DVD izdanja, napunio bezbroj koncertnih sala širom Balkana i sveta, osvojio brojne muzičke nagrade, dao bezbroj intervjua.
Uspešno je sarađivao sa najboljim kompozitorima Marinom Tucaković, Gligorom Koprovim, Kiretom Kostovim, Leontinom Vukomanović, Željkom Joksimovićem.

Autor: Blic online
 
pipezos

pipezos

Član
Učlanjen(a)
12.10.2009
Poruka
72
Počivaj u miru legendo jer živiš i dalje u našim mislima.
 
Top