Šta je novo?

Sanader ključni svedok u istrazi afere oko "Hipo" banke

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Pisanje austrijskog dnevnika


Sanader ključni svedok u istrazi afere oko "Hipo" banke

Tanjug | 14. 12. 2010. - 09:13h | Foto: Reuters

Nakon hapšenja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u Salcburgu, austrijskoj specijalnoj komisiji za istragu afere "Hipo Alpe Adria" banke pruža se jedinstvena prilika da ispita ovog kontroverznog političara u vezi raznih poslova, piše danas austrijski dnevnik "Salcburger Nahrihten" (SN).

99044_0701-sanader-foto-rojter_f.jpg

Ivo Sanader je uhapšen u Austriji


List tvrdi da će uloga Sanadera u istrazi o "Hipo" banci svakako biti ključna, kao i da su i optužbe u vezi ove afere bile i jedan razlog za međunarodni nalog za njegovo hapšenje.

Sanader je od 2003. do 2009. važio za onog koji "otvara vrata" dugogodišnjem šefu "Hipo" Volfgangu Kultereru, koji je to, preko svojih advokata negirao. Međutim, tvrdnje Kulterera odbacuje privatni detektiv Ditmar Gugenbihler, koji je razotkrio i aferu "Lukona", koji je pre četiri godine po nalogu šefa "Hipo" delovao u Hrvatskoj.


"Kulterer je Sanadera nazvao ličnim prijateljem", naglasio je Gugenbihler za "SN".
Snimak, snimljem prilikom sastanka na aerodromu u Klagenfurtu kasno u leto 2006, predat je specijalnoj komisiji. Jasno je da je Kulterer trebao Sanadera kako bi u Hrvatskoj etablirao "Hipo", tvrdi ovaj svedok.

"Kulterer je strahovao da ga njegove kolege u upravi i rukovodstvo u Hrvatskoj nepotpuno informišu. Primetio je da je mnogo toga loše", objasnio je detektiv dodajući da je zbog toga angažovan, kako bi ustanovio koji nepoznati rizici mogu pogoditi banku u ovoj državi.

Za par meseci, od leta do jeseni 2006, Gugenbihler je sakupio informacije prema kojima će "Hipo" u Hrvatskoj morati otpisati oko 2,5 milijardi evra. Bivši evropski komesar za poljoprivredu i do pre tri meseca savetnik Hrvatske u pregovorima sa EU Franc Fišler u izjavi "Standardu" nije želeo ništa da kaže u vezi optužbi protiv Sanadera.On je naglasio da su uvek imali jako profesionalni odnos i da bivšem premijeru može izdati najbolje ocene.

"Sve što sam Hrvatima tokom mog savetničkog delovanja predložio je uvek stopostotno preuzeto", istakao je Fišler dodajući da ni jednom Sanader od njega nije tražio intervenciju. Tema korupcije je u razgovorima uvek intenzivno tretirana, kao jedna od tri prepreke na putu u EU, naglasio je on
 
Top