Šta je novo?

Rijeka Crnojevića čeka svoju šansu

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Rijeka Crnojevića čeka svoju šansu


Izvor:
Novosti.rsOkovana snegom i ledom Crnogorska Venecija, kako je najčešće zovu, čeka svoju turističku šansu i nekadašnji sjaj.


SNEG i led su ove sibirske zime okovali njenu lepotu. Lane su joj kiše prepotopske poplavile i najuže jezgro i okolna sela. A između stihija koje je pohode u poslednje vreme ona sanja svoj turistički san. Crnogorska Venecija, kako je najčešće zovu, želi prodor u svet. Turistički, jer za njega ima i te kako osnova.
Rijeka Crnojevića, uz istoimenu reku, pritoku Skadarskog jezera, nekadašnji crnogorski pazar broj jedan, letnjikovac dinastije Petrovića, decenijama je u senci Cetinja, Podgorice i Primorja, koji su joj tako blizu jer se brzo uključuje na magistralni put koji je vezuje sa svetom.


Čuvena varošica poslednjih godina postepeno, ali i dalje nedovoljno, vraća nekadašnji sjaj. Obnovljena je kuća koju je 1801. podigao Petar Prvi Petrović Njegoš, potonji Sveti Petar Cetinjski, koju meštani i danas zovu Vladičinom kućom, popločan je glavni trg uz reku do Danilovog mosta, koji osvetljavaju moderni kandelabri, obnovljene su i druge kuće, otvorene kafane...

Jedan od zaljubljenika u ovaj kraj bio je i dr Feđa Vujović, koji je obnovio kupljenu kuću, ali, nažalost, nije u njoj proveo više vremena.
- Rijeka je raj u zaleđu Primorja, gradić s mediteranskom aromom u brdima - govorio je Feđa.
Pero Ražnatović iz ovog kraja, direktor i vlasnik poznatog preduzeća „Ribarstvo“, kaže da je bilo interesenata za gradnju novih kuća, ali je kriza i ovde usporila poslove.
- Još se jeftino mogu naći nekretnine. Cilj svih nas je da se mnogo više oplemeni prostor uz jedinstvenu reku - veli Ražnatović.
Savo Dajković, rodom iz ovih krajeva, nastanjen u Budvi, dugogodišnji ugostiteljski radnik, ističe da je perspektiva Rijeke izvesna.

- Pojas uz morsku obalu je prenatrpan, leti je tesno, pa mu Rijeka Crnojevića dođe kao prirodni ventil koji treba da je rastereti. Do nje vode dobri asfaltni putevi, prilazi joj se sa dve strane - od Cetinja i od Podgorice. Tu su, dakako, i vodeni putevi. Sve to zajedno treba da približi Rijeku turistima, pa je neophodno da se naprave i adekvatni paket-aranžmani. Ovde se nude i pravi crnogorski specijaliteti.
Rijeka Crnojevića ima burnu istoriju, pa je i to jedan od motiva za njen obilazak. Još 1493. ovde je Đurđe Crnojević otvorio prvu štampariju na slovenskom jugu, koja je stigla iz Venecije i u kojoj je štampan „Oktoih“, prva knjiga južnoslovenskih prostora. Tu je i dvor crnogorskog kralja Nikole, a posebnu atrakciju čini Danilov most, koji je podignut 1854. godine.
Život je ovde bujao u doba kraljevine Crne Gore. Radilo je tada čak tridesetak kafana, tri brijačnice, prodavnice...Subotom su na čuveni pazar stizale hiljade ljudi iz okolnih gradova i sela. Prodavala se ukljeva, krap i druga jezerska riba, vino, rakija i pršut. Ta lepa tradicija se delom obnavlja, ali turističke šanse su daleko veće.


 
Top