Šabac: U vojnoj službi 23 devojke

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Šabac: U vojnoj službi 23 devojke

Izvor:
B92.net

Šabac -- U profesionalnoj vojnoj službi Prvog pontonirskog bataljona Garnizona Šabac rade dvadeset tri devojke.Spremne na svakodnevne izazove, obavljaju različite poslove, od poslužilaca pontonskog mosta do vatrogasaca, pa čak i upravljaju amfibijskim transporterom.

543478440503f82f711023903866419_220x293.jpg

Iz parfimerije, gde je radila 2 godine, dvadesetšestogodišnja Gordana Mijatović bez problema je sela za volan amfibijskog transportera. Upravljanje mašinom teškom blizu 18 tona za nju je izazov i zadovoljstvo.

"Tako nešto me je privlačilo od malih nogu. Rad u parfimeriji me nije ispunjavao u potpunosti i nisam pronalazila sebe u tom poslu. Svakonevna komunikacija sa sto ljudi nije me privlačila. Parfemi i kreme mi se sviđaju i sve to koristim, ali ovo je nešto što zaista volim", kaže Gordana Mijatović.

U Prvom pontonirskom bataljonu, garnizona Šabac angažovano je 23 devojke. Na preko 30 stepeni, u čizmama i u vojničkoj opremi ne libe se zadataka tipičnih za jači po, i uvek su spremne za dokazivanje:

"Čisto da i mi pokažemo da smo ravnopravne sa muškarcima", kaže Ivana Gligorić.

Uz podršku kolega, ništa im nije teško. Iako vojnički, ovde svaki radni dan nije isti.

"Jutro počinje smotrom, podizanjem zastave, a zatim odlazimo svi na svoja formacijska mesta. Ja sam medicinski tehničar u Odeljenju za zdravstvenu zaštitu. Radim sa pacijentima. Kada su gađanja, onda idemo svi", kaže Slavica Vasić.

Prijatelji i rodbina razumeli su njihov izbor, dok momcima ponekad moraju da objašnjavaju zbog čega su ovde:

"Verovatno se ne slaže sa tim, ali pošto radimo zajedno, do sada je to prihvatio. Ovde smo se upoznali, pre godinu dana i to traje još uvek", kaže Ana Džagić.

Naizgled krhke, u ovom poslu ne traže poštedu. Podjednako su snažne kada postavljaju pontonske mostove i odgovaraju na vojničke zadatke. Imaju razumevanja I kada drugi ne podržavaju njihov izbor.

"Neki su oduševljeni, nekima se ne sviđa. Sve zavisi kako ko gleda da žena bude u uniformi i čizmama. Teže devojke prihvataju kada čuju, bar u mom slučaju", kaže Katarina Stanojević.

Fizička spremnost i disciplina, od njih se očekuje u svakom trenutku. Ipak, ženstvenosti im ne manjka, ali one diskretne, neupadljive, tek da se po nečemu razlikuju jer sudeći po zadacima koje obavljaju - za ravnopravnost su se već izborile.

Natrag