Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
SAHER TORTA SA LEŠNICIMA



Upustvo za pripremu:

Sastojci:


- kakao
- džem od kajsija (200 g)
- vanilin šećer (1/2 kašičice)
- voda (2 kašike)
- čokolada - ribana (75 g)
- maslac (125 g)
- čokoladna glazura (100 g)
- kakao (20 g)
- jaja (6 kom.)
- gustin (35 g)
- cimet (1/2 kašičice)
- čokolada (150 g)
- šećer (175 g)
- lovorov list
- lešnik - propržen i samleven (250 g)

Priprema:

Pomešajte lešnike, gustin, ribanu čokoladu, kakao, cimet i vanilin šećer. Žumanca penasto
izmešajte sa vodom i 125g šećera. Belanca sa preostalih 50g šećera ulupajte u čvrstu penu.
U žumanca dodajte naizmenično mešavinu sa lešnicima i penu, mešajući oprezno i lagano.
Smesu potom ulijte u namazan i pobrašnjen kalup, koji potom stavite u toplu rernu i pecite
oko 1h na 160 stepeni. Ohladjenu tortu premažite ugrejanim džemom. Za glazuru, na pari
otopite čokoladu i maslac, pa tom glatkom smesom ravnomerno prelijte tortu. U glazuru
umočite listove lovora pa ih stavite na rešetku da se cede i suše preko noći. Sutradan oprezno
odvojite prave listove, a čokoladnim listovima ukrasite tortu. Celu tortu pospite kakaom a
možete dodati po neku šećernu perlicu.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Saher torta



Upustvo za pripremu:

Sastojci:

200g maslaca
- 200g šećera
- 6 jaja
- 330g čokolade
- 150g brašna
- 100g pekmeza od kajsija

Priprema:

Umutite penasto maslac, šećer, dodajte(jedno po jedno) 6 žumanaca, kašiku po kašiku 150g rastopljene čokolade, brašno i ulupan sneg od 6 belanaca, prethodno zasladjen.
Namažite kalup za tortu, obložite ga folijom, takodje manazanom maslacem. Pecite na umerenoj toploti (200 oC) jedan sat.
Izvadite tortu na činiju i paţljivo odvojte foliju. Premažite je pekmezom i prelijte glazurom od čokolade.

Glazura:

U manjoj posudi rastopite 180g čokolade. U drugoj posudi skuvajte sirup od 50g šećera i 1,5dcl vode. Dodajte ga postepeno u rastopljenu čokoladu, stalno mešajući. Na kraju dodajte 50g maslaca,stalno mešajući, i brzo premažite celu tortu. Torta je bolja ako odstoji jedan dan.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Saher torta

5692_stock-photo-famous-austrian-chocolate-cake-called-sacher-torte-served-on-a-golden-plate-selective-focus-shutterstock_44041909_if.jpg


PRIPREMA:

Penasto umutite 140 g margarina, dodajte 180 g rastopljene čokolade, 160 g šećera, jedan vanilin šećer, pa sve dobro pomešajte. Dodajte 120 g brašna i jedno po jedno žumance, ukupno osam. Na kraju umešajte čvrsto ulupan sneg od osam belanaca. Sipajte u kalup za tortu i pecite sat vremena na 150 stepeni. Zagrejte 100 g marmelade od kajsija s jednom kašičicom vode. Pečenu koru podelite na dva dela, obilno premažite, ponovo sastavite, pa zatim i celu tortu premažite marmeladom. Kad se ohladi, prelijte je glazurom od 250 g čokolade za kuvanje i 125 g margarina.










 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Saher torta

img489c6d6add8e0.jpg


Potrebni sastojci:

150 g cokolade
150 g brasna
6 jaja
100 g marmelade od kajsije
150 g putera
135 g cokolade za kuvanje
150 g secera
1 kasicica praska za pecivo
30 g secer u prahu


Priprema jela:

Cokoladu za kuvanje polomimo na kocke i stavimo da se topi na pari. Jaja polupamo i podelimo belance od zumanaca. belanca stavimo u veci dublji sud, a zumanca u sud po strani.

Puter i secer razmutimo mikserom dok se secer ne otopi i dodamo zumanca.

I belanca mutimo mikserom, potom dodamo secer u plehu. U sud sa zumancima dodamo rastopljenu i ohladjenu cokoladu. Promesamo varjacom. Zatim u sud dodamo izmucena belanca i mesamo dok se smesa ne sjedini. Prasak za pecivo promesamo sa brasnom i sipamo ga u sud za mucenje.

Kalup za pecenje namazemo puterom. U njega prespemo testo za patispanj i izravnamo povrsinu. Pecemo u rerni 45 minuta na 180 C.

