Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
489
Robin Williams

Robin%20Williams%20-%20One%20hour%20photo%2005.jpg


Robin Vilijams 21 Juli 1952, Chicago, Illinois, usa


Poznati glumac iz popularnih komedija roden je 21. jula 1952. godine u Cikagu. Njegov otac bio je jedan od izvršnih menadžera u kompaniji Ford, te stoga i finansijski sposoban da šalje sina na najbolje univerzitete u Americi. Robin Vilijams najpre je upisao politicke nauke, koje je napustio posle godinu dana da bi upisao Fakultet dramskih umetnosti u Njujorku.

Tokom studija, ali i nakon što je diplomirao, igrao je razlicite uloge, uglavnom u pozorišnim komedijama. Pošto se kao uspešan glumac u pozorišnim komedijama nametnuo mnogim režiserima, ubrzo se pojavio u nekoliko televizijskih humoristickih serija, od kojih je najpoznatija "Happy Days as Mork". Pocetkom osamdesetih godina dobija i prve uloge u serijama koje su se emitovale na kablovskoj televiziji. Te serije su mu donele veliku popularnost, posebno serija "Home Box Office".

Na vrhuncu popularnosti na televiziji dobija i svoje emisije zabavnog karaktera: "Vece sa Robinom Vilijamsom" i "Robin Williams: Live at the Met". Tih godina dobija i prve uloge u komedijama koje su ga proslavile širom sveta: "Popaj", "Moskva na Hadsonu", "Club Paradise" i "The Best of Times".

Glumacki status A u Holivudu dobija zahvaljujuci nominaciji za Oskara za glavnu ulogu u filmu "Dobro jutro, Vijetname". Usledila je i nominacija za nagradu Akademije za ulogu u filmu "Društvo mrtvih pesnika". Solidan uspeh ostvario je i u filmu Stivena Spilberga "Kapetan Kuka", gde je igrao Petra Pana. Svoj glas pozajmio je i crtanom junaku Aladinu.

Producentski debi ali i uspešnu glavnu ulogu ostvario je u komediji "Mrs. Doubtfire", gde je igrao oca koji mora da se preruši u kucnu pomocnicu da bi proveo više vremena sa decom. Devedesetih godina istice se ulogama u filmovima "Džumandži", "Devet meseci" i "Dobri Vil Hanting", u kom je imao sporednu ulogu za koju je dobio svoju prvu nagradu Akademije.

Osamdesetih godina Robina Vilijamsa pratile su afere o konzumiranju kokaina. Takode, dospeo je u naslove novina kada ga je bivša devojka tužila da joj je preneo herpes. Ovaj glumac razveo se od svoje prve supruge, Valerije Velardi, 1988. godine, posle deset godina braka. Godinu dana kasnije, vencao se sa Marsijom Gares, koja je bila dadilja njegovog sina iz prethodnog braka. I danas živi sa njom i imaju dvoje dece.

Filmografija:
* One hour photo (2002) - Fotograf (Seymour "Sy" Parrish)
* Insomnia (2002) - Nesanica (Walter Finch)
* Death to Smoochy (2002) - Smrt Cmokiju ('Rainbow' Randolph Smiley)
* Bicentennial Man (1999) - Dvestogodišnjak (Andrew Martin)
* Jakob the Liar (1999) - Jakob lažov (Jakob Heym)
* Patch Adams (1998) - Zakrpa Adams (Hunter 'Patch' Adams)
* What Dreams May Come (1998) - Dok budan sanjam (Chris Nielsen)
* Good Will Hunting (1997) - Dobri Vil Hanting (Sean Maguire)
* Deconstructing Harry (1997) - Hari van sebe (Mel)
* The Secret Agent (1996) - Tajni agent (The Professor)
* The Birdcage (1996) - Veridba (Armand Goldman)
* Nine Months (1995) - Devet meseci (Dr. Kosevich)
* Mrs. Doubtfire (1993) - Gospoda Dautfajer (Daniel Hillard/ Mrs. Iphagenia Doubtfire)
* The Fisher King (1991) - Kralj ribara (Parry)
* Awakenings (1990) - Budenja (Dr. Malcolm Sayer)
* Adventures of Baron Munchausen (1988) - Avanture Barona Minhauzenav (King of the Moon)
* The best of times (1986) - Najbolja vremena (Jack Dundee)
* Moscow on the Hudson (1984) - Moskva na Hdsonu (Vladimir Ivanoff)
* Survivors (1983) - Preživeli (Donald Quinelle)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.043
Zaboravljena fotografija Robina Vilijamsa iz 1979. godine

Svaki veliki glumac ima skroman početak, pa je isto i sa Robinom Vilijamsom koji je fotografisan davne 1979. godine, kako zabavlja publiku na ulicama Njujorka.

