Šta je novo?

Saveti za čuvanje voća i povrća

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.851
Saveti za čuvanje voća i povrća

Da li vam je dosta bacanja namirnica koje nakon dana dana smekšaju i istrule? Predlažemo vam kako da čuvate najčešće korišćeno voće i povrće kako bi bili sigurni da će trajati duže.


Uz malo pažnje, voće i povrće će vam duže trajatiKako da čuvate voće?


BANANE - Ako banane nećete upotrebljavati odmah nakon kupovine, onda ih nikako ne ostavljajte povezane jer tako brže sazrevaju. Odvojite svaku bananu, držite ih na polici ili u rupičastoj korpi, kako bi se omogućila cirkulacija vazduha.

GROŽĐE - Najčešća greška koju ljudi čine kada skladište grožđe je to što ga operu pre odlaganja u frižider. Jeste da će tako ukloniti nečistoće sa grožđa, ali voda će imati loše uticati na plod.

NEKTARINE - Kao i kajsije, mogu se držati u frižideru samo ako su zrele. Najbolje ih je izvaditi dan ili dva pre nego što planiramo da ih upotrebimo, kako bi omekšale na sobnoj temperaturi.

MALINE - Operite bobice u rastvoru napravljenom od jedne četvrtine sirćeta i tri četvrtine vode. Postavite ih u plastičnu činiju sa papirom na dnu, koji ćete menjati kada postane vlažan.

KIVI - Držite ga na sobnoj temperaturi dok ne sazri, a zatim ga odložite u frižider. Ne bi trebalo da stoji u frižideru duže od 1 do 2 nedelje.

Kako da čuvate povrće?


Ono što bi prvo trebalo da znate jeste da uklonite svu ambalažu oko plodova ili ih bar otpustite da povrće može da diše.

KUPUS - Ako ga držite na hladnoj površini, moći će da traje do nedelju dana, a ukoliko počne da vene, treba samo odvojiti spoljne listove. Kupus može da počne da gubi vlagu nakon nedelju dana, tako da ga je najbolje koristiti u najkraćem mogućem roku.

ŠARGAREPA - Ono što prvo treba da učinite jeste da joj odsečete vrhove kako bi duže zadržala svežinu. Ona se može čuvati na nekoliko načina, a neki od toga su da ih stavite u prostoriju sa dosta vlage, da ih umotate u krpu ili ubrus ili da ih stavljate u hladnu vodu svakih nekoliko dana, ako želite da je održite svežom.

PEČURKE - Treba ih držati u frižideru i u originalnom omotu. Ako koristite samo nekoliko pečuraka iz pakovanja, probajte da otvorite samo ugao plastične folije i uzmete koliko vam je potrebno. Zatim pokrijte papirom i sa više plastične folije i vratite u frižider.

KROMPIR - Kao beli i crni luk, i krompir treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu, kao što su kutije u mračnom prostoru ili odloženo u papirnim kesama.

KRASTAVAC - Ukoliko želite da ostane svež duže vreme, umotajte ga u vlažan ubrus ili krpu i odložite u frižider. A ako planirate da ih jedete u roku od dan ili dva nakon kupovine, dovoljno je da ih odložite u hladnu prostoriju.

Izvor: B92
 
Top