Šta je novo?

S jedinstvenom dozvolom lakše do posla u EU

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
S jedinstvenom dozvolom lakše do posla u EU

Danas.hr 04.04.2011.

0427007.48.jpg


Dobivanje posla u Europskoj uniji moglo bi uskoro postati jednostavnije za građane zemalja koje još nisu u Uniji, i to zahvaljujući dozvoli koja bi na jednom mjestu sadržavala kombiniranu dozvolu boravka i radnu dozvolu.

Naime, Europski parlament je na svojoj proljetnoj sjednici prihvatio nacrt direktive o "jedinstvenoj dozvoli" koja će smanjiti administrativne prepreke pri zapošljavanju stranaca, ali i osigurati tim radnicima ista prava kao i državljanima Europske unije.

Cilj je pojednostaviti proceduru za useljenike i druge zaposlenike iz ne-članica EU na način da se na jednom papiru kombinira dozvola boravka i radna dozvola, piše Glas Slavonije. Države članice i dalje će svaka za sebe odlučivati hoće li i koliko stranaca zaposliti, no onima koji se zapošljavaju ubuduće će trebati samo jedan dokument. Ipak, iz direktive su se izuzele Danska, Velika Britanija i Irska.

Također, EP je izvijestio da će radnici iz ne-članica uživati "ista prava usporediva s onima koja imaju državljani EU-a, kao što je plaća, zdravstveno, sigurnost na radu, radno vrijeme, pristup socijalnom sustavu i godišnji odmor". No, zemlje članice smjet će ograničiti pristup sustavu socijalnog osiguranja, ili dopustiti povlastice za obitelj samo onim radnicima koji su dobili dozvolu za rad dulji od šest mjeseci. Nažalost, nova pravila ne odnose se na sezonsko zapošljavanje ni na zaposlenike multinacionalnih kompanija koji dolaze na privremni rad u ured svoje tvrtke unutar EU.


Podsjetimo da će nova pravila za strance vrijediti i za hrvatske radnike na privremenom radu u EU, čak i nakon ulaska Hrvatske u Uniju. Naime, ostale zemlje članice moći će još najviše sedam godina tretirati hrvatske državljane kao strane radnike.


 
Top