Šta je novo?

Rešava se sudbina Žarka Lauševića (video)

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Rešava se sudbina Žarka Lauševića (video)


Srpski glumac Žarko Laušević sutra bi trebalo da se pojavi pred sudom u Njujorku koji treba da odluči da li će mu dozvoliti dalji boravak u Sjedinjenim Američkim Državama i pod kojim uslovima.Laušević je 2. jula prošle godine uhapšen u Njujorku, jer nije imao američke boravišne papire, a 14. septembra je pušten iz emigracionog pritvora, uz kauciju od 10.000 dolara, kao garanciju da će se pojaviti pred sudom na narednom ročištu koje je zakazano za sutra.

Laušević je, posle više izrečenih presuda koje su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kome su 1993. godine u Podgorici stradala dva mladića.

Kako je najavljeno, Vrhovni kasacioni sud Srbije treba da odluči o zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je podneo bivši republički tužilac Slobodan Radovanović povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora.

Radovanović zahteva zaštitu zakonitosti jer smatra da je došlo do povrede zakona, pošto je Lauševiću drastično povećana kazna - sa četiri na 13 godina zatvora, kao i da mu je povređeno pravo na odbranu jer nekadašnji savezni državni tužilac nikada nije odlučio o njegovom zahtevu za zaštitu zakonitosti, pošto je u to vreme bio blokiran rad saveznih pravosudnih organa.

Treći opštinski sud je usvojio Radovanovićev zahtev za odlaganje izvršenja zatvorske kazne Lauševiću, pa je istovremeno povukao i poternicu koja je za njim bila raspisana.

Sredinom novembra prošle godine Vrhovni sud Srbije odlučio je da Okružni sud u Beogradu - sada Viši sud, kao stvarno i mesno nadležan postupa po zahtevu za vanredno ublažavanje kazne koji je podneo Lauševićev branilac.

Laušević je, posle više izrečenih presuda koje su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina.

U pritvoru je, do izricanja prvostepene presude, proveo četiri i po godine, pa mu je, prema važećoj presudi, ostalo da odsluži još osam i po godina.

Laušević je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine, u podgoričkom kafiću "Epl", ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića. U tom revolveraškom obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak, koji nikoga nije pogodio.


[YOUTUBE]xAELKcTYY90[/YOUTUBE]


Izvor: Tanjug
 
Top