Rolan Garos 2015 (Heroj dana)

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Heroj dana: Ko će nas u Parizu oduševiti?
Uvek donesu nekog novog junaka, poneku senzaciju, mlade nade, labudove pesme veterana... Zato i volimo Gren slem takmičenja.

IZVOR: B92
1770681567555e1d3e897d8457836728_w640.jpg

Getty Images
Maltene je pravilo da najveći teniski fanatici više uživaju u prvim danima najvećih turnira nego u završnici – čeka se osveženje, nova i neobična priča koja će nam zaokupiti pažnju, neko ko će nas oduševiti nečim neočekivanim.

Za specijal “Australijan open 2015 “ prvi put smo vam doneli rubriku “Heroj dana“ i ona se ispostavila kao pun pogodak.

Oduševio nas je Tim Smiček svojim srcem i fer-plejom, Medison Brengl koja iza sebe ima tešku životnu priču, Andreas Sepi koji je posle nebrojenih poraza izbacio verovatno najboljeg u istoriji, Tomaš Berdih koji je savladao sopstvene more...

Pogledajte ko su svi bili naši i vaši heroji u Melburnu, a tokom Rolan Garosa moći ćete da čitate slične priče o nekim novim herojima.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Heroj dana (I): Harizmatični Kipranin
Prvog dana takmičenja na Rolan Garosu nije bilo iznenađenja, ali se jedno ime ipak izdvaja od ostalih.

9721491025563267b3f3d0084550466_w640.jpg

Beta/AP Photo/Francois Mori
Reč je o harizmatičnom Kipraninu Markosu Bagdatisu, koji je u tri seta eliminisao 25. nosioca iz Hrvatske Iva Karlovića – 7:6(6), 6:4, 6:4.

Duel dva veterana trajao je dva časa i dvadesetdva minuta, a Markos je čine se prelomio duel u taj-brejku prvog seta, kada je iskoristio tek četvrtu šansu vrednu vođstva.

Prethodno je šansu za brejk protiv visokog rivala strahovitog servisa imao već u drugom gemu, ali je Ivo uspeo da se spase, da bi se pred taj-brejk i sâm suočio sa situacijom da izgubi servis – ali je ostao staložen.

Kipranin je drugi deo igre otvorio u istom ritmu, pošto je ubrzo stigao do teškog brejka i vođstva od 3:1. Međutim, dozvolio je 36-godišnjem rivalu da se vrati u meč. Ipak, Karlović mu je uskoro uzvratio istom merom. U najvažnijem trenutku, kada je servirao za vođstvo od 5:4, napravio je dve greške iz servisa, a Bagdatis tek petu šansu pretvorio u novo vođstvo.

3325819665563267b59653821004092_w640.jpg

Nije imao problema da na svoj servis stigne do dva seta viška, da bi treći set otvorio na najbolji mogući način protiv indisponiranog rivala – novim oduzetim servisom. Prednost je uspešno sačuvao do samog kraja i potpuno zasluženo prošao dalje.

Pedesetdeveti teniser sveta iz Limasola naredni rival biće Damir Džumhur iz Bosne i Hercegovine, kome je Mihael Južni predao meč prvog kola. On će na svom desetom nastupu na pariskom Gren Slemu pokušati da nadmaši svoj najbolji rezultat iz 2007 godine, kada ga je u šesnestini finala eliminisao Igor Andrejev.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Junak iz prošlosti: Vragolan sa Kipra
“Evo ga Markos, ostavi“, rečenica je koju će svako ko tenis voli izgovoriti kada na ekranu ugleda harizmatičnog Bagdatisa.

209808776054bfad9760cef813743574_w640.jpg

I zaista, Kipranin je jedan od retkih tenisera za kojeg malo ko može da pronađe ružnu reč, pa čak i kada polomi četiri reketa. Šarmantan i šoumen, od svojih mečeva često je pravio spektakle, ali bez teatralnosti i uz spontani, simpatični osmeh.

