Šta je novo?

Rukom držao ranu i spasao pacijenta

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Rukom držao ranu i spasao pacijenta


Izvor:
Mondo.rs

Najmlađi specijalista Opšte hirurgije valjevske bolnice dr Ivan Popović je svoju ruku sat vremena držao u otvorenom trbuhu i tako spasio svog sugrađanina.

To se dogodilo pre desetak dana, u na putu Valjevo – Beogradm a već juče, iako bled i vidno omršao, mladić iz ove priče, Igor Milunović (23), student iz Valjeva, u beogradskom Urgentnom centru živo i detaljno prepričavao je ekipi „Politike” šta se dogodilo tog petka kada je krenuo u grad da se nađe sa drugom.

"Bio sam na pešačkom prelazu kada sam osetio udar narandžastog kombija koji me je gurao nekoliko metara. Bio sam svestan sve vreme, čak i kad sam stigao do doktora u valjevsku bolnicu. Tada sam dobio anesteziju, a onda sam se probudio u bolničkoj sobi u Beogradu", pričaIgor.

Da studira medicinu, a ne ekonomiju, mogao bi i sam da nasluti kakva je drama pratila njegovo spasavanje, u kojem je dr Ivan Popović, odigrao presudnu ulogu.

Od siline udara i velike brzine kojom je kombi naleteo na mladića, došlo je do stravične povrede: jetra se gotovo pocepala po sredini i krvarenje je bilo obilno.

Dr Ivan Popović kaže kako je mladić, posle saobraćajne nesreće u njihovu prijemnu ambulantu stigao na nogama i svestan.

Za nekoliko minuta utvrđeno je da postoji jako teška povreda jetre, i tada je urađeno najneophodnije: imobilisana je jetru i zaustavljeno krvarenje.

Objašnjava da je bilo bolje da tokom transporta eventualno krvarenje kontroliše rukom.

Od trenutka povređivanja u Valjevu, uveče oko 10 časova, do ulaska u operacionu salu u Urgentnom centru u Beogradu oko jedan sat iza ponoći, vreme je proletelo, ali je bitka za život dobijena i tom bitkom za vreme.
 
Top