Šta je novo?

Rusi drže 40 odsto nekretnina u CG

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Rusi drže 40 odsto nekretnina u CG
[/h] Izvor: Tanjug

Moskva -- Oko 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori u vlasništvu je državljana Rusije, uglavnom političara i državnih službenika, tvrdi list Novaja gazeta.


(Pavle Cikovac/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)
Novinari tog lista su u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije načinili svojevrstan popis imovine ruskih zvaničnika i ljudi bliskih režimu.
Crna Gora je odavno stekla slavu "ruskog VIP odmarališta", a u ovdašnjim agencijama za trgovinu nekretninama, koje su specijalizovane za crnogorsko primorje, ističu da je Budva medju najatraktivnijim i najtraženijim lokacijama.
U zemljišnim knjigama u Budvi među vlasnicima zemljišta, kuća i stanova upisano je više desetina osoba sa imenima istovetnim onima koje nose istaknuti građani Rusije, među kojima su poslanici Dume, visoko rangirani partijski funkcioneri, zvaničnici ministarstava, kao i biznismeni i zaposleni u državnom sektoru.

List navodi, pozivajući se na podatke iz katastra Herceg Novog, da najveći ruski zemljoposednik ima 5,7 hektara u svom vlasništvu, kao i da se cene za kvadratni metar zemlje na crnogorskom primorju kreću od 500 do 1.500 američkih dolara za kvadratni metar, dok su cene stanova od 1.500 do 3.000 dolara po kvadratu.

Među atraktivnim lokacijama za koje su zainteresovani ruski državljani navedena su i naselja u opštini Tivat, gde je usidren veliki broj luksuznih jahti, takođe u vlasništvu Rusa.

 
Top