Šta je novo?

RHMZ najavio: Stiže

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.814

RHMZ najavio: Stiže​


Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbije najavio je da se u narednih dva sata očekuje kratkotrajna kiša ili pljusak.
Izvor: B92Ilustracija: Depositphotos/chaoss

"U naredna dva sata iznad Banata, na zapadu zemlje, iznad Šumadije, velikog Pomoravlja i Braničevskog okruga promenljivo oblačno, ponegde uz kratkotrajnu kišu ili lokalni pljusak", piše u najavi.


U narednih sedam dana očekuje se pretežno sunčano i veoma toplo vreme, sa najvišom temperaturom od 35 do 39 stepeni.


U utorak i sredu postojaće uslovi i za izolovani razvoj oblačnosti sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom.

Početkom avgusta osveženje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Prema novom upozorenju RHMZ, do kraja nedelјe veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 39 stepeni.

Foto: Printskrin/RHMZ

 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.814

RHMZ upozorava: Tri​

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je jutros upozorenje na veoma visoke temperature do kraja nedelje.

Do kraja sedmice veoma toplo vreme s najvišom temperaturom od 35 stepeni na severu do 40 stepeni na jugu Srbije, a u nedelju na jugoistoku lokalno i do 42 stepena", navedeno je na sajtu RHMZ.

U ponedeljak i utorak visoke temperature očekuju se samo na krajnjem jugoistoku Srbije - do 37 stepeni, dok će uostalim krajevima biće svežije. U sredu u svim krajevima zemlje, prema najavi RHMZ, ponovo će biti veoma toplo.


U Srbiji i danas sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 15 do 22 C, a najviša od 34 C na severu do 40 C na jugoistoku Srbije.

U Beogradu sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura oko 22 C, a najviša oko 35 C.

Foto: RHMZ
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.814

Meteorolog najavio: Stiže novi toplotni talas FOTO​

Ovih dana uživamo u veoma ugodnim temperaturama i letu primerenom za naše područje.
IZVOR: B92


Ilustracija: Depositphotos/VladisChern


Kada nas očekuje novi toplotni talas i kakva nas vremenska situacija očekuje do kraja meseca? Meteorolog Đorđe Đurić u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi daje odgovore na ova pitanja.

"U Srbiji preovladava sunčano i veoma ugodno vreme. Temperature su prave letnje i kreću se oko prosečnih vrednosti za sredinu leta. Dakle, ovih dana temperature u Srbiji uglavnom imaju vrednosti od 26 do 30 stepeni Celzijusa, u Beogradu je oko 28, dok su prosečne vrednosti maksimalnih dnevnih temperatura za ovo doba godine od 28 do 32 stepena. Veoma su ugodne i prijatne noći, čak u mnogim predelima i sveže", napisao je Đurić.

Ovih dana uživamo u veoma ugodnim temperaturama i letu primerenom za naše područje. Kada nas očekuje novi toplotni talas i kakva nas vremenska stitacija očekuje do kraja meseca?

Ovih dana u Srbiji preovladava sunčano i veoma ugodno vreme. Temperature su prave letnje i kreću se oko prosečnih vrednosti za sredinu leta. Dakle, ovih dana temperature u Srbiji uglavnom imaju vrednosti od 26 do 30°C, u Beogradu je oko 28°C, dok su prosečne vrednosti maksimalnih dnevnih temperatura za ovo doba godine od 28 do 32°C. Veoma su ugodne i prijatne noći, čak u mnogim predelima i sveže.

