Reklame traju, kazne čekaju

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Reklame traju, kazne čekaju

12. novembar 2010. | 00:28 | Izvor: Večernje novosti


19493084174cbfe076585e3178999447_200x137.JPG


Beograd -- Televizije krše Zakon o oglašavanju, RRA podnosi prijave, a nema sudskog epiloga. Najčešći prekršaj je preduga minutaža reklama.

RRA je od početka godine zabeležila više od hiljadu kršenja Zakona o oglašavanju i protiv nacionalnih televizija podnela mnogobrojne prijave.

Najčešći prekršaj bilo je produžavanje reklamnih blokova, koji su za komercijalne televizije ograničeni na 12, a za RTS na šest minuta u satu. Do sada nijedna prekršajna prijava nije dobila sudski epilog.

U RRA objašnjavaju da je broj prekršaja znatno veći od prijava, jer se protiv određene televizije u jednom mesecu podnosi samo jedna prijava za neki član zakona, iako je on prekršen i više desetina puta.

Agencija i dalje pokreće postupke pred sudom, a televizije, bez posledica, preteruju u prikazivanju reklama. Više od hiljadu prekršaja podneto je zaključno sa junom, a gotovo još toliko ih je RRA registrovana do novembra i na osnovu njih će tražiti pravdu na sudu.

"Procesi, istina, teku sporo, ali radimo sve što je do nas“, kaže za "Novosti" Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

"Televizije izgleda nisu svesne kazne koja bi za toliki broj prekršaja mogla da ih sačeka. Jer, kada im na naplatu stignu milioni dinara, sigurno će se uozbiljiti i prestati da krše zakon. Treba samo da budemo strpljivi i da sačekamo sudove da završe svoj deo posla“.

A neizvesno je kada će ovi sudski postupci da budu rešeni. Do sada je, prema Karadžićevim rečima, održano samo jedno ročište po prijavi protiv TV B 92.

Ovako precizan monitoring televizija počeo je od januara ove godine. Prvog meseca je RRA reagovala "vaspitno", pa za ukupno 329 prekršaja Zakona o oglašavanju, protiv svake od šest komercijalnih televizija i RTS podnela je samo po jednu "zbirnu" prijavu.

Od februara su počele pojedinačne tužbe. Najčešći prekršaj je preduga minutaža reklama u jednom satu. Mada, nekada su i razmaci između reklamnih blokova prekratki, reklamni spotovi emituju se u emisijama u kojima to nije dozvoljeno...

Kazne za svaki od ovih prestupa su od 100.000 do milion dinara.
 
Top