LEGEND
- Učlanjen(a)
- 06.08.2009
- Poruka
- 24.424
Ruselija juncea - koral plant je biljka koja porijeklo vuče iz vrlo dalekog Meksika ali je već stotinama godina možemo naći u cijelom području Mediterana i Sredozemlja. To je biljka koja izgledom podsjeća na našu domaću sparogu ali od nje se razlikuje po tome što je u periodu proljeća, ljeta i jeseni prepuna crvenih koralja koji joj daju prekrasan izgled i zato je svuda omiljena a najviše radi toga što podnosi izuzetno veliku vrućinu i tada najljepše izgleda. Stoljećima se biljka prilagođavala suhim područjima i velikoj vrućini tako da biljka ima vrlo malo ili uopće nema listića zbog toga da bi sačuvala što više vlage u sebi, odnosno da bi smanjila transpiraciju (isparavanje). Cvate cijelo ljeto do kasne jeseni sitnim, do 2 cm dugim trubicama crvene i kremasto bijele boje. Razmnožava se reznicama kao i većina drugih biljaka. Prehranjuje se gnojivima za pospješivanje rasta i cvatnje u toku vegetacije (rasta). Ja inače koristim kristalna gnojiva kojima obavezno nadodajem magnezija i nešto željeza. Svaku godinu obavezno ih podrezujem (ako je potrebno, pogotovo one grančice koje se zasuše i pocrne). U početku rasta na proljeće počima izbacivati izuzetno mesnate i duge grane koje znaju biti i veće od metra. Da bi vam biljka lijepo izgledala, čim primjetite nagli rast tih debelih izbojaka, nakon 10ak-15 centimetara rasta zakinite joj vrh (pincirajte) da potaknete postrane izbojke kako bi dobili gustu biljku, jednako popunjenu sa svih strana. Kada ste ruseliju formirali da je naizgled lijepa i gusta, više ne pincirate nove izboje nego je pustite da raste koliko hoće.
Na slici ćete vidjeti kako izgledaju u sred ljeta kada ih se više ne pincira, kako grane iz sredine idu preko metra dužine prema dolje i prepune su crvenih trubica (što i ja pospješim dohranjivanjem kristalnim gnojivom sa puno kalija i fosfora). U zimskom periodu biljke morate obavezno maknuti u kuću na svjetlo i toplo mjesto gdje će i dalje nastaviti rasti i cvasti ali u manjem obimu ili staviti na hladnije mjesto (oko 10ak stupnjeva) gdje će mirovati do proljeća. Tada je treba držati odprilike 80% suho (znači samo se ponekad sjetiti malo je zaliti da ne bi došlo do zasušivanja).
Ukoliko želite, možete je uzgojiti kao čempres, na isti način zakidanja u početku vegetacije kako sam objasnio prije, ali sada stavite 2-3 štapa od metra (bambus), spojite ih na vrhu i za njih privezujete one debele i jake izboje koje će izrastati ljeti i imati ćete vrlo interesantni oblik ruselije koja će svakome zapinjati za oko.

[TABLE]
[TR]
[TD="class: smalltext, width: 100%, colspan: 2"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Na slici ćete vidjeti kako izgledaju u sred ljeta kada ih se više ne pincira, kako grane iz sredine idu preko metra dužine prema dolje i prepune su crvenih trubica (što i ja pospješim dohranjivanjem kristalnim gnojivom sa puno kalija i fosfora). U zimskom periodu biljke morate obavezno maknuti u kuću na svjetlo i toplo mjesto gdje će i dalje nastaviti rasti i cvasti ali u manjem obimu ili staviti na hladnije mjesto (oko 10ak stupnjeva) gdje će mirovati do proljeća. Tada je treba držati odprilike 80% suho (znači samo se ponekad sjetiti malo je zaliti da ne bi došlo do zasušivanja).
Ukoliko želite, možete je uzgojiti kao čempres, na isti način zakidanja u početku vegetacije kako sam objasnio prije, ali sada stavite 2-3 štapa od metra (bambus), spojite ih na vrhu i za njih privezujete one debele i jake izboje koje će izrastati ljeti i imati ćete vrlo interesantni oblik ruselije koja će svakome zapinjati za oko.

[TABLE]
[TR]
[TD="class: smalltext, width: 100%, colspan: 2"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]