Inače, nakon skoro mesec dana veoma sušnog vremena sa temperaturama veoma često iznad 35°C, a koje su dostizale i 39-40°C, visinski ciklon sa južnog Jadrana doneo nam je od prošlog četvrtka do utorka veoma obilne padavine, ali i lokalne, ali jake grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom. Kiše su došle u poslednji čas kao spas za poljoprivredne kulture, jer je prethodno zabeležen ogroman deficit padavina. U mnogim predelima Srbije palo je od 20 do 80 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, naročito u zonama grmljavinskih nepogoda. Najviše kiše palo je u delovima centralne i severoistočne Srbije, naročito u Pomoravlju, a rekorder je Smederevska Palanka sa preko 150 mm. To je količina kiše koja u proseku padne za dva meseca u ovom delu godine, a pala je za 4 dana. Na pojedinim lokacijama Srbije grmljavinske oluje su za samo nekoliko sati donele i preko 50, pa i do 90 mm kiše po kvadratnom metru, što je dovodilo do lokalnih poplava, usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Srećom, izlivanja reka nije bilo i to zahvaljujići prethodnom sušnom periodu, a i visinski ciklon, koji je do Jadrana stigao iz Nemačke, u međuvremenu se transformisao i značajno oslabio.

U Srbiji će i danas, ali i u subotu pod uticajem nešto povišenog vazdušnog pritiska biti sunčano i toplo vreme, uz veoma ugodne temperature. One neće prelaziti 30°C i kretaće se od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C, dok će noći i jutra biti veoma prijatna i sveža.

Ipak, već od nedelje se usled grebena sa severa Afrike, očekuje pojačanje jugozapadnog visinskog strujanja i priliv veoma tople vazdušne mase sa tog područja. Advekcija ovog vrelog vazduha biće naročito izražen početkom sledeće sedmice, jer će se iznad zapadne Evrope nalaziti ciklon, koji će u svom prednjem delu usloviti dodatni priliv toplog vazduha. Istovremeno, iznad našeg područja na visini će biti polje visokog vazdušnog pritiska, uz dodatno zagrevanje atmosfere. Usled ovakve sinoptičke situacije, cikloni i oblačni i padavinski siszemi neće moći da prodru sa Atlantskog okeana i sa zapada Evrope do Balkanskog poluostrva i Srbije, već se premeštati zapadnije i severnije od našeg područja i Alpa.

U Srbiji u nedelju i početkom sledeće sedmice sunčano i toplije, a sredinom sledeće sedmice i veoma toplo. Posle podne i pred kraj dana tek ponegde se uz jači razvoj konvektivne oblačnosti očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. U nedelju i ponedeljak u košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, a u utorak košava će biti u slabljenju.

Maksimalna temperatura u nedelju od 30 do 34°C, u Beogradu do 32°C, a u ponedeljak do 35°C. Najvrelije biće od sredine sledeće sedmice, uz temperature od 35 do 40°C, u Beogradu od 37 do 39°C. Najtoplije će biti na istoku Srbije i na području Negotinske Krajine. Od ponedeljka nas ponovo očekuju i veoma tople i neugodne noći, jer se temperature u Beogradu i na severu i istoku Srbije neće spuštati ispod 20°C, tj. ponovo se očekuju tropske noći (Tmin>20°C).

Do kraja jula ne očekuju nas značajnije padavine, iako će tek ponegde biti izolovanih lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Nalazimo se na sredini leta. Nakon mesec dana veoma visokih temperatura i sušnog vremena, u prethodnom periodu smo se osvežili, uz značajnije količine padavina, a ovih dana uživamo u pravom i umerenom letu, prikladnom našem području. Iako nas od nedelje i ponedeljka očekuju porast temperatura i novi toplotni talas sa temperaturama sledeće sedmice preko 35°C, pa i do 40°C, ne treba paničiti, jer leto je i treba se samo ponovo prilagoditi visokim temperaturama i svim potencijalnim opasnostima koje one sa sobom donose.
 

Prilozi

  • FB_IMG_1628780572992.jpg
    FB_IMG_1628780572992.jpg
    121,7 KB · Pregleda: 0
  • FB_IMG_1628780562864.jpg
    FB_IMG_1628780562864.jpg
    108,3 KB · Pregleda: 0
Top