Šta je novo?

Reforma uprave, a ne veći porezi

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Reforma uprave, a ne veći porezi
21. avgust 2009. 01:29

4492773804a7084b6ee807317208388_extreme.jpg


Beograd -- Srbiji sledi istorijska reforma državne administracije, najavljuju u Vladi. Povećanja poreza neće biti, poručuju ministri.

Posle brojnih najava i iščekivanja, Vlada Srbije zvanično je obelodanila sa kakvim će argumentima početkom nedelje dočekati delegaciju MMF-a. Srbija počinje pregovore svesna činjenice da nije ispunila uslove iz ranije potpisanog ugovora, ali i sa najavom da sledi “istorijska reforma drzavne administracije”.

Vlada Srbije nije na sednici razmatrala strategiju za razgovore sa MMF-om. Većina pregovaračkog tima Srbije i nije u Beogradu - ministar Mlađan Dinkić je u Kini, a ministarka finanisija i guverner NBS-a na odmoru.

Ipak platforma sa kojom će Srbija izaći pred MMF biće ona koju je nagovestio ministar Dinkić, a ne ministarka finanisija.

Tri dana pred dolazak MMF-a pred novinare je, u ime Vlade Srbije, izašao ministar za zaštitu životne sredne i prostorno planiranje Oliver Dulić, koji je obelodanio kakva će biti pozicija Vlade u pregovrima

“Ta strategija svakako ne predviđa povećanje PDV-a niti bilo kakvog novog nameta za naše građane. Ideja ove Vlade jeste da se predloži MMF-u da se u narednom periodu izvrši jedan strateški plan smanjenja javnih rashoda kroz smanjenje državne administracije, ne kroz obavezno otpuštanje svih radnika, nego jednu racionalizaciju koja bi podrazumevala da i sa manje zaposlenih u državnoj administraciji, ona postane mnogo jeftinija, ali i mnogo efikasnija”, objašnjava Dulić.

“Naravno da ćemo raspravljati u svim sektorima o neophodnosti da se smanje rashodi i da se smanji državna administracija. U ovom trenutku, ova Vlada ne može da da odgovor na pitanje koliko će tačno ljudi ostati bez posla”, navodi on.

Predlozima Vlade Srbije nezadovoljni su privrednici.

Oni su imali sastanak sa predstavnicima MMF-a u Narodnoj banci Srbije. Njihov glavni zahtev i predlog je da država mora da suzbije crnu i sivu ekonomiju.

Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da bi se rupa u bužetu mogla zakrpiti uvođenjem doborog dela ekonomije u legalne tokove.

On tvrdi da je u crnoj i sivoj ekonomiji zarobljeno između 6 i 8 milijardi evra.

“Ove mere koje Vlada predlaže su sve recesivne i nijedna ne ide za tim da pomaže privredu. Nećemo deleko stići zaduživanjem i mi smo danas rekli i MMF-u da zaduživanje može donetei kratkoročna poboljšanja, ali da jedni ko može dugoročno da puni bužet jesu mala i srednja preduzeća na koja danas niko ne obraća pažnju”, smatra Knežević.

Osim suzbijanja crnog tržišta, privrednici traže i centralizaciju javnih nabavki, što im je, kako kažu, i obećao premijer Mirko Cvetković.

Delegacije MMF-a i Vlade Srbije sastaju se u ponedeljak, kada će biti odlučeno da li će Srbija dobiti novu tranšu kredita.

Izvor: B92
 
Top