Ruski genije riješio najteži matematički zadatak i odbio milion dolara nagrade

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Ruski genije riješio najteži matematički zadatak i odbio milion dolara nagrade

Dr. Grigory Parelman, ruski matematički genije, odbio je nagradu za rješavanje jednog od najtežih matematičkih problema Poincareovu hipotezu.

Parelman (44), smatran jednim od najpametnijih ljudi današnjice, rekao je da ne želi da primi nagradu, jer mu nije potreban novac. "Ništa mi nije mi potrebno. Ja imam sve što želim", rekao je Rus koji živi u siromaštvu.
Njegovi susjedi su rekle da on živi u malom starom stanu gdje se nalazi samo sto, stolica i krevet sa prljavim madracem, koje su ostvaili prethodni vlasnici stana.
Parelman je prošli tjedan proglašen dobitnikom nagrade od milion dolara, koju je ponudio Clay Mathematics Institute (CMI), za riješavanje problema koji je čitavo stoljeće zbunjivao matematičare širom svijeta.
Prije četiri godine, nakon što je poslao svoje rješenje Poincareove hipoteze, Parelman se nije pojavio na dodjeli prestižne nagrade od Međunarodnog matematičkog saveza u Madridu.
“Ne zanima me novac, ni slava. Ne želim da me izlažu javnosti kao životinje u zoološkom vrtu. Ja nisam heroj matematike. Čak nisam ni toliko uspješan da bi svi gledali u mene”, izjavio je tada doktor Parelman.

Parelman, koji je radio kao istraživač u Steklov institutu u St. Petersburgu, 2003. godine je počaeo da šalje svoje prijedloge riješenja Poincareove hipoteze, jedne od sedam zagonetki za koju je CMI ponudio nagradu. Nakon brojnih ozbiljnih testova dokazano je da je Grigory Parelman bio u pravu. Poincareova hipoteza, zagonetka stara više od 100 godina predstavlja topološki problem prema kome je svaki trodimenzionalni prostor koji je bez rupa, povezan i konačan, zapravo ekvivalentan razvučenoj sferi.
Parelmanovo rješenje je nastalo na osnovu programa matematičara Richarda Hamiltona.

thumbnail.php

Natrag