Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Zbog ozljede noge, bivši premijer Ivo Sanader je u petak ujutro prevezen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj. Od Remetinca do bolnice je bio pod pratnjom jakih policijskih snaga. Najavljeni su i neki specijalistički pregledi zbog sumnje u sepsu.
Naime, njegovi odvjetnici Goran Suić i Čedo Prodanović već nekoliko dana upozoravaju kako ozljeda koju je bivši premijer zadobio u austrijskom zatvoru, izgleda sve gore.
Prema njihovim riječima noga mu je jako otečena, a promijenila je i boju. Iako tek hipotetski, ne isključuju mogućnost da bivšem premijeru prijeti sepsa.
Zatvorski krug je napustio u 8.50 sati, a dogovoreni su mu i neki specijalistički pregledi.
Njegovi odvjetnici su najavili kako će od zatvorske uprave tražiti da se ozbiljnije pristupi tom zdravstvenom problemu, a na upit kako to Austrijanci nisu primijetili dok je bio u njihovom zatvoru, odgovorili su da oni nisu vodili dovoljnu brigu o tome.
Iako je za sada službena dijagnoza stanja noge bivšeg premijera istegnuće ligamenata, njegovi odvjetnici kažu da je stvar puno ozbiljnija. Noga mu je otečena i promijenila je boju pa se čak sumnja i na sepsu.
Biši premijer Ivo Sanader našao se u četvrtak u 13 sati na ispitivanju pred USKOK-ovom tužiteljicom. Ispitivanje se provodi u zatvoru Remetinec s obzirom da bivši premijer, kako tvrde njegovi odvjetnici, ima ozbiljnih problema sa zdravljem.
Odvjetnik Čedo Prodanović rekao je kako ozlijeđena noga Ive Sanadera nije dobro te da su kontaktirali liječnike. Naglasio je i da su im se neki specijalist sami javili te upozorili da bi stvar mogla biti puno ozbiljnija.
"Tražit ćemo od zatvorske uprave da se to ispita s punom ozbiljnošću. Sugerirano nam je da zatražimo i magnetsku rezonancu jer to predugo traje. Nema poboljšanja i postoji opasnost od sepse. Za sad je to samo hipoteza", izjavio je Prodanović ispred Remetinca te dodao da je za sada dijagnoza istegnuće ligamenta, ali da je Sanaderu noga natečena i da je promijenila boju.
Na upit kako će se bivši premijer braniti pred USKOK-ovom istražiteljicom, njegov je odvjetnik odgovorio da Sanader otklanja odgovornost o bilo kojem nalogu za provođenjem istrage.
" Na nikoga nećemo svaljivati krivicu već ćemo se braniti činjenicama koje gospodinu Sanaderu idu u prilog ", izjavio je Prodanović.
Sanader iznosi obranu vezanu za optužbe o Fimi mediji.
U zatvoru Remetinec bivši je premijer Ivo Sanader iznosio svoju obranu pred tužiteljicama USKOK-a. Porekao je krivnju vezano uz optužbe za Fima Mediju, te nije želio odgovarati na pitanja.
Biši premijer Ivo Sanader iznosio je svoju obranu pred istražiteljicama USKOK-a oko dva sata.
Ispitivanje vezano uz Fimi mediju odvijalo se u zatvoru Remetinec zbog lošeg zdravstvenog stanja bivšeg premijera Sanadera.
"Gospodin Sanader je dao iskaz. Tužiteljima je ispričao ono što obrana smatra da je bitno u ovoj fazi postupka. Iskaz je dao u mjeri za koju smatramo dovoljnom u ovom stadiju, a da ne olakšavamo posao USKOK-u. Ne vjerujemo da je ovo posljednje ispitivanje stoga nismo željeli ići u detalje", izjavio je nakon saslušanja odvjetnik Čedo Prodanović.
Bivši je premijer pred tužiteljicama samo davao iskaze te nije želio odgovarati na pitanja.
'Nismo servis USKOK-a'
Odvjetnik Prodanović je pojasnio da je to u skladu s instrukcijama koje su mu dali odvjetnici.
"Nismo došli otkrivati istinu tužiteljstvu, ono je zaduženo da utvrdi istinu, mi se branimo i ne želimo im ni na koji način olakšavati posao", rekao je Prodanović.
Najavio je i kako će vrlo skoro tražiti uvid u spis. No, što se tiče obrane to neće bitno promijeniti stvari s obzirom da Sanader zna od čega se brani i što mu se stavlja na teret.
