Satelit "made in Serbia"

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Mladić iz Vrnjačke Banje ubedio NASA da 2015. lansira mali satelit "made in Serbia"

Izvor:
Blic.rs

Američka agencija za istraživanje svemira NASA 2015. godine lansiraće 50 manjih satelita, od kojih bi jedan trebalo da bude konstruisan u Srbiji. Zahvaljujući inicijativi mladog naučnika Stefana Vlajkovića, naučne institucije i kompanije iz naše zemlje dobiće priliku da postanu deo velikog projekta.

223568_08-isisroadmap-for-cubesat-programme4_ff.jpg

Čim se Stefan Vlajković, doktorant Tehnološkog instituta u Cirihu, preko projekta konstrukcije satelita koji koriste nanotehnologiju povezao sa najprestižnijom agencijom na svetu, dobio je ideju da u taj projekat uključi i Srbiju. Nije bilo lako to uraditi; dozvolu i odgovor iz NASA čekao je od juna prošle godine do početka januara.

- Kada sam pristupio projektu, želeo sam da povežem i naše institucije, jer znam da imamo potencijala da to iznesemo. To je odlična prilika ne samo za naučne institucije, univerzitete i institute, već i za kompanije koje se bave elektronikom, programiranjem… Postojala je bojazan sa strane NASA, ali su na kraju pristali, tako da postoji velika šansa da 2015. imamo srpski satelit - počinje priču za “Blic” Vlajković.

Trenutno se priprema tehnička dokumentacija, nakon toga treba da se prođe i selekcija, a konačan odgovor će se znati na jesen. Vlajković je veliki optimista.

- Srbija bi 2015. mogla da ima svoj satelit, a trebalo bi da ga konstruišu stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i biće sklapan u Novom Sadu ili u Beogradu na Institutu “Mihajlo Pupin” - kaže Vlajković, koji je asistent na fizičkoj hemiji na ciriškom institutu.

U okviru ovog projekta biće konstruisano 50 malih satelita veličine 20 puta 10 centimetara, ali i oni, bez obzira na veličinu, kako objašnjava Vlajković, imaju istu funkciju kao i veliki sateliti.

- Period njihove rotacije je 10 do 15 minuta, za toliko obiđe Zemlju. U jednom trenutku pokriva tri-četiri susedne države, ali pošto brzo obiđe Zemlju, to nije problem. Nema potrebe da bude veliki i glomazan jer se lansira u orbite koje su bliže - navodi Vlajković i dodaje da ovi sateliti mogu da se koriste u vojne svrhe, u telekomunikaciji, za analize štete u vanrednim situacijama, istraživanja orbite Zemlje, meteorološke projekte...

Pravno gledano, sateliti će biti u vazdušnom prostoru više od 50 država i oni će između sebe razmenjivati podatke kako bi se uspešno obavila istraživanja koja NASA finansira.

- To znači da ćemo u svakom trenutku imati podatke i pristup svim satelitima, a ne samo našem - kaže Vlajković.

Miodrag Temerinac, profesor na FTN, kaže da bi satelit trebalo da bude težak tri kilograma i da u mali prostor treba smestiti svu elektroniku, senzore, aplikacije.

- Ovi sateliti nisu geostacionarni, nisu na jednom mestu, nego stalno kruže. Projekat je pokrenut zbog meteorologije, a žele da prate i geodinamičke promene. Ali mreža satelita može da se koristi i za druge primene. Mogu da se ubace i dodatni senzori za podršku navigacionom sistemu, na primer - kaže Temerinac i dodaje da je plan da ovi sateliti budu lansirani iz Rusije jedan po jedan ili nekoliko odjednom.

NASA finansira 80 odsto opreme i 80 odsto sredstava za lansiranje, pa je za učešće u ovom projektu potrebno da Srbija obezbedi između 20.000 i 100.000 evra. U prvoj fazi, kako kaže Vlajković, potrebna je samo garancija da će troškovi biti pokriveni. Kako bi obezbedio novac, samoinicijativno je počeo da kontaktira s ovdašnjim ministarstvima, ali su ga tokom januara prvo dočekali praznici, a onda i vanredna situacija.

- Pokušao sam da zakažem sastanak kako bih obezbedio novac za troškove. Kontaktirao sam s ministrima odbrane, nauke, ekonomije, tražio sam prijem i kod predsednika i premijera. Niko mi nije odgovorio - kaže Vlajković, koji je ubeđen da će novac ipak biti obezbeđen.

Svestan koliko je ovo dobra prilika za Srbiju, on želi da u tehničkoj dokumentaciji navede i imena kompanija iz naše zemlje koje će raditi na projektu. Do sada su se uključili samo FTN i Institut “Mihajlo Pupin”, a vreme ističe jer je rok za podnošenje dokumentacije 1. april. Zato Vlajković poziva sve zainteresovane kompanije i pojedince da se uključe u projekat.

- Pored ovoga, za planiranje i realizaciju neophodan je i kontakt sa državnim vrhom kako bi se definisala najbolja strategija za našu privredu. Još jednom apelujem za prijem i sastanak sa premijerom i predsednikom - zaključuje Vlajković.

Natrag