Vinuo se do neba u Melburnu 2006, ali su ga povrede i ponekad nedostatak volje sprečili da postigne još više. Ipak, i danas kada podivlja na terenu, od Bagdatisovih poteza ’pada brada’.

Momak rođen u Paramiti u oblasti Limasol opčinio je teniski svet u dve januarske nedelje 2006. godine. Ne samo briljantnom igrom, nego i aurom koja je kružila oko njega i kojom je terao publiku da ga bodri. Grci koji žive u Australiji pobrinuli su se da navijanje bude kao na fudbalskim utakmicama – Bagdatis je gestikulacijama konstatntno održavao komunikaciju sa publikom, a oni su mu odgovarali skandiranjem ili plakatima poput onog “It’s in the BagH“ i sl.

“Prati me 21 rođak i neki ujaci i stričevi“, našalio se Kipranin.

Tada 20-godišnji Markos imao je zanosnu devojku Kamilu, koja je maltene posle svakog njegovog poena bila u kadru.

“Mislim da će moj trener gledati njegov meč, a ja ću spavati sa svojom devojkom“, rekao je Bagdatis pred meč sa Ivanom Ljubičićem, a na sledećoj konferenciji za medije vadio je fleke i rekao uz osmeh da je morao da izvini devojci zbog izjave.

146238079954bfae30e0d1e050452059_w640.jpg

Kipranin je u prva tri kola eliminisao Gimelstoba, Štepaneka i Gremelmajra, a ’seča’ Top 10 igrača počela je trećim teniserom sveta Endijem Rodikom u osmini finala – 6:4, 1:6, 6:3, 6:4. U četvrtfinalu je pao Ljubičić (osmi na listi) u pet setova, a posle još jednog maratonskog okršaja savladan je i četvrti na svetu David Nalbandijan – 3:6, 5:7, 6:3, 6:4, 6:4.

Meč sa Argentincem bio je najuzbudljiviji na tom Ozi openu – viđena je bitka bez predaha, svaki poen igran je kao najbitniji, Bagdatis je slavio posle tri časa i 27 minuta igre, a ja sam zakasnio u školu.

Kipranin je u drugom setu gubio sa 5:1, nadljudskim naporom došao do 5:5, ali je u prelomnom momentu iskrenuo zglob i prepustio veliku prednost protivniku. Nalbandijan je napravio brejk početkom trećeg seta, ali rasterećeni Bagdatis ponovo čini nemoguće – osvaja treći set, četvrti dobija uz pomoć jednog brejka, a u odlučujućem je dva puta nadoknadio brejk zaostatka i asom zapečatio veličanstvenu pobedu.

[raw]<iframe width="630" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Hze8sJawrhA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]

Osvojio je i prvi set u finalu protiv Federera, ali tada 54. igrač sveta nije imao snage za još jednu senzaciju.

Iste sezone igrao je u polufinalu Vimbldona, u 2007. takođe je na Vimbldonu igrao četvrtfinale, a poslednji put dogurao je do druge nedelje Gren slema baš u Melburnu 2009. godine.

Sada je na korak od tog dostignuća – u prvoj rundi savladao je Tejmuraza Gabašvilija, a onda je iznenadio 20. nosioca Davida Gofana sa 6:1, 6:4, 4:6, 6:0.

“Dobro sam počeo, kontrolisao sam meč u prva dva seta. Pala mi je koncentracija kada sam napravio brejk u trećem setu, ali završio sam u velikom stilu“, kaže 29-godišnji Kipranin i dodaje da mu posebna energija sa tribina uvek prija.

U pojedinim momentima podsetio je Markos na svoje najslavnije dane – servisi oko 200 km/h kada je potrebno, pravovremeno hvatanje loptice u penjanju i miksovanje dubine udaraca, brzina, povremene improvizacije i izlasci na mrežu...

