Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Savjeti za odabir pločica u kupatilu

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Savjeti za odabir pločica u kupatiluPločice se često koriste za ukrašavanje podova, polica, kada, tuš kabina i zidova u kupatilima.

Predstavljaju atraktivno rješenje za dekorisanje i mogu se naći na hiljade različitih veličina, boja, materijala, dezena i tekstura. Sljedeći savjeti mogu vam pomoći da odaberete pločice koje će najbolje pristajati vašem kupatilu.

Dijagonalno postavljanje pločica


Prije odabira pločica važno je znati koje su vrste dostupne. Najpopularnije keramičke pločice su glazirane, napravljene od gline i presvučene neporozirajućom zapečenom glazurom. Mozaičke pločice su također od gline i otporne su na vlagu. Staklene pločice su veoma izdržljive i sve su više popularne. Pločice od prirodnog kamena kao što je mermer, škriljac i granit su prelijepe i izdržljive, ali su prilično skupe.

Sve ove pločice su pogodne za kupatila. Nebrušene pločice su često bez glazure i nisu otporne za vlagu. Ove pločice su manje pogodne za kupatila s obzirom da nisu vodootporne. Pri odabiru pločica za pod, važno je uzeti u obzir prostor i cjelokupni stil kupatila.Da biste malo razdrmali tradicionalni izgled, postavite pločice dijagonalno kako biste postigli oblik dijamanta umjesto uobičajene šahovske table. Koristite jednu boju pločica ili naizmjenično dvije neutralne, ali slične boje. Na primjer, možete uzeti boju bjelokosti i boju badema.

Kada birate pločice za kupatilo, pobrinite se da površina pločice ne bude isuviše glatka. S obzirom da se u kupatilu voda često proljeva, glatka površina bi mogla biti opasna. Pločica s malo teksture na površini će puno pomoći u sprečavanju nezgoda u kući. Mala kupatila vjerovatno ne bi mogla podnijeti velike, odvažne dezene na pločicama, jer oni neće imati priliku da se u malom prostoru ponove više puta, te bi mogli vizuelno progutati prostor.

Manje pločice nisu praktične za čišćenje

Iako su manje pločice vizuelno ljepše za kupatila, one su manje praktične za čišćenje. Imajte na umu da će između svake pločice biti prostor u kojem će se moći skupljati prašina i prljavština. Dakle, što je više pločica teže ih je čistiti. Iz tog razloga, za pod malog kupatila najbolje je odabrati jednobojne pločice i veće pločice sa suptilnim malim dezenom.

U kupatilu s velikom podnom površinom, mogućnosti je mnogo. Iako su bijela i neutralne boje, poput boje badema i sive, i dalje najpopularnije za kupatila, sve je više prihvatljivih boja. Pogledajte ukupnu šemu boja kupatila, uključujući elemente i boju zida, i odaberite boju koja je ili u skladu ili nadopunjuje ostale boje.

Na primjer, potpuno bijelo kupatilo može se transformisati podnim pločicama u tamnoplavoj boji. Ili, napravite kontrast u kupatilu u blijedo purpurnoj boji zelenim podnim pločicama čime ćete postići nevjerovatnu dubinu boje. U nekom zaista velikom kupatilu, na pod se može staviti ukrasna bordura, ali ovo obično vizuelno izgleda neuredno sa svim elementima neophodnim u kupatilu.


Izvor: Enterijer.ba 
Top