Šta je novo?
VIP IPTV
Učlanjen(a)
09.12.2012
Poruka
20.835
Sarajevo Rikoset (2011)
XpXx8VV.jpg


Bosna lansirna rampa Al Kaide

Dokumentarni film o poslednjem ratu na bosanskom poprištu "Sarajevo rikošet - tragovi iz Sarajeva" u režiji Ula Fliuma i produkciji "Fenris filma", norveška nacionalna televizija emitovala je uoči ubistva Osame Bin Ladena. Sasvim slučajno, ali u pravi čas. Argumenti se nižu od prvih kadrova: Pod zaklonom ratnih grozota u Bosni nastala je jedna nova situacija s velikim posledicama i izvan Balkana. Al Kaida je dobila efikasnu lansirnu rampu za svoje akcije protiv Zapada. Krvoproliće je iskorišćeno za etabliranje islamskog terorizma u Evropi. I tako dalje, do same Amerike.
U filmu o tome svedoče bez zadrške, između ostalih, profesor Džon Šindler iz Nacionalne bezbednosne agencije u Merilendu, u kojoj je vodio odeljenje za Balkan, Majkl Šeuer iz CIA u kojoj je bio šef odeljenja "Bin Laden", zatim bivši špijun Muradif Pajt, nekadašnji bosanski ambasador u Londonu Muhamed Filipović...

MILIONI IZETBEGOVIĆU: Džon Berger i Murdin Pajt

Bosanski rat je omogućio više nego i jedan drugi događaj u istoriji - više novca ekstremizmu. Kada se prati odakle je potekao, otkriva se da je izvor Saudijska Arabija.
Kanalisan je inače i kroz Agenciju za pomoć trećem svetu. Filipović kaže da je novac davan Aliji Izetbegoviću kao privatnoj ličnosti, a ne bosanskim vlastima, vojsci ili nekom drugom. Niko nije uzimao od tih para, izuzimajući najbliže saradnike Izetbegovića, koji je kontrolisao donacije iz Irana, Saudijske Arabije i Emirata.

Posebno praćen: Hasan Čengić
Informacije o komunikacijama, koje je sakupljala Nacionalna bezbednosna agencija , prosleđivane su obaveštajnim službama.
Posebno je bio pod kontrolom državni sekretar u ministarstvu odbrane BiH Hasan Čengić. Šindler kaže za njega da je klasičan primer toga koliko su bili pametni da kombinuju podršku džihadu i ekstremizmu.
"Dobrovoljci" su duža sekvenca u dokumentarcu "Sarajevo rikošet". Došli su iz celog sveta, neko ih je organizovao novcem, logistikom i komandom, nisu iskrsli sami u Bosni.

Sukob sa Alijom: Sefer Halilović
Ondašnji vrhovni komandant bosanske vojske Sefer Halilović bio je protiv korišćenja islamista.
- Zašto ne pomognete muslimanskoj braći u Palestini, oni su ugroženiji, i u drugim delovima sveta koji su vam bliži? - pitao je on.
Naređenjem da se razoružaju i vrate, Halilović je izazvao gnev Izetbegovića: "Ako budemo tako radili, više nećemo dobiti nijedan dolar iz islamskih zemalja."
Konflikt je okončan smenom Halilovića i bombom u njegovom stanu. Život su izgubili su njegova supruga i brat.
- Bili su potpuno nevini, izvan čitave priče. Ako je neko trebalo da strada, trebalo je da stradam ja, a ne oni - rekao je Halilović.
Šindler kaže da Izetbegovićeva vlada nije žrtvovala samo svoje civile, već je likvidirala i političke protivnike pomoću grupe "Ševe", povezane sa Al Kaidom i uvežbane od Iranaca.
"Rikošet" je završen apokaliptičnim kadrovima kojima i počinje. Snimljeni su 11. septembra 2001. godine u Njujorku....

Kod:
http://bitshare.com/files/vssh8zo7/Sarajevo.Rikoset.2011.avi.html
 
Top