129534603054bfad99cc716189044976_w640.jpg

Osnovni preduslov za sve jeste da je Bagdatis maksimalno fizički spreman, a sada posle duže vremena to jeste slučaj. Treća runda donosi okršaj sa Grigorom Dimitrovom, koji se nalazi u izvanrednoj formi, ali Markosu čuda u Melburnu nisu strana.

“Grigor je odličan igrač, veoma je agresivan, ali mislim da imam šansu da uradim nešto. Jasno je da je on favorit, a na meni je da dam sve od sebe“.

Markosov otac je pravoslavni Libanac, a majka Grkinja sa Kipra. Ima i dvojicu braće, kao i sestru Zenu, koju je njegova porodica usvojila. Godine 2012. oženio se teniserkom Karolinom Šprem sa kojom ima ćerku Zaharu.

Kao klinac se najviše ugledao na Andrea Agasija, na kojeg i podseća po odsečnosti pokreta, čitanju igre i osećaju za udarac.

Nedavno je Bagdatis izjavio da mu je cilj da se vrati u Top 10, što je manje-više dočekano kao prilično smešan vic. Videćemo može li Markos da dokaže svetu da se ovoga puta ne šali.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Bagdatis za B92 o Novaku: Videlo se još 2007.
Novak Đoković prvi put je postao najbolji teniser sveta posle vimbldonskog polufinala sa Žo-Vilfredom Congom na Vimbldonu 2011. godine.

I

Getty Images
Četiri godine ranije, za svoje prvo vimbldonsko polufinale pobedio je Markosa Bagdatisa u epskom meču sa 7:6 (7-4), 7:6 (9-7), 6:7 (3-7), 4:6, 7:5.

U intervjuu za B92 harizmatični Kipranin kaže da se vrlo dobro seća tog okršaja.

“Igrali smo više od pet sati, sećam se da sam imao mnogo šansi u petom setu, ali je on na 5:5 napravio brejk i dobio meč. Sa striktno teniskog aspekta gledano, Novak je i tada igrao neverovatno, jedino mu je nedostajala fizička sprema. Videlo se da ima sposobnost da igra veoma dobro, ali karijera koju je napravio stvarno je nešto posebno, nema u istoriji mnogo takvih kao što je on“, rekao je Markos.

“Mislim da je fizički najviše napredovao – došao je do stadijuma da bukvalno u svakom trenutku svoje karijere može da igra najbolje što može. Naravno, i teniski je mnogo stvari poboljšao tokom godina, ali mislim da je ključ to što je fizički postao fenomenalan“,dodao je Bagatis u intervjuu za B92.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Heroj dana (II): Maratonac Piko iz Tandila
Iako trijumf Huana Monaka protiv Federika Delbonisa nije veliko iznenađenje, on je heroj drugog dana na Rolan Garosu.

2131633188556378487f2b3124645478_w640.jpg

Beta/AP
Momak rođen u legendarnom Tandilu imao je veliki ispit u prvom kolu, ali je posle velike borbe savladao Delbonisa sa 6:7, 6:2, 6:1, 67, 6:2.

Monako je u svetu tenisa poznat kao veliki borac, pošten momak ali i jedan od najboljih prijatelja Rafaela Nadala sa kojim često igra popularnu igricu PES. On je prošle sezone ukupno dobio 22 meča, a protiv Delbonisa je ostvario 19. trijumf ove godine.

„Fizički se dobro osećam. Prošle godine to nije bio slučaj. Imao sam mnogo uspona i padova. Nisam se osećao dobro na terenu. A, da bi bio kompetitivan moram da se osećam dobro. Ove sezone je sve drugačije. Sada sam navikao na pobede. Čak i kada sam umoran, mogu da odigram dobro. U poslednjih pet, šest meseci radim dobro“, kaže Monako.

