Sarajevo: Iz Libije evakuisano i šest trudnica

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Sarajevo: Iz Libije evakuisano i šest trudnica

slitunain.php

Izvor: Nezavisne novine Mirsada Lingo - 25.02.2011 18:51

libija%20aerodrom%20evakuacija.jpg

SARAJEVO - Oko 270 bh. državljana u petak rano ujutro doputovalo je iz Tripolija u Sarajevo, a o stanju u sukobima zahvaćenoj Libiji imali su oprečne informacije.
Jedni kažu da tamo vlada haos, dok drugi tvrde da je mirno i da je panika koju su proizveli mediji bezrazložna. Među putnicima bilo je i šest trudnica, a neke od njih nisu mogle skriti suze u susretu sa porodicom.
"Mislila sam da nikada nećemo stići. U Tripoliju je haos, ima automobila koji gore, na ulicama ima pobunjenika, ali nije strašno kao što vi pišete i izvještavate. Na aerodromu se tuku da uđu u avione. Užas. Sretna sam konačno što sam ovdje", rekla je Alma Buljina.
Nakon što su rodbina i prijatelji na sarajevskom aerodromu više od 48 sati čekali povratak članova svojih porodica, u petak oko dva sata na pistu je sletio jedan avion "BH Airlinesa" i jedan avion libijske kompanije "Burak".
U prvom avionu bili su mahom žene i djeca, a u drugom uglavnom građevinski radnici i inženjeri iz BiH, koji već godinama i mjesecima rade u Libiji, u kojoj su 15. februara izbili krvavi sukobi u toku antivladinih demonstracija. Njihovu evakuaciju iz Egipta organiziralo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
"Bilo je poteškoća. Stanje u Libiji nije baš dobro, vlada represija, ali nije ni tako strašno kako mediji izvještavaju. Sretan sam što sam stigao kući. Putovao sam 26 sati", rekao nam je Emir Kuduzović, ističući da je bilo gotovo nemoguće probiti se do aerodroma u Tripoliju.
"Kada smo ušli u aerodromsku zgradu, bilo je još teže, jer svi su odlazili, a mi smo ostajali, i dalje smo čekali", kazao je Kuduzović, koji se neće vraćati u Libiju "ako ne bude morao".
I većina ostalih bh. građana evakusanih u petak iz Libije potvrdila je da na aerodromu u Tripoliju ima dosta nereda. Ističu kako je bilo i povrijeđenih osoba u ovoj zračnoj luci te napominju da je u srijedu, kad je trebalo da poleti prvi avion sa našim građanima pa je let odgođen, na ovom aerodromu bilo više od 100.000 ljudi.
"Osjećam se dobro i nijednog trenutka se nisam plašio. U Tripoliju je prilično mirno, a vi novinari izazvali ste svu ovu gužvu", poručio je jedan od putnika koji je samo rekao da se zove Nermin.
Mihaela Buljina, koja je avionom "BH Airlinesa" doputovala iz Tripolija, tvrdi da je u glavnom gradu Libije mirno i da je sve vrijeme imala kontakt s porodicom.
Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je zbog bh. državljana u Libiji aktiviralo Tim za krizne situacije, ističu da rade na evakuciji ljudi i morskim putem. U petak popodne kazali su da se turski vojni bro, koji je u četvrtak trebalo da krene put Turske još nalazi u libijskoj luci Bengazi, te da imaju informaciju da se na ovaj brod neće moći ukrcati svih 150 bh. državljana.
Tvrde kako je uzrok neisplovljavanja vojnog broda "Iskenderum" nevrijeme koje je zadesilo ovu libijsku pokrajinu, te da informacije o nevremenu možemo provjeriti na svim internet portalima koji su tu vijest objavili.
"Čim bude oformljena dovoljno velika grupa bh. državljana koji žele biti evakuirani, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obezbjedit će čarter let, a do tada će koristiti komercijalne linije za sve građane koji pojedinačno žele da se vrate iz Libije u BiH", rekao je Mirza Pašić iz Odjela za odnose sa javnošću Ministarstva.
Kad su izbili neredi u Libiji, u ovoj zemlji zateklo se oko 1.500 državljana BiH, a oko 750 je zatražilo da bude evakuisano.

Spas preko Egipta

Mirza Pašić iz MVP BiH nam je rekao da je deset bh. građana u petak trebalo kopnenim putem preći libijsko-egipatsku granicu uz pomoć Ambasade BiH u Kairu.
Slobodan Šoja, ambasador BiH u Egiptu, rekao nam je da je bh. ambasada u Kairu poslala autobus po naše građane koji su dva i po sata udaljeni od egipatske granice.
"Mi smo na telefonskoj vezi sa našim ljudima iz Ambasade i za sada je sve u redu", rekao je Šoja.

Natrag