Rus i Amerikanac obaraju rekorde u svemiru

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.556
Rus i Amerikanac obaraju rekorde u svemiru
IZVOR: TANJUG
Američki i ruski astronauti, Skot Keli i Mihail Kornjenko, otisnuće se ove nedelje na Međunarodnu svemirsku stanicu (MS S), gde će provesti narednih godinu dana.


Svoju maratonsku misiju, dosad najdužu u istoriji, započeće letom u raketi Sojuz koja će biti lansirana sa kosmodroma u Kazakstanu u subotu, u ranim jutarnjim satima.

Na MS S će stići nakon šestočasovnog leta.

Njihovo jednogodišnje zadržavanje na orbitalnoj stanici ima za cilj da se istraže efekti prolongiranog boravka u svemiru na ljudsko telo u svrhu planiranja budućih interplanetarnih misija, pre svega putovanja na Mars.

Keli i Kornjenko će ostati na MS S do idućeg marta. Tokom tog perioda, podvrgavaće se sveobuhvatnim medicinskim eksperimentima.

Najveći problem je propadanje mišića zbog nulte gravitacije. Očekuje se i propadanje kostiju za 1,5 odsto mesečno, a konstantna izloženost radijaciji može da izazove kataraktu, pa čak i rak.

U eksperimentu će učestvovati i Kelijev brat blizanac Mark, takodje astronaut, ali u penziji, koji je pristao da se na zemlji podvrgne istim medicinskim testovima kao i njegov brat u svemiru.

Ipak, Mark nema nameru da kao njegov brat Skot jede bezukusnu astronautsku hranu, niti da svakodnevno trči dva sata na trenažeru.

Međunarodne posade do sada su provodile najviše po šest meseci na MS S, mada su mnogi ruski kosmonauti boravili duže na sovjetskoj stanici Mir, pre nego što je zatvorena 2001.

Ruski kosmonaut Valerij Poljakov drži svetski rekord za najduže vreme provedeno u nekoj svemirskoj misiji - on je proveo 437 dana u kosmosu 1994. i 1995. godine.
 
Top