Iako je izgubio prvi set od zemljaka Delbonisa u taj-brejku, zaigrao ej pametnije u nastavku, smanjio je broj grešaka i bez problema je preokrenuo na 2-1. Mladi Delbonis se nije predao i ponovo je kroz ta-brejk došao do 2-2.

U petom setu je ipak iskustvo 31-godišnjeg Monaka prevagnulo i on će u narednoj rundi igrati protiv Tejmuraza Gabašvilija.

Monako će biti i jedna od uzdanica Argentine u četvrtfinalnom duelu Dejvis kupa sa Srbijom. On kaže da ne razmišlja o tom meču.

„Iskreno, ne razmišljam o tome mnogo. Pokušavam svakog dana da se popravim, pokušavam da ispoštujem zacrtani plan. Te stvari utiču na moj renking. Trenutno se samo koncentrišem na ovaj turnir. Želim da budem najbolji što mogu. Znam da mogu još bolje“,rekao je Monako.

Inače Tandil, gradić od oko 100.000 stanovnika u Argentini, poznat je po brojnim sportistima rođenim tamo. Uz Monaka su su Del Potro, Kamoranezi, Maksimo Gonzales, Zabaleta, kao i još neki manje poznati teniseri...

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Heroina dana (III): Kristina "Kiki" Mladenović
Posle dvojice tenisera, treći dan Rolan Garosa obeležila je jedna dama, domaća teniserka Kristina Mladenović.

5473052485564b17ac3270441593582_w640.jpg

foto: Beta/AP
Ova 22-godišnja devojka srpskog porekla je već niz godina prisutna na najvećim svetskim turnirima, ali poseban fetiš joj je očigledno Pariz.

Mladenovićeva, trenutno 44. teniserka sveta, priredila je u utorak jedno od najvećih iznenađenja prve runde Rolan Garosa eliminisavši šestu nositeljku Judžini Bušar iz Kanade.

Iako Kanađanka već dva meseca ne liči na devojku koju smatraju jednim od najvećih talenata u WTA konkurenciji, nije se očekivao poraz u Parizu već na premijeri turnira.

Mlada Francuskinja je za manje od sat i po igre dobila meč 6:4, 6:4 i ostvarila svoju tek četvrtu pobedu u karijeri protiv teniserki sa Top 10 WTA liste.

Sve četiri pomenute pobede Mladenovićeva je ostvarila upravo u Parizu. Prvo je iznenadila Petru Kvitovu 2013. na WTA tuniru, potom Simonu Halep prošle godine na istom truniru, a potom i sada već penzionisanu Na Li na Rolan Garosu.

"Nisam ni svesna ovih podataka. Sećam se da sam igrala dobre mečeve protiv jakih pritivnica i na drugim turnirima. Ali je još veća stvar igrati tako na Rolan Garosu. Psihički je teško. Moraš se nositi sa pritiskom, ljudi očekuju mnogo od tebe. Mislim da je veoma teško igrati u Francuskoj, teže nego na drugim turnirima. Publika mnogo očekuje. Dobra stvar je da sam snažna u svojoj glavi. Mislim da znam kako da se nosim s tim", rekla jeMladenovićeva.

Na istom terenu na kojem je savladala Kineskinju prošle godine, Suzan Lenglen, Mladenovićeva je ove srušila Kanađanku Bušar, finalistkinju Vimbldona, a polufinalistkinju RG prošle godine, razbivši je moćnim udarcima sa osnovne linije.

Već u prvom gemu Mladenovićeva je napravila brejk, Bušarova je odmah uzvratila, ali je i dalje bila u podređenom položaju, spasla je tri brejk šanse, ali nije mogla i četvrtu, kojom je Mladenovićeva prelomila prvi set.

U drugom je potpuno počistila Kanađanku sa terena, vezala je tri brejka i povela 5:0. Bušarova je uspela da se oporavi i smanji na 5:4, ali je ipak doživela novi poraz, sedmi na poslednjih osam mečeva.

Tako je Francuskinja skinula novi skalp u "Gradu svetlosti".

