Šta je novo?

Razlog više da vlasnici odu

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
NA SVJETSKOM TRŽIŠTU REKORDAN RAST CIJENA ČELIKA, NIKŠIĆKA ŽELjEZARA NE RADI, A SINDIKAT PORUČUJE

Razlog više da vlasnici odu
Izvor: Dan 19-01-2011

Dok na svjetskom tržištu cijene čelika postižu rekorde, nikšićka Željezara već više od mjesec ne radi. Većinski vlasnik akcija te fabrike, kompanija Montenegro spešlti stils (MNSS) obustavila je proizvodnju u prvoj polovini decembra prošle godine pravdajući to kvarom na novoj elektrolučnoj peći, a inače je mjesecima prije toga bila ispod prosjeka. Za poslednja dva i po mjeseca, prenose agencije, zabilježen je skok cijena čelika od čak 37 odsto na 783 dolara po toni. Predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić kazao je da i dalje nemaju konkretnu informaciju iz uprave kada će početi proizvodnja, a svako odlaganje šteti fabrici i radnicima.
- Vijest o povećanju cijena čelika na svjetskom tržištu treba da bude još jedan više razlog Vladi da što prije raskine ugovor sa MNSS-om. Očigledno je da oni u Željezari nemaju šta više da traže jer nema proizvodnje kada je najpotrebnija, ni plata za radnike - kazao je kratko juče Vučinić.
Zbog povećnja cijena čelika proizvođači širom svijeta su povećali zalihe očekujući poskupljenje proizvoda, a u Željezari trenutno nema ni toga. MNSS tokom cijele prošle godine nije mogao održavati kontinuitet proizvodnje, niti planirani njen obim. Proizvodnja u Željezari tokom 2010, kaže Vučinić, bila je enormno niska. Uprava Željezare u nekoliko navrata prošle godine obustavljala je rad, ističući da je to neophodno zbog instaliranja nove opreme, elektrolučne peći i sistema za otprašivanje. Iz Ministarstva ekonomije krajem prošle godinu "Danu" su saopštili da je MNSS 2007, prve godine poslovanja u Željezari, ostvarila proizvodnju od oko 174.000 tona, a naredne godine više od 200.000 tona. Za više od trećine, naveli su iz resornog ministarstva, MNSS je u 2009. smanjio proizvodnju čelika na svega 89.982 tone. Prema planu prestrukturiranja, za koji je saglasnost dala vlada, potpisujući protokol, MNSS je lani trebalo da proizvede 161.000 tona i prihoduje 59 miliona eura. Međutim, desilo se suprotno, proizvodnja je neznatna, a finanijski gubitak, prema nezvaničnim podacima, premašuje 20 miliona eura.
Protokol, koji predviđa da može kasniti isplata zarade najviše dva mjeseca, prekršen je jer radnici nijesu primili plate za novembar i decembar, a oktobarsku i septembarsku isplatila je Vlada. Ističe im i rok za dostavljanje bankarskih garancija za ovogodišnje investicije, koje su trebale da iznose 20 miliona eura.
Zbog neizvjesne i teške situacije Sindikat se obratio vladi za pomoć. Premijer Igor Lukšić im je preporučio pregovore, dok se iz ministarstava ekonomije i rada još nijesu oglasili. Vučinić ponavlja da će 1 500 radnika do kraja ove sedmice čekati rješenje situacije, a onda donijeti odluku o daljim aktivnostima, najavljujući mogućnost izlaska na ulice.

B.BraŠnjo
 
Top