Razmisljanja na glas..

Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
446
Elem.
Obzirom da sam filmofil i da imam poprilicno dosta filmova koji su smesteni da 3 hard diska, (Wdc 3TB+Wdc 3TB+Wdc 2TB) kao i radni disk Wdc black 2TB ( sluzi mi za video materijal za dalju obradu, torrente, muziku, fotografije... dolazim na sledecu ideju:
Sva tri filmska diska su mi performance/health 100%, presla su od 25000-32000 radnih sati mislio sam da kupim ssd M2-2280 2TB kojeg cu staviti kao drugi disk pored sistemskog (M2-2280 500GB), on bi mi bio radni, a sadasnji radni (Wdc black) bi zamenio najstariji filmski ~32000 radnih sati.
Eto, molim za realne savete, nije da me svrbe pare...
Hvala.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.713
Ја користим SSD од терабајта као оперативни, два SSD од по два терабајта као складишта и HDD од 4 терабајта као складиште од посебног значаја. На све то, имам и руско клауд од 2 терабајта који ми се види као диск на компјутеру.
Код одабира SSD дискова, водим се гаранцијом и ресурсом.
Кроз руке ми је прошло много дискова и много сам их и тестирао.
Сад је већ могуће купити и неки од серверних SSD са великим ресурсима, што гарантује поузданост.

Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.713
Кад споменух серверни диск, управо сам малопре одгледао тест диска Intel OPTANE SSD DC P5801X 400G, који се на Алију може купити за неких 400 и кусур €. Диск је од 400гб али зато му је ресурс од 73 петабајта!!!
Може се дневно 100 пута записати пун обим диска и то на максималној брзини и то у року од 5 година!!!!
Ок, само коме то треба у кућној варијанти? До душе, с обзиром на цену, коме треба поуздан диск са одличним перформансама, може га себи приуштити.
Ко разуме руски, може погледати тест:

Мени лично и не треба али сврбе ме прсти. Можда га и купим на крају?

Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
446
Кад споменух серверни диск, управо сам малопре одгледао тест диска Intel OPTANE SSD DC P5801X 400G, који се на Алију може купити за неких 400 и кусур €. Диск је од 400гб али зато му је ресурс од 73 петабајта!!!
Може се дневно 100 пута записати пун обим диска и то на максималној брзини и то у року од 5 година!!!!
Ок, само коме то треба у кућној варијанти? До душе, с обзиром на цену, коме треба поуздан диск са одличним перформансама, може га себи приуштити.
Ко разуме руски, може погледати тест:

Мени лично и не треба али сврбе ме прсти. Можда га и купим на крају?
Sve je to lepo, ali ce se ispostaviti da nema kes memoriju. Uzeo sam prosle godine za neku sicukao 2TB m2 nve. Krenuo je sa 422 MBs zapisa, a stigao posle kopiranja 500Gb na celih 1MBs.

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.713
Sve je to lepo, ali ce se ispostaviti da nema kes memoriju. Uzeo sam prosle godine za neku sicukao 2TB m2 nve. Krenuo je sa 422 MBs zapisa, a stigao posle kopiranja 500Gb na celih 1MBs.
Сваки диск има SLC кеш меморију а она зависи од типа меморије. За TLC меморијске чипове она је око 30%.
Пре куповине треба прочитати тест диска и неће бити проблема. У сваком случају, не очекуј велику брзину после 30% искоришћене меморије за TLC чипове без драма. Ти си вероватно узео неки са QLC меморијом јер ми тако мизерна брзина личи на њу.
Мени ни један диск, а оба без драма, не падају до тако мизерна брзине.
Ако желиш диск са већом брзином записа, купи неки са драм кешом.
Знаш ону стару, колико пара толико и музике?!
Да, да напоменем, прошле зиме сам купио јефтин mSATA диск од 2тб и изненадио се да се понаша као диск са драм кешом. Тест сам објавио на руском форуму:

Natrag