Šta je novo?

Ruska modra (RUS) mačka (video)

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Ruska modra (RUS) mačka (video)[YOUTUBE]C97KLgyD4JI[/YOUTUBE]


Preci Ruskih modrih (RUS) mačaka živeli su u severnoj ruskoj luci na Belom moru, Arhangelsku. Jednoliko plave, snažne, zdrave i otporne te mačke privukle su engleske mornare koji su ih često trgovačkim brodovima donosili kući. Već od 1875 godine postoje zapisi o izložbama na kojima su bile brojne ruske plave mačke tada još pod nazivom "arhangelske mačke". Gospođa Carew Cox je prvi ozbiljni uzgajivač koja je uspela dovesti u vezu sa ruskim plavim mačkama čak i danas priznate jednobojne kratkodlake mačke, posebno one plave. Ipak, pri kraju 19 veka ruska plava mačka nije bila potpuno definisanog izgleda budući da je iz Rusije stizalo više elegantnih ali i nešto snažnijih i zdepastijih mačaka. Razlika je bila najuočljivija u kvalitetu dlake. U to vreme vrlo retko su imale kvalitet dlake koje danas imaju. Na žalost tada su se sve plave mačke takmičile na izložbama zajedno u istoj kategoriji pa je zdepastija britanska redovno je pobeđivala elegantnu ruskinju. Tek od 1912 godine ruske mačke se ocenjuju odvojeno od britanskih. Godine 1918 dolazi do Ruske revolucije što rusku plavu mačku čini prilično nepopularnom pasminom u to vreme pa se do II svjetskog rata gotovo izgubila izvorna pasmina. Tek 1945 godine skupljeno je nekoliko mačaka ali zbog malog broja morala se u uzgoj uvesti nova pasmina. Izbor je pao na blue point sijamku ( sa plavim oznakama). Ova činjenica je uslovila ponovni brzi rast ruskih plavih mačaka ali i u promenu u građi i u naravi. Godine 1962 službeni standard gotovo se nije razlikovao od standarda orijentalnih plavih mačaka i čak je i gusta dlaka karakteristična za rusku plavu gotovo iščeznula. Godine 1960 nekoliko engleskih uzgajivača je uspelo odvojiti rusku plavu od orijentalne mačke. Ali nije samo u Velikoj Britaniji ova mačka privukla pažnju. Kasnih 40-tih godina prošlog veka ova mačke se uzgajala u Americi i skandinavskim zemljama. Današnji uzgajivači veruju da je skandinavski uzgoj ruskih mačaka zaslužan za duboku zelenu boju očiju a engleski za boju i kvalitetu dlake. Zanimljivo je napomenuti da se i današnji standardi ruske plave razlikuju u raznim udruženjima ne samo u građi tela nego i u boji. Naime u Engleskoj, Australiji i New Zelandu čak su dozvoljene i druge boje.


