Šta je novo?

Rusi nas tjeraju iz Boksita

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
SAOPŠTENjE UDRUŽENjA INŽENjERA NIKŠIĆKOG RUDNIKA

Rusi nas tjeraju iz Boksita


Izvor: Dan 11-11-2010

Ukoliko vlasnik nikšićkih Rudnika boksita, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAK) želi tu firmu bez inženjera, moraće tom kadru da isplati otpremnine po važećem kolektivnom ugovoru, saopštili su juče iz Udruženja inženjera Boksta. Prema njihovim saznanjima, ističu u saopštenju, poslovodstvo proteklih dana poziva inženjere na razgovore i pokušava da ih "privoli" da prihvate socijalni program i napuste preduzeće. Na platnom spisku nikšićkog rudnika trenutno je 70 inženjera, kojima se nude otpremnine gotovo duplo manje od predviđenih kolektivnim ugovorom. Prema socijalnom programu, koji se još realizuje u Boksitima, osnovna otpremnina po radniku iznosi oko 12, 5 hiljada eura, a uz to im se dodaje vladinih 2,5 hiljade, kao i sindikalni dio programa koji u prosjeku iznosi po 11.000 eura.
- Saznali smo da je počela operacija "oluja", u ovoj fazi na inženjere Boksita. Izvršni direktor Igor Kisenkov želi da ostavi preduzeće bez inženjerskog kadra i privede kraju socijalni program, a u saradnji sa domaćim menadžerima koji se nijesu bavili Boksitima, već vrebali priliku i da utrče kod poslodavca, da bi pokazali idolopoklonstvo i vjernost, a sve radi očuvanja ličnog opstanka i debelog novčanika. Kisenkovu poručujemo da ne treba da ga hvata panika, jer nudimo "solomonsko" riješenje, a to je isplata svih inženjera po važećem kolektivnom ugovoru - navodi se u saopštenju Udruženja.
Nikakva prisila, ističu, neće ih otjerati iz preduzeća, jer imaju snage i znanja da stanu u odbranu prava na rad. Pozvali su sve radnike te firme da "ne nasjedaju na jeftine poene zluradih, koji posežu za rušenjem svega što je mukom stečeno - Samostalnog sindikata i Udruženja".
- Nešto se moralo žrtvovati sa odlazak više od 900 radnika i smatramo da žrtva više nije potrebna, a samo snagom velikog zajedništva možemo opstati u teškim danima koji dolaze. Budite ubijeđeni da nam je zajedništvo potrebnije neko ikada, jer poslodavac ne namjerava da prestane sa otpuštanjima do posljednjeg "ovozemaljskog boksitaša" - poručili su iz Udruženja radnicima.

B.BraŠnjo

Otpremnine čeka još 130 radnika

Predsjednik Sindikata Boksita Borisav Bojanović potvrdio je juče da poslovodstvo poziva inženjere i razgovara sa njima o mogućnosti da prihvate socijalni program i odu iz firme. Bojanović je istakao da je CEAK u proteklim danima isplatio u potpunosti otpremnine za 72 radnika, koji su dobili i vladinih 16, 6 odsto. Preostalih oko 130 boksitaša, rekao je, dobili su zasada samo osnovni dio otpremnine, odnosno po 12, 5 hiljada eura, a sindikalni dio programa biće im isplaćen kada CEAK proda dio imovine koja je odnedavno na
 
Top