Šta je novo?

Rodoljupci (1986)

  • Začetnik teme Torrent Maniak
  • Datum pokretanja
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.299
Rodoljupci – Jugoslovensko dramsko pozorište (1986)
Poznati komad Jovana Sterije Popovića, “Rodoljupci” ćetiri puta se igrao na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a samo su ga dva reditelja režirala u tom pozorištu. Naime, 1949.godine Mata Milošević je postavio po prvi put na scenu JDP ovo delo, a sedam godina kasnije, 1956. je opet režirao “Rodoljupce”, ali je to zapravo bila obnova stare predstave sa istom glumačkom podelom. Iz te predstave, kažu hronike, pamte se Milan Ajvaz i Viktor Starčić, kao Šerbulić i Smrdić u sceni “prodaje Vojvodine”. Dejan Mijač je 1986.godine postavio “Rodoljupce” sa sjajnom glumačkom podelom ( Voja Brajović, Miloš Žutić, Milan Gutović, Mirjana Karanović, Branislav Lečić, Miša Janketić i drugi) a predstava je bila bazirana na komičnim rešenjima ali obojenim takođe u grotesku i sa jakim tragikomičnim akcentima. Stilizovana i snažna, pokazala je, uz glumačko umeće, Mijačev već poznati suvereni stil tumačenja Sterijinih dela. I kao u predstavi , pre trideset godina, opet su svi pričali o sceni prodaje Vojvodine, ovog puta u maestralnoj igri Miše Žutića i Milana Gutovića.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Rodoljupce" je Sterija pisao kao poslednju od svojih velikih komedija, i posvećena je revoluciji i kontrarevoluciji u Vršcu, 1848. godine. Izvedena je tek posle njegove smrti. Varira večitu temu patriotizma iz koristi, ili iz čistih ideala. "Rodoljupci" se i danas mnogo igraju u srpskom pozorištu i ponovo tumače, iz modernog doba.

Predstavu "Rodoljupci" je 1986, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, režirao slavni srpski reditelj, Dejan Mijač, koji potpisuje i TV adaptaciju i režiju ove komedije.

Igraju: Vojislav Brajović /Žutilov/, Branislav Lečić /Lepršić/, Mirjana Karanović /Zelenićka/, Miloš Žutić /Šerbulić/, Milan Lane Gutović /Smrdić/ i drugi...

Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top