"Ne može njega nijedan novi papir i dokument pokolebati u onome što je rekao. Ovisno o dokumentaciji, obrana će u dogledno vrijeme i u skladu sa strategijom raditi određene pripreme. Što se tiče davanja obrane, s ovim smo ovaj stadij postupka zaključili i ponavljam – nismo servis DORH-a, odnosno USKOK-a. Mi se od njih branimo i shodno tome dajemo obranu. Prave informacije i način da se čitavo činjenično stanje razjasni u potpunosti će biti na sudu", kazao je Prodanović.
Odvjetnici su iskazali zadovoljstvo držanjem njihovog branjenika tijekom ispitivanja te tvrde da je bio uvjerljiv pred tužiteljicama USKOK-a.
Slijedeće ispitivanje je u srijedu u 14 sati. Pretpostavlja se da će i to ispitivanje biti u pritvoru.
Prema riječima Čede Prodanovića na red dolazi Hypo banka.
U petak u devet sati Sanader će ići u Svetošimunsku u zatvorsku bolnicu, a po potrebi i na jedan opsežniji pregled.
Odvjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera Čedo Prodanović tvrdi da iz naloga za istragu, nema ni jedne inkriminacije da je Sanader potpisao neki dokument koji bi ga teretio u istragama zbog kojih ga se ispituje.
"Utjecaj Ive Sanadera i mene na način na koji mediji izvještavaju o njemu je nikakav. Tu baražnu vatru možemo samo trpjeti i čekati da prođe. Naravno da Sanader ništa nije mogao raditi sam i bez znanja svojih suradnika", istaknuo je to Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović gostujući u Intervjuu tjedna Radija 101.
Odvjetnik je komentirao i strategiju obrane svih do sada osumnjičenih u aferama u kojima se tereti Sanadera odnosno činjenicu da većina njih tvrdi da su sve radili po nalozima Ive Sanadera, odnosno prema njegovim željama.
"To je, po ne znam koji put, ponovljena životna istina. Degutantno mi je o tome razgovarati. Ljudi koji nemaju karakter, svoj nedostatak karaktera, neprincipijelno i protuzakonito ponašanje, objašnjavaju karizmom i autoritetom Ive Sanadera kojemu se tobože nisu mogli suprotstavit. Znači ja sam opravdan jer sam moralna nula, a sad kad cipelarim tog čovjeka, društvo će mi oprostiti. Očekuje se da mi javnost i sud vjeruju jer su okrenuli kaput", rekao je Prodanović te naveo kako "Sanader na to reagira s dozom gorčine, ali ne sa velikim razočaranjem jer on zna kako je to kad si u sedlu i onda kad iz njega ispadneš".
O datumu početka prvog suđenja nije želio kalkulirati jer, kaže, nema još ni prve optužnice. Pretpostavlja da će se krenuti s manjim postupkom.
"To je pitanje za DORH. Nisam baš siguran da će se krenuti s predmetom vezanim za INA-u i MOL", rekao je Prodanović te naveo da u srijedu počinje iznošenje Sanaderove obrane u odnosu na Hypo banku te da će se sa svojim branjenikom naći opet u utorak kako bi se pripremili za taj predmet. Mjesto iznošenja obrane ovisit će, kaže, o njegovu zdravstvenom stanu, ali pretpostavlja da bi to opet mogao biti Remetinec.
Sanader o Nevenki Jurak nema što za reći
"Nakon snimanja noge magnetskom rezonancom znat će se kakvo je stanje. Liječnici su nam sugerirali da promjena boje na nozi može indicirati dubinsku trombozu koja se vidi samo takvim pregledom", rekao je Prodanović koji nije sretan što je iskaz s prvog Sanaderovog iskaza izašao u javnost. To, tvrdi, nije u interesu obrane jer izaziva negativne reakcije.
U daljem komentiranju osumnjičenih u aferama za koje se vezuje i Ivo Sanader Prodanović smatra štetnom.
"U startu kad se kreće u obranu suludo je ići na terećenje drugih jer se stvari kompliciraju. Skloniji sam tome da obrane budu koherentne, da se usklade koliko mogu s obzirom na različite interese branjenika. U međusobnom optuživanju, iskustvo mi govori, nikad se dobro ne prođe, osim u slučajevima kada se odluče na suradnju s tužiteljstvom i postanu pokajnici. Mi nemamo uvid u spis tak da ne znamo jesu li to napravili. Jedino što iz medija je jasno da su iskazi kontradiktorni i mijenjani", rekao je Prodanović te naveo kako Sanader o Nevenki Jurak nema što za reći jer ju ne poznaje i jedva da su se jednom vidjeli.
