Šta je novo?

Savremena informaticka pomagala u radu sa invalidnom decom

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
4.266
Savremena informaticka pomagala u radu sa invalidnom decom

defektologija.jpg


O implementaciji savremenih informatičkih pomagala u radu sa TIL često dobijamao informacije iz različitih medija. Uvek se pominju uspešni rezultati određenog inovativnog projekta, a vrlo retko sam put koji je doveo do tih rezultata.
Većini je poznata priča o Stivenu Hokingu, velikom fizičaru, koga bolest motornih neurona nije mogla zaustaviti na putu ka velikim naučnim dostignućima. Pošto je saznao da boluje od ove neizlečive bolesti njegov saveznik je postao njegov računar. Računar mu pruža pomoć u kontroli i kretanju invalidskih kolica, u komunikaciji, pisanju, čitanju...
Navedeni primer najbolje ilustruje maksimalno iskorišćene preostale sposobnosti čoveka, koje uz korišćenje dobro prilagođenog informatičkog pomagala daju neverovatno dobre rezultate.
Misao jednog od korisnika invalidskih kolica koji kaže da ne postoje najbolja invalidska kolica na svetu već najbolje prilagođena, u potpunosti se može preneti na računare čija je svrha da omognu TIL. Samo prilagođavanje kompjutera za rad jeste osnovni preduslov za uspeh.
U vaspitno-obrazovnom radu sa telesno invalidnom decom računar može imati veoma značajnu ulogu. Mogućnosti koje on pruža u potpunosti se mogu primeniti na sve zahteve koje plan i program stavljaju pred nastavnika.
U daljem razmatranju obratićemo pažnju upravo na sposobnosti deteta predškolskog uzrasta, načine prilagođavanja računara za individualni ili grupni rad sa telesno invalidnom decom predškolskog uzrasta, mesto računara na času i praktičnoj primeni.

...pročitajte kompletan tekst... -
pdf.gif
PDF format, veličina: 503 KB


Autor teksta je:
Veselin Medenica,
student Defektološkog fakulteta u Beogradu
 
Top