Najvažnija karakteristika ruske plave mačke u spoljnjem izgledu tela danas je oblik glave i boja i struktura dlake. Što se tiče glave karakteristika je ta što prelaz nosa u čelo mora biti ravan bez "stopa" (flat-topped skull) a profil nosa mora biti lagano izbočen. Oči su zelene i bademastog oblika. Jedinstvena je i dlaka koja je dvostruka, kratka, gusta i svilena koja nikada ne sme biti previše polegnuta uz telo. Poželjne su što svetlije nijanse plave boje ali najvažnija je jednoličnost boje kao i jedinstveni srebrni sjaj. Ove mačke imaju vrlo tih mjauk i po pravilu su vrlo privržene vlasniku što ih uz prirodnu skladnost kao i gotovo nikakav gubitak vremena za održavanje dlake čini idealnim kućnim ljubimcem. Što se tiče karaktera te mačke dovoljno govori da ljubomorni amerikanci dugo vremena nisu dozvoljavali da se pojavi u americi. Ali nisu dugo mogli da je zabranjuju jer raznim kanalima se i kod njih proširila. Šta je to toliko specifično kod ove mačke da se uzgajivači ostalih rasa toliko plaše od nje? Pre svega mora se istaći jedna vrlo zanimljiva činjenica da su mnogi stručnjaci ustanovili da ruska plava mačka pretenduje da bude najbolji kućni ljubimac što se tiče mačaka. Zbog ove neosporne činjenice o toj mački se ne priča baš mnogo koliko ona to zaslužuje. Tržište prebogato raznim vrstama mačaka pokušava da smanji vrednost ove mačke kako ne bi ugrozila ostale vrste. Svi koji su nabavili ovu mačku su toliko prezadovoljni sa njom da kažu da je to ljubav na prvi pogled. Još se priča da su mnoge porodice imale problema jer su neki njeni članovi više mačku voleli nego ostale članove porodice. Deluje možda preterano ali to može da kaže samo onaj ko nije imao ovu mačku. A šta je to toliko privlačno? Kao prvo njena dlaka je izuzetno prijatna na dodir. Kada je prvi put pomazite to će vam biti pravo malo iznenađenje.
Zbog njenog krzna ona je idealan kućni ljubimac jer nema dlaka na sve strane po kući. Ali nije ona samo po dlaci specifična. Njena inteligencija je jedna od najvećih u svetu mačaka. Dovoljno joj je pokazati samo par puta šta sme ili šta nesme i ona će to zapamtiti. Iako se ostale mačke vezuju samo za jedno mesto u kući, kod ruske plave mačke je primećeno i vidna privrženost prema ukućanima. Kao i sve mačke i ova mačka voli da se povremeno igra ali nju izdvaja to što ona razmišlja šta i kako nešto izvesti. Takodje ima odlično pamćenje. Ona je u stanju da primeti kad je neko od ukućana tužan ili neraspoložen i odmah pokušava na razne načine da to stanje promeni. Vrlo je umiljata i ne plaši se novih lica nego sa mačjom radoznalošću pokušava da upozna i druge osobe čak i životinje. Takodje ona se ne boji toliko pasa i vrlo aktivno želi da im se pridruži u igranju. Normalno to važi ukoliko pas nije agresivan i nije željan da je udavi. Ukoliko se zna da pas nasrće na mačke tada ni u kom slučaju se takav pas ne sme približiti ni jednoj mački. Iako bi Ruska modra vrlo rado pojela na primer papagaja ako shvati da to ne sme onda to neće nikad uraditi. Tako u mnogim domovima vidimo da papagaj dira ili stoji na ovoj mački. Što se tiče vršenja nužde ove mačke ne samo da brzo shvate gde to treba da radi nego su mnogi rekli da je nisu ni učili već je sama shvatila gde to treba da radi. Poneki primerci ovih mačaka nuždu vrše na WC šolji.


Izvor iz standarda

  • Glava ima oblik kratkog dugog klina a lobanja je pljosnata. Glava ima konveksni profil. Čelo i nos čine konveksni ugao u visini obrva. Čelo je ravno, nos ravan, jastučići za brkove jako naglašeni, brada jaka.
  • Uši su velike i prilično zašiljene, široke na osnovi. Koža ušiju je tanka i prozirna. Smeštene su uspravno na glavi.
  • Oči su velike, bademaste i široko razmaknute i blistavo zelene boje.
  • Telo je dugačko, kosti srednje građe, skladnog je izgleda i rasta.
  • Noge su visoke i nežne građe a šape malene i ovalne.
  • Rep je prilično dugačak i sužava se prema vrhu.
  • Krzno je kratko, gusto, nežno, mekano, plišasto i neznatno uzdignuto od kože. Duplo krzno. Plavo sive je boje sa srebrnastim sjajem (poželjna je srednje plavo-siva boja). Nosno ogledalo je plavo sive boje a jastučići na šapama boje lavande.
Greške: orijentalni tip, četvrtasta ili okrugla glava, okrugle oči, žućkasta boja oči, zbijeno ili debelo telo, preširoki rep ili ako rep na osnovi ima pripijeno krzno, tigrasti uzorak kao i sve druge boje krzna osim plave.Izvor: B.Aksentijević
 
Top