"O Barišiću ćemo na sudu", najavio je Prodanović koji se dotaknuo i najava da će za svjedoke biti pozvan vrh vlade uključujući i premijerku Jadranku Kosor.
Kosor mora svjedočiti
"Tijekom istrage nam se svjedoci nisu dužni odazvati, ali na suđenju to možemo tražiti od suda, ukoliko sud to uvaži, a vjerujem da hoće jer o njegovoj navodno kriminalnoj djelatnosti mogu znati ljudi koji su sa njime radili. U ovom slučaju Kosor nema mogućnost odbiti svjedočiti. Mi ćemo odlučiti koga ćemo zvati za svjedoke kada vidimo spis", rekao je Prodanović te otkrio kako ne vjeruje da postoji dokument kojeg je potpisao Sanader, a koji bi ga eventualno teretio za bilo kakvu nezakonitu djelatnost.
"Nisam vidio spis, ali iz naloga za istragu, nema ni jedne inkriminacije da je Sanader nešto potisao, a da sa takvim nečim raspolažu to bi sigurno bilo navedeno. Dakle, nema potpisa", naveo je Prodanović te ustvrdio kako je deplasirano da on odgovara na pitanje kako će mu Sanader platiti velike troškove obrane obzirom da su mu blokirani svi računi i imovina.
"Nadamo se da će mu dio imovine biti odblokiran. Naći ćemo načina. Ne inzistiram da budem plaćen odmah, ali sigurno ćemo naći načina da se to riješi", rekao je Prodanović koji se nada poštenom suđenju jer, kaže, nema indikacija da bi bilo suprotno.
"Imamo loša iskustva otprije, ali situacija je u pravosuđu sada bitno bolja. Precizniji i određeniji bi bio kada bi znao tko će biti predsjednik sudskog vijeća", naveo je Prodanović koji je komentirao i traženje premijerke Jadranke Kosor da joj Bajić odgovori vodi li se istraga protiv HDZ-a..
"Sam upit nije bio neumjesan, možda je bio neumjesan način", mišljenja je Prodanović.
ZAGREB - Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbu bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera na jednomesečni istražni zatvor koji mu je određen još pre sedam meseci.
Istražni zatvor je bivšem premijeru i predsedniku HDZ-a određen na početku antikorupcijske istrage koju je protiv njega u slučaju Fimi medije pokrenula Agencija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), zbog zloupotrebe položaj i ovlašćenja.
Jednomesečni istražni zatvor za Sanadera je počeo danom izručenja Hrvatskoj i po sadašnjem rešenju može trajati do 18. avgusta, podsećaju hrvatski mediji.
Pošto je prošle nedelje izneo odbranu u slučaju Fimi medije, Sanader bi 27. jula trebalo da to učini i u slučaju nezakonitog uzimanja 3,5 miliona kuna provizije od Hipo banke za 140 miliona austrijskih šilinga zajma koji je 1995. i 1995. dobila hrvatska vlada.
Sanader je tada bio zamenik ministra spoljnih poslova.
Otkriven je uzrok jakih bolova u nozi koje već tjednima trpi bivši premijer Ivo Sanader. Naime, dežurni internist u KBC-u Zagreb koji je pregledao ovog osumnjičenika za šest korupcijskih afera dijagnosticirao je Sanaderu Sudeckov sindrom.
Riječ je o promjenama koje nastaju na šaci ili stopalu nakon neke prethodne traume ruke ili noge, najčešće kao komplikacija dugotrajne imobilizacije. To je relativno ozbiljna dijagnoza koja često može rezultirati i potpunom neupotrebljivošću zahvaćenog uda, tvrdi tjednik Nacional. Prema kliničkoj definiciji, kao simptom u prvom stadiju bolesti javlja se bol u kretanju i mirovanju, a posljednji stadij Sudeckova sindroma je atrofija.
Bolest se liječi intenzivnom fizioterapijom, pa se može pretpostaviti, piše Nacional, da će Sanader tijekom narednih tjedana gotovo svakodnevno iz pritvora u Remetincu putovati u zdravstvenu ustanovu gdje će mu se obavljati terapija.
Također, navode, dijagnoza otvara i pitanje Sanaderova tretmana u pritvoru u Austriji, jer nameće opravdanu sumnju da njegova ozljeda, lom noge, nije bila adekvatno tretirana.