Rusija na međunarodnom sajmu vojne i aviaciono-kosmičke tehnike „FI

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Русија на међународном сајму војне и авиационо-космичке технике „FIDAE-2012“

Голос России

У главном граду Чилеа, Сантјагу, одржан је највећи у Латинској Америци међународни авиокосмички салон FIDAE-2012. На престижном сајму Русија је успешно приказала најновије узроке наоружања и технике домаће производње. Ово је за „Глас Русије“ испричао Сергеј Гореславски – шеф уједињене делегације државне корпорације „Ростехнологије“ која је била организатор руске експозиције.

„У закључку о сајму у Чилеу ја бих рекао да се он завршио крајње позитивно по руску страну. По мом мишљењу, резултати су чак превазишли наша очекивања. Имали смо врло плодне преговоре с представницима највише команде РВ из низа латиноамеричких земаља: Аргентине, Уругваја, Колумбије, Бразила, Венецуеле, Чилеа и других држава.“

Сергеј Гореславски је истакао повећано занимање за хеликоптере руске производње који су по својим карактеристикама идеални за експлоатацију у сложеним географским и климатским условима латиноамеричког региона.

„Посебно бих желео да истакнем све веће интересовање за хеликоптере породице „Камов“, а нарочито за модификације цивилне намене. У центру пажње на изложби био је вишенаменски транспортни хеликоптер Ка-226Т. Већ смо размотрили могућност организације транспортера за његово склапање са заинтересованим лицима из Аргентине. Од хеликоптера породице „Ми“ који су представљени у Чилију истакао бих вишенаменски модел Ми-17.“

Што се тиче авионске технике очекиван је био успех школског борбеног авиона нове генерације Јак-130, који се већ испоручује у неколико држава. Као и раније, велико интересовање влада за ловац Су-35. По речима Сергеја Гореславског „у ова два правца су постигнути озбиљни договори с низом земаља које су спремне да раде на конкретним пројектима у двостраном формату“.

У закључку интервјуа Сергеј Гореславски је истакао да компанија „Рособоронекспорт“ – једини извозник производа војне намене у земљи – за све производе обезбеђује одржавање у току гарантног рока и после њега, а такође пружа услуге обучавања персонала компаније-купца. У низу случајева сервисни центри се оснивају директно на територији земље која купује опрему или технику.

„Већ смо основали сервисни центар у Мексику, завршава се стварање центра у Венецуели у којем ће се вршити генерални ремонт хеликоптера породице Ми-17 и Ми-35. У Бразилу ће центар бити отворен на основу већ постојеће инфраструктуре у земљи.“

Подсетићемо да се међународни авиакосмички салон FIDAE одржава у главном граду Чилеа Сантијагу једном у две године. Ове године на њему је учествовало око 500 компанија из 40 земаља света.

Natrag