Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.171
Scarface (1983)screen.png
XxyrF3H.png

info.png
8ngv0pegrto.png
„Lice sa ožiljkom“ (engl. Scarface) je američki film Brajana de Palme snimljen 1983. godine. Glavne uloge igraju Al Paćino i Mišel Fajfer. Film govori o kubanskom izbeglici koja dolazi 80-ih u Majami bez ičega, a postaje moćan narko bos. Na početku, kritike su bile podeljene, sa akcentom na prekomerno nasilje i rečnik. Pojedini kubanski doseljenici u Majamiju ukazali su da ovaj film prikazuje Kubance kao kriminalce i trgovce drogom. Savremeni komentari su pozitivniji, a scenaristi i režiseri kao Martin Skorseze su pohvalili ovaj film.

Kubanski izbeglica Toni Montana, 1980. godine stiže u Majami i poslat je u izbegličko naselje sa najboljim prijateljem Meni Rejem (Stiven Bauer), i njegovim saradnicima Angelom (Pepe Serna) i Či-Či (Angel Salazar). U zamenu za ubistvo bivšeg kubanskog vladinog zvaničnika na zahtev bogatog trgovca drogom Frenka Lopeza (Robert Lođa), družina je oslobođena iz naselja i date su im zelene karte. Frenkov čovjek Omar Suarez (F. Mari Ejbraham) im daje šansu da kupe kokain od kolumbijskih dilera, ali dogovor pada u vodu. Angel je raskomadan motornom testerom, dok Meni i Či-Či oslobađaju Tonija i ubijaju Kolumbijce. Smatrajući da ih je Omar izdao, Toni i Meni insistiraju da lično odnesu preuzetu drogu i novac Frenkiju. Impresioniran, Frenk zapošljava Tonija i Menija. Tokom njihovog sastanka, Toni se upoznaje i na prvi pogled zaljubljuje u Frenkijevu devojku Elviru Henkok (Mišel Fajfer).

Nekoliko meseci kasnije, Toni ide u posetu svojoj majci Džordžini (Mirijam Kolon) i mlađoj sestri Džini (Meri Elizabet Mastrantonio), prema kojoj je veoma zaštitnički nastrojen. Njegova majka se užasava njegovim kriminalnim načinom života i izbacuje ga napolje. Dok Toni ulazi u auto koje ga čeka, Meni komentariše Džininu lepotu ali Toni ga upozorava da se kloni nje.

Frenk šalje Tonija i Omara u Boliviju na sastanak sa kokainskim bosom Alehandrom Sosom (Pol Šenar). Toni pravi dogovor sa Sosom bez Frenkovog odobrenja, a Omar odlazi da obavesti Frenka. Sosa otkriva da je Omar policijski doušnik i zatim Toni prisustvuje kako pretučenog Omara izbacuju iz helikoptera. Toni garantuje za Frenkovu organizaciju, i Sosa pristaje na dogovor, upozoravajući Tonija da ga ne izda. U Majamiju, Frenk je veoma ljut zbog Omarovog stradanja, i neodobrenog dogovora koji je napravio Toni. Frenk i Toni se razilaze, nakon čega Toni stvara sopstvenu organizaciju i obaveštavajući Elviru o svojim namere u vezi nje.

U noćnom klubu, korumpirani detektiv Mel Bernštin (Heris Julin) pokušava da iznudi novac od Tonija u zamenu za policijsku zaštitu i dojave. Toni ljuti Frenka još više otvorenim spodadanjem Elvire u klubu. Kada Toni vidi Džinu kako igra sa strancem koji je pritom dodiruje, prepire se sa njom, i zatim udara Džinu posle čega je Meni odvezao kući. Plaćene ubice zatim pokušavaju da ubiju Tonija, ali on beži iz kluba. Sumnjajući da je njegov bivši šef poslao Bernština i ubice, Toni, Meni i Či-Či odlaze u Frenkovu kancelariju, gde ga nalaze zajedno sa Bernštinom. Frenk priznaje svoju upetljanost i moli za život, ali ga družina ubija zajedno sa Bernštinom.

Toni ženi Elviru i, uz Sosine zalihe, gradi multi-milionsko carstvo. Operacije ima postepene teškoće pošto Toni postaje sve više paranoičan, Elvira i on prekomerno koriste kokain, njegov čovek za pranje novca traži veći deo kolača, dok Menija vređa kako Toni sve uspehe veže za sebe. Na kraju, Toni je optužen za pranje novca i utaju poreza posle policijske istrage. Sosa se nudi da iskoristi svoje veze u vladi da održi Tonija van zatvora ako Toni ubije novinara koji preti da razotkrije Sosu. Zatim, Toni još više gura od sebe Menija i Elviru okrivljujući svog prijatelja za njegovog hapšenje i optužujući suprugu što je nerotkinja zbog prekomerne upotrebe droge; Elvira napušta Tonija.

U Njujorku, Toni, Či-Či i Sosin čovek Alberto (Mark Margolis) se spremaju za likvidaciju. Alberto postavlja bombu u auto novinara, ali neočekivano sa novinarem ide i njegova porodica. Toni otkazuje zadatak, Alberto insistira na njegovom nastavljanju, terajući Tonija da ih ubije. Vraćajući se kući, Toni dobija poziv od pobesnelog Sose zbog svog neuspeha. Sosa raskida njihovo partnerstvo i podseća Tonija da nije trebalo da ga izda.

Zatim, Toni uviđa da Menija i Džine nema nekoliko dana. Njegova potraga za njima dovodi ga do kuće u kojoj se nalazi Meni. Kada je Toni video tu i Džinu, polugolu, ubija Menija. Džina govori Toniju da su se njih dvoje juče venčali i planirali su da ga iznenade. Toni se vraća u vilu sa Džinom, gde pokazuje kajanje zbog ubistva Menija pre nego što zabija lice u veliku količinu kokaina. U međuvremenu, Sosini ljudi kreću sa napadom na vilu i ubijaju Tonijeve ljude. Drogirana Džina optužuje Tonija da je želi samo ze sebe i puca mu u nogu a zatim ulazi Sosijev čovek i ubija je. Toni ubija njega i postaje poremećen zbog ubistva Džine. U besu potpomognutim kokainom, Toni uzima bacač granata i puca na Sosine ljude. Toni je više puta pogođen, ali nastavlja da pruža otpor dok nije upucan u leđa. Njegovo telo pada u fontanu, koja napred ima natpis "Svet je tvoj".

screen.png
pefsXhI.jpg


Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top