Šta je novo?

Razgovor Kardelja i Staljina otkrio pokušaj ubistva Tita

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.057
Istoričar Ljubodrag Dimić za “Blic”


Razgovor Kardelja i Staljina otkrio pokušaj ubistva Tita


Dr. B. | Blic


Transkript razgovora Josifa Visarionoviča Staljina i Edvarda Kardelja, do koga sam došao, ukazuje na mogućnost da je Staljin, preko svoja dva lekara koji su operisali Titu slepo crevo u februaru 1947. godine, pokušao da ga ubije - kaže za “Blic” istoričar Ljubodrag Dimić, koji je nedavno objavio “Zbornik dokumenata jugoslovensko-sovjetskih odnosa 1945-56”.Zbornik sadrži 200 do sada neobjavljenih dokumenata iz ruskih arhiva i isto toliko iz domaćih arhiva na osnovu kojih se jasno vidi odnos SFRJ i Sovjetskog Saveza, Tita i Staljina do 1948. godine i posle.


- Mogućnost pokušaja Titovog ubistva je samo jedan mali segment ovog Zbornika i nazire se u stenogramu razgovora između Staljina i Kardelja - kaže Dimić.
Sumnju u pokušaj Staljinovog atentata na Tita prvi je izneo njegov saborac Milan Žeželj, a u svojoj knjizi “Brozovi strahovi” opisao je Miladin Adamović. Kao glavni atentatori pominju se dva ruska lekara koja su Brozu operisala slepo crevo.


Sve se odvijalo u rezidenciji Brdo kod Kranja. U knjizi “Brozovi strahovi” se navodi da baš u momentu kada su se Titovi lekari pripremali za operaciju, stigla su dva ruska lekara koje je poslao Staljin. Žeželj tvrdi da je Tito odlučio da ga operišu Rusi kako ne bi dodatno zaoštravao poljuljane odnose s Kremljom. Međutim, njegovo zdravstveno stanje se nakon operacije naglo pogoršalo. Ruski lekari su se ponašali čudno, puno pili, pušili, što je Titove ljude navelo da posumnjaju da su Rusi pokušali da ga ubiju tako što su ga operisali zatrovanim instrumentima. Žeželj ih je zatvorio u sobu i pozvao Titove lekare koji su uspešno obavili novu operaciju. Kada je ta „zavera“ otkrivena, Rusi su ubijeni i u kovčezima vraćeni Staljinu.
 
Top