Šta je novo?

Ruski vojni brod uplovio u Kotor

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Proslava 300. godina političkih odnosa Crne Gore i Srbije


Ruski vojni brod uplovio u Kotor


Tanjug |


Ratni brod Crnomorske flote Ruske rederacije uplovio je danas u luku Kotor, povodom proslave 300. godišnjice uspostavljanja političkih odnosa Crne Gore i Rusije.Ruski vojni brod "Cezar Kunikov" boraviće u kotorskoj luci do petka, a naredna dva dana biće otvoren za posete zainteresovanih građana, saopšteno je iz Mornarice Vojske Crne Gore.


U Kotoru i Herceg Novom pripadnici Crnomorske flote održaće koncerte sa vojnim marševima, ruskim narodnim i vojnim pesmama.


Ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko podsetio je na istorijski važne događaje u kojima su se crnogorski oficiri istakli prilikom službovanja u ruskoj vojsci.

"Neki od njih su bili i komandanti ruskih brodova. Oni su svim srcem bili u vojsci Rusije i branili je od neprijatelja. Mi to jako cenimo i poštujemo i čuvamo sećanje na te ljude. Nadamo se da će se ovako dobri odnosi između dve flote unaprediti i dalje razvijati", rekao je Nesterenko.

Komandir broda, kapetan fregate Sergej Larčuk, govorio je o karakteristikama broda i posadi u kojoj ima i žena, a za razliku od prošlih vremena, kada su tu bili partijski komesari, sada su sveštenik i novinar.

"Kapacitet broda je 150 osoba. Izgrađen je 1986. godine u Poljskoj. Osnovna namjena mu je prevoz ljudi u luke gde to može, ali i gde nije predviđeno", rekao je Larčuk.

On je ukazao da je uloga broda da kontroliše obalu sa desantnom posadom i kao vojni brod.
"U Kotor smo doplovili iz Sevastopolja, a poslednja vježba bila je zajednička, uz učešće ostalih zemalja koje izlaze na Crno more", rekao je Larčuk.
 
Top