U drugom kolu RG bi trebalo da ima znatno lakši posao, potencijalne rivalke su Čehinja Klara Kukalova (77. na WTA) i Crnogorka Branka Kovinić (89).

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.879
Heroj dana (IV): Sarajlija izborio duel sa idolom
Heroj četvrtog dana na Rolan Garosu je Damir Džumhur koji je napravio iznenađenje u drugom kolu savladavši Markosa Bagdatisa sa 6:4, 6:3, 4:6, 6:2.

2548871875565fc992ab2b084718541_w640.jpg

Beta/AP
Sarajlija Damir Džumhur prvi put je u žižu teniske javnosti došao prošle godine kada je postao prvi teniser iz Bosne i Hercegovine u glavnom žrebu nekog Gren slema.

Tada je stigao do treće runde, a isto je ponovio i na ovogodišnjem Rolan Garosu gde se u trećem kolu sastaje sa svojim idolom Rodžerom Federerom.

“Rodžer je verovatno najveći igrač ikada u tenisu i stvarno se radujem što ću igrati protiv njega. To je san svakog igrača, pogotovo nas mladih i eto meni se ostvario. Rodžera sam pratio od malih nogu, navijao sam za njega u polufinalu jednog Vimbldona i od tada je moj idol. Imao sam 10 ili 11 godina tada, a sada imam priliku da igram s njim“, rekao je 23-godišnji Džumhur posle velike pobede nad Bagdatisom.

Atmosfera na tribinama bila je sjajna. Poznato je koliko su bučni Bagdatisovi navijači, a i Džumhur je imao podršku.

„Da, atmosfera je zaista bila sjajna i to mi se sviđa. Slična stvar je bila i u Australiji prošle godine, gde sam takođe došao do trećeg kola. Dakle, obožavam dobru amosferu i stvarno sam uživao u meču.”

Džumhur je, ako i mnogi igrači sa ovih prostora, imao mnogo problema da se probije u svetski teniski vrh, pre svega zbog nedostatka finansija i sponzora. Ipak, početkom ove godine zabeležio je najbolji plasman u karijeri (81. mesto), a trenutno je 88. na ATP listi.

“Mislim da je meni bilo teže da se probijem u svetski vrh kao nekome iz Bosne i Hercegovine. Zapravo, definitivno. Nemate pravu podršku. Sve morate sami proći. Ja sam imao roditelje iza sebe i oni su uradili sve da bih danas bio tu gde sam. Ali, nema podrške iz Federacije, nema sponzora. Srećom, uspeo sam i bez toga.“

Jedno je sigurno, Džumhur će sigurno pamtiti Rolan Garos 2015. godine šta god da uradi protiv Federera u trećem kolu. Ako ga još i kojim slučajem pobedi...

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Heroj dana (V): Borna Ćorić
Bez sumnje, peti dan Rolan Garosa obeležio je mladi hrvatski teniser Borna Ćorić, koji je posle velike borbe u pet setova eliminisao Tomija Robreda iz Španije.

JT IZVOR: B92
47433911555677d269e0cf264633787_w640.jpg

Getty Images
Možda je danas tu titulu mogao da ponese i neko drugi, na primer, Australijanac Tanasi Kokinakis ili Julija Gerges iz Nemačke, ali verovatno ipak nije. Jer, ono što je Ćorić uradio u duelu sa Robredom, od 2006. godine pošlo je za rukom samo jednom teniseru, i to Novaku Đokoviću.

Ćorić je protiv Robreda slavio sa 7:5, 3:6, 6:2, 4:6, 6:4, posle tri sata i 47 minuta igre i prekinuo niz Španca od sedam uzastopno dobijenih mečeva koje je igrao u pet setova. Prethodni je izgubio od Novaka, na US Openu 2008. godine, što samo po sebi govori koliko je rezultat hrvatskog tenisera važan.