Preostalih 135 g cokolde za kuvanje istopimo na pari. Ispecen patispanj ohladimo i celog premazemo marmeladom. Preko marmelade premazemo rastopljenu cokoladu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Saher torta

Potrebno je:

5 jaja
210 g butera
280 g šećera u prahu
320 g čokolade
140 g mekanog brašna

Priprema:

Penasto umutiti 210 g butera, dodati 140 g šećera u prahu, mutiti i dalje i na kraju dodati 140 g potpuno omekšale čokolade. Neprestano mešajući dodavati jedno po jedno 5 žumanaca. Od 5 belanaca umutiti čvrst sneg, dodati ga u masu, pa umešati 140 g mekog brašna. U umereno zagrejanoj rerni peći oko 1 sat.

Preliv: 140 g šećera u prahu naliti sa 1/4 l tople vode da se šećer istopi. Dolati 180 g čokolade i mešati na štednjaku dok se ne dobije masa gustine dovoljne za preliv. Preliti rashlađenu tortu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bitka za Saher tortu

Bitka za Saher tortu

Saher tortu (Sachertorte) izmislio je Franc Saher, autrijsko - jevrjeski poslastičar. Kada je austrijski ministar spoljnih poslova, Klemenc Vencel fon Meternih, 1832. godine naredio svom šefu kuhinje da napravi dezert kojim će moći da se ponosi, za večeru kojoj će prisustovati veoma bitni gosti, a ovaj se iznenada razboleo, zadatak je pao na Franca Sahera. On je u to vreme imao tek 16 godina i bio je šegrt na drugoj godini. Rezultat je bio izvanredni čokoladni kolač koji će preneti ime Sacher širom sveta.

sachertorte.jpg


Danas se originalna Saher torta pravi jedino u hotelu Sacher u Beču i Salcburgu. Hotel u Beču sagradio je Jozefov sin 1876. godine, i mada se originalni recept čuva kao tajna, ova torta se spravlja širom sveta. Do 1965. godine vodila se pravna bitka oko korišćenja recepta i spravljanja "Original Sachertorte" između hotela Saher i poslastičarnice Demel. U Demel-u se danas prodaje "Demel Sachertorte", i razlikuje se od originala po tome što nema sloja od kajsije po sredini kolača, već samo ispod čokoladne glazure.


p-hotelsacherwien12.jpg
originalsachertorte.jpg


Recept za pravljenje Saher torte

Za biskvit je potrebno
:


  • 160 g čokolade,
  • 160 g maslaca,
  • 160 g šećera u prahu,
  • 160 g brašna,
  • 6 jaja,
  • džem od kajsije.

Način pravljenja biskvita:
Čokoladu stavimo u jednu posudu i rastopimo je u rerni. Omekšan i ulupan maslac dobro izmešamo sa omekšanom čokoladom i mešamo sve dok se masa ne ohladi. Zatim, uz stalno mešanje, dodajemo šećer, brašno, 6 žumanaca i na kraju 6 snežno ulupanih belanaca. Kalup namažemo maslacem i pospemo brašnom pa ga ispunimo ovim testom. Peče se u rerni oko jedan sat. Kada je biskvit pečen, ukloni se iz kalupa i sačeka se da se ohladi. Potpuno ohlađen biskvit premažemo ključajuće vrelim džemom od kajsija. Kada se i on ohladi, na tortu stavimo čokoladnu glazuru.


Za glazuru je potrebno:

  • 120 g čokolade za kuvanje
  • 80 g maslaca
Način spravljanja glazure:
Čokolada se zagreje u posudi koja je položena u vruću vodu. Otopljena čokolada se glatko pomeša sa maslacem, pa navlaženim nožem brzo nanosi na tortu.

Kao što se može primetiti, ovim receptom dobijamo Demel Saher tortu. Ukoliko želimo da pripremimo originalnu Saher tortu, ohlađeni pečeni biskvit najpre presečemo na pola po horizontali, i između tako dobijenih kora nanesemo tanak sloj džema od kajsije. I ovaj put je potrebno opet premazati tortu vrelim džemom po celoj površini i sačekato da se ohladi, da biskvit ne bi upijao glazuru od čokolade.
Torta se služi bez dodataka, ili uz malo šlaga od pavlake bez šećera.

sacher-torte.jpg


Izvor: putovanja.info, Carsko-kraljevska Bečka kuhinja




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
SAHER TORTA

4.jpg

POTREBNO JE
140 g maslaca, 110 g šećera u prahu, pola šipke vanile, 6 jaja, 130 g čokolade za kuvanje, 110 g šećera, 140 g oštrog brašna, 200 g džema od kajsija, za podmazivanje maslaca i brašno ZA GLAZURU 200 g šećera, 125 ml vode, 150 g čokolade

