SAD žele da kupe još 12 ruskih helikoptera za Avganistan

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
SAD žele da kupe još 12 ruskih helikoptera za Avganistan

TOKIO – SAD žele da kupe još 12 ruskih helikoptera MI-175V5 za avganistanske nacionalne bezbednosne snage, rekao je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.

„Već smo opskrbili snage u Avganistanu 21 helikopterom MI-17V5, po porudžbini iz Vašingtona, a naše američke kolege su izrazile želju da kupe još takvih helikoptera”, kazao je Kabulov, koji završava posetu Japanu.

On je naveo da se, za sada, razmatra kupovina 12 helikoptera MI-17V5, napomenuvši da tu inicijativu, međutim, blokira republikansko krilo u američkom Kongresu, prenela je agencija Itar-Tas.

„To nije naš problem, već je to problem sadašnje američke administracije, koja treba da objasni nepopustljivim kongresmenima da od dobrih helikoptera zavisi mnogo toga”, istakao je izaslanik ruskog predsednika.

SAD imaju prilično veliki broj dobrih helikoptera koje su same proizvele, ali nijedan od njih nije prilagođen avganistanskom terenu, pošto Avganistanci nemaju odgovarajuće tehničke sposobnosti i navikli su da lete ruskim helikopterima MI-17, podsetio je Kabulov.

MI-17 je najbolji izbor za Avganistan, poručio je on, zaključivši da Amerikanci moraju da se uvere da je kupovina tih helikoptera u njihovom interesu, naročito zbog toga što će se, kako je istakao, veći broj američkih vojnika vratiti kući zdravi i živi.

Tanjug

Natrag