Kao prvo, prvi put u karijeri je stigao do treće runde na jednom Gren slemu. Kao drugo, pobedio je Robreda, koji nikako nije teniser kojeg neki klinac lako može da pobedi. Uz sve to, ne škodi što na svojoj strani imate najboljeg tenisera sa prostora odakle ste, naravno, Novaka Đokovića.

Sviđa mi se Ćorić i način na koji pristupa mečevima. Ima veoma zreo pristup za nekoga ko ima samo 18 godina. Trenirao sam sa njim nekoliko puta u poslednjih nekoliko meseci i mogu da kažem da me pomalo podseća na sebe u tim godinama. Veliki je borac, solidan je sa osnovne linije, dobar i u napadu i u odbranu. Koliko vidim, popravio je servis”, rekao je Đoković posle Ćorićevog trijumfa nad Robredom.

67844849455677d26b16c3200265576_w640.jpg

Getty Images

Borna je tek krajem prošle godine postao punoletan, a prošla sezona mu je bila prelazna iz juniorske u seniorsku konkurenciju. Svima je još u juniorskim danima bilo jasno da ima veliki potencijal, a ova sezona mogla bi da mu bude čak i presudna u karijeri. To je i sam shvatio, pa je početkom ove sezone za novog trenera angažovao Tomasa Johansona, osvajača Australijan Opena iz 2002. godine.

Siguran sam da zna šta treba da radi. Pričali smo mnogo. I, kao što sam rekao, ima veoma profesionalan i zreo pristup, ne samo mečevima, već generalno teniskom životu, što je lepo videti kod nekoga njegovih godina, što nije tako često. Želim mu sve najbolje. Mislim da će biti veoma, veoma dobar”, istakao je Đoković.

Sigurno je da je pred Bornom naporan rad ako želi da se probije u sam teniski vrh. Trenutno je na 46. mestu na svetu, naredni protivnik mu je Amerikanac Džek Sok, a ako nastavi sa odličnim partijama u Parizu, ozbiljno bi mogao da se umeša u borbu za nosioce na Vimbldonu. Čak i da to ne uspe, neće biti kraj sveta, jer, vreme mu ide na ruku, a kada igrate kao on, samo je pitanje vremena kada ćete dobiti još jednu priliku da zasijate…

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Heroina dana (VI): Flavija Peneta
Sasvim zasluženo, epitet heroine šestog dana Rolan Garosa ponela je Italijanka Flavija Peneta, koja je u trećem kolu pobedila osmog nosioca Karlu Suares Navaro.

2516801645568cccb56a14182932529_w640.jpg

Špankinja je pred početak drugog Gren slema sezone ubrajana među favoritkinje, ali joj je na put stala Peneta, koja ju je pobedila sa 6:3, 6:4. Ta pobeda ne bi bila toliko iznenađujuća da Italijanka nije imala lošiji početak sezone nego što su mnogi očekivali, a posebno ona.

Na Australijan Openu je poražena već u prvom kolu od sunarodnice Kamile Đorđi, potom je stizala do četvrtfinala u Dubaiju i Indijan Velsu, a u Majamiju nije stigla ni dotle. Nije odbranila mnogo bodova od prošle godine, ali je očigledno u Parizu došao njen trenutak da zasija, a pobedom nad Suares Navaro je barem izjednačila svoj najbolju rezultat na Rolan Garosu.

Međutim, svoj najbolji rezultat karijere Peneta nije ostvarila u singlu, već u dublu, pošto je u toj konkurenciji osvojila Australijan Open 2011. godine sa Argentinkom Žizelom Dulko. Prošle godine je igrala finale US Opena u paru sa Martinom Hingins, ali su poražene od Ruskinja Jekaterine Makarove i Jelene Vesnine.

