Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Rusija i NATO obnavljaju odnose

  • Začetnik teme BaneFromDaHood
  • Datum pokretanja
BaneFromDaHood

BaneFromDaHood

LEGEND
Rusija i NATO obnavljaju odnose
28. jun 2009. 00:38

Krf, Beograd -- Rusija i NATO odlučili na samitu Alijanse na Krfu da obnove političke veze, kao i vojne kontakte, narušene posle sukoba u Južnoj Osetiji.

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a sastali su se danas na Krfu sa predstavnicima Rusije, na skupu na najvišem nivou od završetka rata u Gruziji, kako bi započeli novu saradnju.

Generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer ocenio je sastanak kao dobar i rekao da su se Rusija i Alijansa saglasile da obnove odnose, i kad je u pitanju vojna saradnja.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da se Rusija i NATO i dalje ne slažu po pitanju Zakavkazja, ali i da obe strane moraju da prihvate nove okolnosti.

Rusija i NATO odlučili su da obnove političke veze, kao i vojne kontakte, narušene posle sukoba u Južnoj Osetiji u avgustu 2008. godine, saopštio jegeneralni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da njegova zemlja želi da obnovi odnos poverenja s Alijansom, koji bi podrazumevao i vojnu saradnju, kao i saradnju na polju strateške bezbednosti.

Međutim, ruski šef diplomatije bar u razgovoru sa novinarima pre sastanka nije odavao utisak da će razgovori biti konstruktivni.

Novinar: Ministre, koji su ciljevi vašeg sastanka?

Lavrov: Ovo nije moj sastanak. Ovo je inicijativa Dore Bakojani, grčke šefice diplomatije, tako da pitajte nju.

Novinar: Kakva su vaša očekivanja?

Lavrov: Šta god Dora želi.

Ipak, posle sastanka Lavrov je rekao da njegova zemlja želi obnovu poverenja Rusije i NATOa, ali da će To zahtevati praktične poteze, koji će pokazati da predlozi nisu ostali samo na papiru.

Lavrov se osvrnuo i na planove bivše administracije SAD da u Evropi postavi delove svog antiraketnog štita, upozorivši da će, ako Vašington nastavi da sprovodi ovu nameru, buduća saradnja na tom polju u okviru Saveta Rusija-NATO biti besmislena.

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je da se današnji sastanak održava posle perioda ozbiljnih kriza, De Hop Shefer je rekao i da on predstavlja dobru polaznu tačku za buduću vojni saradnju između Alijanse i Rusije.

“Pošto smo obnovili naše odnose na političkom nivou, to ćemo uraditi i sa ciljem koji se odnosi na zajedničku izgradnju i očuvanje mira evro-atlantske regije”, kazao je generalni sekretar NATO-a.

Na samitu u Grčkoj većina okupljenih ministara spoljnih poslova zemalja Natoa, bavila se, na prvom mestu, odnosima između Evropske unije i Irana.

Sastanak na Krfu održan je nedelju dana pre susreta američkog i ruskog predsednika Baraka Obame i Dmitrija Medvedeva u Moskvi, i samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta u Rimu.

Izvor: B92
 
Top