Šabac - Radio - ne radio, svira mu radio

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Radio - ne radio, svira mu radio

Izvor:
B92.net

Šabac -- Šapčanin Aleksa Mićić već deceniju prikuplja stare radio aprate. U kolekciji ima oko 100 radija, isto toliko tranzistora, nekoliko gramofona i 1000 singl ploča.

17892045015013d8a57b0e8957262080_368x222.jpg

Stare aparate kupuje na vašarima i pijacama, a neki su i poklon prijatelja. Gotovo svi su u funkciji.Najstariji radio je iz 1933. godine, a tu je i čuveni Kosmaj iz 1951 godine, prvi radio proizveden u staroj Jugoslaviji. A sve je krenulo slučajno.

"Dobio sam jedan radio na poklon i tako sam počeo da skupljam. Sada mi ljudi donose sami ili ih ja kupujem na pijaci, vašaru, bivljacima", kaže Aleksa Mićić.

U Aleksinoj kolekciji je na desetine tranzistora, među njima i jedan star sedam decenija. Tu je i preko 100 singl ploča napravljenih pre više od pola veka ali i gramofon iz 61 i to sa garancijom. Iako nema materijalnu vrednost, zvuk koji proizvode ovi aparati, čini ih posebnim.

"Meni više odgovara ton ovih starih radio aparata, nego ovih savremenih. Ima neke razlike - novo je novo, a staro je staro", kaže Aleksa.

Uz muziku raste bolje raste i cveće. Reklo bi se sudeći po mini botaničkoj bašti Mićića, gde je oko 200 saksija kavkaske aloje. Neguju ih Jasmina i na svoj način im se zahvaljuje jer su, kako kaže, izlečile jednog člana porodice koji je bolovao od neizlečive bolesti.

"Taj član naše porodice se izlečio tako da mi sada pravimo preparate za nas, prikupljamo recepte i pijemo ih, naročito tokom zime i nikada se ne razbolimo", kaže Jasmina Mićić.

Priči o ljubavi i životnim vrenostima zaokružuje kćerka Teodora koja je zasnovala odgajivačnicu oštrodlakih nemačkih psa. Sudeći po roditeljima, uspeće a ljubavi za životnje ima dovoljno.

Natrag