Šta je novo?

Rođeno sto beba iz epruvete

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
ODJELjENjE ZA HUMANU REPRODUKCIJU OPŠTE BOLNICE "DANILO I" ORGANIZOVALO PRIGODNU SVEČANOST

Rođeno sto beba iz epruvete
Izvor: Dan


CETINjE - Odjeljenje za humanu reprodukciju Opšte bolnice "Danilo I" na Cetinju prvo je i jedino specijalizovano za vantjelesnu oplodnju u crnogorskom javnom zdravstvu. U Vladinom domu na Cetinju odjeljenje je svečano proslavilo rođenje prvih 100 beba začetih na ovom odjeljenju.
Nakon pozdravne riječi Ivana Gazivode, direktora cetinjske bolnice, prisutnima se obratio Kenan Hrapović, direktor Fonda za zdravstvo, koji je kazao da je humana reprodukcija potreba našeg društva, što je, kako je istakao, država odavno prepoznala.
- Ministarstvo zdravlja Crne Gore 2004. godine zakonski je regulisalo da se pomogne parovima koji ne mogu na drugi način da dobiju potomstvo i da Fond za zdravstveno osiguranje obezbjeđuje sredstva za dva pokušaja vantjelesne oplodnje. Fond je podržao projekat i realizovao početkom 2008. godine. Time je crnogorsko javno zdravstvo dobilo savremeno opremljen i vrlo sofisticiran centar za humanu reprodukciju sa kvalitetnim i dobro obučenim kadrom - naveo je Hrapović.
On je naglasio da je veoma značajno što je Fond omogućio da se na jednom mjestu, a u okviru ovog centra, vrše sve vrste ispitivanja steriliteta, mnoge procedure liječenja kao i pripreme parova za postupak vantjelesne oplodnje.
- Od 2008. do 2010. godine za 447 postupaka obavljenih u Opštoj bolnici na Cetinju izdvojeno je 825.805,3 eura. U 2010. godini za potrebe cetinjske bolnice Fond je izdvojio 275.000 eura, a za ovo odjeljenje 100.000 - kazao je Hrapović i poželio puno uspjeha u daljem radu.
- Prije dvije godine prisustvovao sam proslavi godišnjice rada odjeljenja za humanu reprodukciju i rođenja prve djece, kada smo slavili rođenje prvih šest beba, da bih danas sa velikim zadovoljstvom konstatovao da ih je preko 120 - kazao je doc. dr Miodrag Radunović, ministar zdravlja Crne Gore.
On je dodao da su ovo svečanosti koje mu pričinjavaju veliku radost, a ujedno i obavezu da se zahvali svima koji su, koristeći znanje i nauku, novim savremenim tehnologijama darovali nove živote i na taj način usrećili stotine porodica.
Idejni tvorac cijelog projekta mr sci. dr Tatjana Motrenko-Simić, načelnik odjeljenja za humanu reprodukciju, navela je da je svoj stučni i lični autoritet založila za ostvarivanje ove ideje.
Ona je kroz video prezentaciju prikazala začeće beba i upoznala prisutne sa problemima i rezultatima Odjeljenja. Zahvaljujući svima koji su pomogli da Odjeljenje za humanu reprodukciju Opšte bolnice "Danilo I" ostvari dobre rezultate, dr Motrenko je pozvala sve parove koji imaju problema da se bez predrasuda obrate ovom odjeljenju.
Pored srećnih roditelja i djece kao i članova kolektiva cetinjske bolnice, svečanosti su prisustvovali Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade, Branislav Mićunović, ministar kulture, dr Milovan Janković, gradonačelnik prestonice, Serđo Barbanti, ambasador Italije, dr Đoko Jočić, predsjednik Ljekarske komore Crne Gore, Slobodan Tomić, predsjednik Društva ljekara, dr Vasilije Kusovac, doajen crnogorske ginekologije i mnogi drugi.

Z.PETANOVIĆ

Srećni roditelji

- Godinama sam pokušavala na klinikama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i imala sam dva neuspješna pokušaja vantjelesne oplodnje. Kada sam došla na Cetinje mislila sam da su za mene sve nade propale, ali evo dobili smo ovu divnu curicu, na čemu želim da se zahvalim svim ljudima koji rade na cetinjskom odjeljenju, a naročito doktorici Motrenko, koja je, osim toga što je veliki profesionalac, prije svega veliki čovjek - kazala je za "Dan" srećna majka Jelena Jovanović iz Podgorice.
Ilija Marković sa Cetinja, otac bliznakinja Ane i Vanje, kaže da su on i njegova supruga deset godina pokušavali da prošire porodicu.
- Posljednjih dvije godine intenzivno smo se pripremali za oplodnju na cetinjskom odjeljenju za humanu reprodukciju i mogu reći da smo mi među onim srećnim parovima koji su uspjeli iz prvog puta. Dobili smo dvije djevojčice i nadamo se da ćemo imati još djece - kaže srećni otac i dodaje da je ovo odjeljenje neprocjenjivo blago.
 
Top