PRIPREMA
Omekšali maslac, šećer u prahu i zrna iz šipke vanile mutite dok ne dobijete kremastu smesu. Polako umešajte žumanca i nastavite s mešanjem da dobijete gustu penu. Sipajte rastopljenu čokoladu, uz mućenje. Napravite sneg od belanaca, sipajte lagano šećer i mutite da se šećer rastopi. Umućena belanca lagano sastavite s žumancima. Sve posipajte brašnom i polako mešajte varjačom. Testo preručite u okrugli kalup na čije dno ste postavili papir za pečenje, a ivice premazali maslacem i posuli brašnom. Pecite ga oko jedan sat u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prvih desetak minuta ostavite vrata rerne otvorena 1 cm, a zatim ih zatvorite. Torta je dobro pečena kada popušta na lagani pritisak prsta. Tortu ostavite da se hladi 20 minuta, pa je izvadite iz kalupa. Zatim oštrim nožem vodoravno prepolovite tortu. Džem malo zagrejte, mešajte dok ne postane gladak, premažite ga na obe polovine torte i ponovo ih spojte. Tortu i sa starne premažite džemom i ostavite da se osuši. Za glazuru kuvajte šećer u vodi oko pet minuta, pustite da vri i ostavite da se malo ohladi. Rastopite čokoladu na pari i postupno je umešajte u rastopljen šećer. Mešajte da dobijete gustu, glatku glazuru. Brzim pokretom prelijte tortu i u što manje poteza ravnomerno rasporedite glazuru. Ostavite da se torta suši nekoliko sati, da se glazura sasvim stvrdne. Na kraju secite parčad i služite s umućenim šlagom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Saher torta

im58_sahertorta.jpg

Testo
150 g čokolade za kuvanje
150 g šećera u prahu
170 g mlečnog margarina
5 jaja
prstohvat soli
100 g brašna

Fil i preliv

50 g mlečnog margarina
200 g čokolade za kuvanje
100 g šećera u prahu
200 g marmalade od kajsija
4 sveže kajsije

Način pripreme

1. Pre početka pripreme sve namirnice držati 1 h na sobnoj temperaturi. Zagrejati rernu na 170°C. Posudu za pečenje (prečnika 24 cm) premazati sa malo margarina i posuti sa malo brašna.

2. Otopiti 150 g čokolade na pari. Odvojiti belanca od žumanaca.

3. U činiji, mikserom umutiti margarin i šećer dok se ne dobije kremasta masa. Zatim dodavati jedno po jedno žumance, muteći, dok se sve dobro ne sjedini. Zatim dodati rastopljenu čokoladu. Nastaviti sa mućenjem. Postepeno dodavati i brasno.

4. U drugoj posudi umutiti belanca i so, dok se ne dobije čvrst ‘sneg’.

5. Sastaviti obe smese, pa ih pazljivo promesati varljačom dok se potpuno ne sjedine. Dobijenu masu sipati u posudu za pecenje, pa staviti u pećnicu na 50-60 minuta. Nakon pečenja izvaditi koru i ostaviti je da se potpuno ohladi. Raseći je po horizontali na pola.

6. Pomešati marmeladu i isečene kajsije, pa njima premazati donju koru. Pažljivo poklopiti drugom polovinom, odnosno gornjom korom.

7. Napraviti preliv tako što u šerpi treba rastopiti čokoladu, margarin i šećer. Dobro ih promesati dok se ne dobije kompaktna masa. Njome ravnomerno premazati tortu. Pripremljeni kolač ostaviti u frizideru da se stegne.

Izvor: GastroNomad
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
SAHER TORTA

21785_++Saher-torta-(1)_kul.jpg


POTREBNO JE

ZA TESTO

7 jaja, 120 g putera, 120 g šećera, 120 g čokolade za kuvanje, 120 g brašna, ¼ kašičice soka od svežeg limuna