U jednom trenutku je čak bila i najbolja dubl igračica sveta – u februaru 2011. godine, a u singlu najbolji plasman imala je godinu i po dana ranije, kada je bila deseta na WTA listi. Od tada je samo jednom prošla u polufinale na nekom Gren slemu – na US Openu 2013. godine, ali je barem uspela da se održi među 30 najboljih na svetu. Na poslednjoj listi zauzima 28. mesto.

1375003555568cccb69ed5789009695_w640.jpg

Beta/AP Photo/Michel Euler

33-godišnja Peneta je, inače, pored zbog svojih igara u poslednjih deset godina bila u centru pažnje i zbog svojih veza sa Karlosom Mojom i Fabiom Fonjinijem. Medijima je posebno zanimljiva bila njena veza sa Mojom, sa kojim je raskinula 2007. godine, o čemu je ona pisala u svojoj autobiografiji „Pravo u srce“. Sa Fonjinijem je već godinu dana, a iako je objavila da joj venčanje nije u planovima, najavila je da želi uskoro da postane majka.

Niko me još nije zaprosio. Za sada imamo veoma mirnu vezu, videćemo šta će se desiti. Srećni smo. Međutim, moj san je da postanem majka. Želim da imam porodicu u kakvoj sam ja odrasla. Moji roditelji su zajedno više od 30 godina“, istakla je Peneta.

Peneta je tenis počela da trenira sa pet godina, a više puta je isticala da joj je Monika Seleš bila idol. Zahvaljujući svojim rezultatima dobila je Orden zasluge Republike Italije koji joj je dodeljen 2007. godine. To priznanje je došlo posle prvog trijumfa u Fed kupu sa reprezentacijom Italije 2006. godine, a potom je taj uspeh ponovila 2009, 2010. i 2013. godine.

Njena naredna rivalka na drugom Gren slemu sezone biće španska teniserka Garbine Mugurusa.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.512
Heroina dana (VII): Alison van Ujtvank
Heroina osmog dana je Alison van Ujtvank iz Belgije, ali ne toliko zbog trijumfa u 3. kolu koliko zbog izdanja od početka turnira.

981713179556a351e9bc91351612821_w640.jpg

Beta/AP
Ona je u Pariz stigla praktično kao nepoznata teniserka široj javnosti, ali je u prva tri kola demonstrirala sjajan tenis i prošla je u osminu finala.

U trećem kolu je na terenu Suzan Lenglen nadigrala domaćeg favorita Kristinu Mladenović sa 6:4, 6:1 i tako još jednom potvrdila svoj potencijal.

Van Ujtvankova ima 21 godinu, vuisoka je 173 centimetra, a do ovog Rolan Garosa joj je najveći uspeh bio plasman u drugo kolo Vimbldona, koji je ostvarila prošle godine.

„Ovo je san. Mislim da mogu još bolje. Igram dobro, ali znam da mogu i bolje. Moram da ostvarim još pobeda, a to je moja namera“, nije krila oduševljenje Blagijanka posle trijumfa nad Mladenovićevom.

„Veoma sam srećna. Lepo je dobiti prvi meč na Suzan Lenglen terenu. Veoma lepo. Bilo je mnogo ljudi, pa sam na početku bila nervozna, ali sam srećna zbog pobede. Idemo dalje, na redu je četvrta runda.“

Ona je pred start Rolan Garosa bila 93. teniserka sveta, a posle turnira u Parizu biće nadomak 50. pozicije na WTA listi. U osmini finala je čeka okršaj sa još jednom senzacijom Rolan Garosa Rumunkom Andreom Mitu i eć su svi proglasili Van Ujtvankovu za favorita.

„Pa, možda jesam favorit. ali, stigli smo do četvrtog kola. I ona je sigurno veoma samouverena. Ona je odlična igračica. Veoma snažno udara lopticu. Mislim da ni ona ni ja nemamo šta da izgubimo.“

U svakom slučaju Alison van Ujtvank je ime koje ćemo očigledno češće viđati na najvećim teniskim terenima širom sveta...

Natrag