1_zps5a6c92d7.jpg


Rajan Haut, student iz Ohaja je na svom Tviteru objavio fotografiju koju je uslikala njegova tetka 1979. godine, a koja prikazuje Robina kako nastupa na ulici pred mnogobrojnom publikom.


Fotografija je za vrlo kratko vreme preplavila internet, pa je i sam Robin Vilijams izrazio zahvalnost mladiću za pronađenu sliku.


Vilijams je prvu veću slavu stekao 1982. godine, kada je snimio seriju Mork i Mindi, a sada njegovu karijeru krasi preko 70 filmova i nagrada "Oskar", koju je dobio za film "Dobri Vil Hanting".

Izvor: Blic Online
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.538
Glumac Robin Vilijams pronađen mrtav
Izvor: B92, Guardian, Hafington post
Čuveni glumac Robin Vilijams pronađen je mrtav, preneli su svetski mediji. Vilijams je pronađen u u svom stanu u severnoj Kaliforniji i prema prvim informacijama radi se o samoubistvu, saopštile su vlasti.

213314396653e950692f424832790122_orig.jpg

Foto: Beta/AP
Robin Vilijams imao je 63 godine, a za ulogu u filmu "Dobri Vil Hanting" nagrađen je Oskarom.

Njegova porodica povodom tragične smrti izdala je zvanično saoštenje: "Robin Viliajms preminuo je jutros. Vodio je veliku borbu sa akutnom depresijom poslednjih dana. Ovo je tragičan i iznenadni gubitak za sve nas. Familija moli za poštovanje privatnosti u ovom teškom trenutku žalosti."

Popularni glumac rođen je 21. jula 1951. godine u Čikagu. Prvo je probao da studira političke nauke, koje je napustio posle godinu dana da bi upisao Fakultet dramskih umetnosti u Njujorku. Tokom studija, ali i nakon što je diplomirao, igrao je različite uloge, uglavnom u pozorišnim komedijama. Pošto se kao uspešan glumac u komedijama nametnuo mnogim rediteljima, ubrzo se pojavio u nekoliko televizijskih humoristickih serija, od kojih je najpoznatija "Happy Days as Mork".

Početkom osamdesetih godina dobija i prve uloge u serijama koje su se emitovale na kablovskoj televiziji. Te serije su mu donele veliku popularnost, posebno "Home Box Office". Na vrhuncu popularnosti na televiziji dobija i svoje šou emisije "Veče sa Robinom Vilijamsom" i "Robin Williams: Live at the Met".

Tih godina dobija i prve uloge u komedijama koje su ga proslavile širom sveta: "Popaj", "Moskva na Hadsonu", "Club Paradise" i "The Best of Times".

Na "A listu holivudskih glumaca" Vilijams stiže zahvaljujući nominaciji za Oskara za glavnu ulogu u filmu "Dobro jutro, Vijetname". Usledila je i nominacija za nagradu Akademije za ulogu u filmu "Društvo mrtvih pesnika". Solidan uspeh ostvario je i u filmu Stivena Spilberga "Kapetan Kuka", gde je igrao Petra Pana.


Svoj glas pozajmio je i crtanom filmu "Aladin". Producentski debi ali i uspešnu glavnu ulogu ostvario je u komediji "Mrs. Doubtfire", gde je igrao oca koji mora da se preruši u kućnu pomoćnicu da bi proveo više vremena sa decom.

Devedesetih godina ističe se ulogama u filmovima "Fisher King", "Džumandži", "Devet meseci" i "Dobri Vil Hanting", u kom je imao sporednu ulogu za koju je dobio svog jedinog Oskara. Glumio je i u Spilbergovom SF-u "AI", "Insomniji", "Noći u Muzeju"....

Vest o smrti Robina VIlijamsa šokirala je svet, a sa svih strana počast odaju kolege, prijatelji, fanovi.

Razveo se od svoje prve supruge Valerije Velardi 1988. godine, posle deset godina braka. Godinu dana kasnije venčao se sa Marsijom Gares, sa kojom je imao dvoje dece. Treći put oženio se 2011. godine sa Suzan Šnajder.

Poznat je bio i po humanitarnom radu, bio je veliki zaljubljenik u biciklizam, ragbi, ekologiju, objavio je i nekoliko muzičkih albuma...

 
Top