ZA FIL
šolja marmelade od kajsija, 3 kašike samlevenog pekmeza od kajsija

ZA DEKORACIJU
25 g bele čokolade, kašičica putera


PRIPREMA
Pripremite dva kalupa prečnika 23 cm, a od voštanog papira isecite krug za dno. Prilepite papir za dno sa malo putera. Razdvojte belanca od žumanaca. Mikserom penasto umutite puter, dodajte polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, svaki put muteći dok se masa ne ujednači. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu koju ste prethodno istopili na pari. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku masu i ostavite je sa strane.
Belanca čvrsto umutite sa sokom od limuna i postepeno, kašiku po kašiku, dodajte ostatak šećera. Mutite sve dok se šećer ne istopi. U masu sa puterom dodajte trećinu snega od belanaca i varjačom pažljivo izmešajte. Dodajte postepeno ostatak snega pažljivo mešajući. Prosejte brašno preko cele površine smese i opet je na isti način izmešajte. Podelite i razvucite smesu u dva pripremljena kalupa i stavite u pećnicu zagrejanu na 180 stepeni. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 35 minuta ne otvarajući rernu dok torta ne zamiriše. Ostavite testo u tepsijama oko pet minuta, pa ga izvadite na žicu za hlađenje ili krpu. Pekmez od kajsija blago zagrejte i sameljite ako ima krupnijih komada. Namažite pekmezom prvu koru i preklopite drugom. Celu tortu premažite sa oko tri kašike mlevenog pekmeza od kajsija. Za glazuru izlomite čokoladu na male parčiće i, zajedno sa puterom, stavite u malu šerpu. U većem sudu zagrejte dva prsta vode do ključanja, skinite s vatre i sačekajte oko minut. Postavite sud sa čokoladom u sud sa vodom i čekajte oko pet minuta. Izmešajte smesu dok ne postane glatka. Izvadite iz vode i mešajte dok glazura ne postane dovoljno tečna da može da se razliva, pa je razvucite kašikom preko torte. Za dekoraciju svetlije boje možete da koristite iste sudove i u njima otopite belu čokoladu. Saher tortu držite poklopljenu do tri dana na sobnoj temperaturi ili do nedelju dana u frižideru. Izvadite je iz frižidera pola sata pre serviranja.


Priča
Kada bi dodeljivali titulu za najpoznatiju tortu na svetu, ona bi skoro sigurno pripala saher torti. Saher torta se sastoji od dva deblja sloja sočnog i bogatog čokoladnog testa spojena slojem kvalitetnog pekmeza od kajsija. Glazura od čokolade joj daje njen prepoznatljiv, jednostavan, ali elegantan izgled. Tradicionalno se servira uz kašiku šlaga.
Priča kaže da je jednog dana 1832. godine knez Meternih naredio svom kuvaru da gostima iz visokog društva servira nešto novo i nenadmašno. Prezasićen bogatim i teškim tortama nafilovanim šlagom, koje su tada bile popularne u otmenim krugovima, on je zahtevao nešto jednostavno, ali elegantno. Glavni kuvar se baš tog dana toliko razboleo da je pao u krevet, pa je njegov šesnaestogodišnji pomoćnik Franc Saher morao da preuzme zadatak. Franc je spretno iskoristio priliku da prikaže svoj talenat i napravio je tortu koja je odmah postala hit u visokom društvu. Francov sin Edvard je kasnije u Beču izgradio hotel „Saher“, a slava saher torte je igrala značajnu ulogu u formiranju njegove reputacije kao jednog od najprestižnijih hotela Beča. I dan-danas hotel „Saher“ sa ponosom servira svoju „originalnu saher tortu”, i šalje je poštom naručiocima iz celog sveta. Ali skoro svaka poslastičarnica i kafe u Beču servira svoju, obično vrlo dobru, a često i izvanrednu saher tortu.

Izvor: Blic žena
Iz knjige Jelene Jovin "Božanstvene torte"



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lažna Saher torta

Lažna Saher torta

1.jpg

Sastojci za biskvit:
4 čaše jogurta
400 gr glatkog brašna
250 gr šećera
140 ml ulja
25 gr kakaa
2 kašičice sode bikarbone
sok i rendana kora jedne pomorandže

Za premazivanje:
marmelada od kajsija

Glazura:
150 gr margarina
150 gr čokolade za kuvanje
100 gr šećera
50 ml mleka
1 kašika ulja

Priprema:

1. Sjediniti brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu, pa dodati jogurt i
ulje, kao i sok i rendanu koru pomorandže. Mutite mikserom par minuta.

2. Polovinu smese izlijte u kalup, obložen papirom za pečenje i pecite na 200 C oko 25 minuta. Na isti način ispecite i drugu polovinu smese.

3. Na laganoj vatri otopiti marmeladu od kajsija. Polovinom premazati jednu koru, preklopiti drugom korom, pa premazati celu tortu sa ostatkom marmelade.

4. Ohladiti tortu 30-tak minuta. Otopiti margarin i čokoladu, pa dodati šećer, mleko i ulje.
Mešati dok se ne dobije glatka smesa. Celu tortu preliti glazurom, ukrasiti po želji i
dobro
ohladiti u frižideru.

(tortekolaci)



 
Natrag
Top