Šta je novo?

Ratne priče sa Košara (2021)

UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.398

a0mW4Za.png


Posle dokumentarno-igranog filma "Ratne priče sa Košara", koji je zabeležio izuzetnu gledanost i interesovanje gledalaca, od srede 24. marta na Drugom programu RTS-a biće emitovane tri epizode o borbama na jugoslovensko-albanskoj granici 1999. godine.
U seriji će biti prikazana svedočenja novih učesnika borbi i dramatizacije događaja koji su bili ključni za uspeh jugoslovenske vojske na Košarama.

Pripadnici UČK snaga napali su 9. aprila 1999. godine karaulu Košare iz pravca Albanije. Bio je to pokušaj kopnene invazije na Jugoslaviju, u kojoj su učestvovali UČK teroristi, NATO snage ali i regularne jedinice vojske Republike Albanije. Vojska Jugoslavije nije očekivala da će invazija krenuti preko teško prohodnih planinskih vrhova, koji dostižu i do 2 000 metara nadmorske visine. Napadi na karaulu Košare započeli su 1998. godine, a odbrana od UČK snaga traje i tokom 1999. godine.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.398
BAQ3Ii9.png


Prva epizoda dokumentarnog serijala "Ratne priče sa Košara" prikazuje situaciju na jugoslovensko-albanskoj granici 1998. godine kao i sam početak napada na karaulu Košare.

Zahvaljujući svedočenjima aktera borbi opisana je i rekonstruisana pogibija načelnika štaba 63. padobranske brigade Gorana Ostojića kao i stradanje petorice vojnika koje su 30. septembra 1998. godine iz zasede ubili pripadnici grupe Feniks-Kobra koju je predvodio Agim Ramadani.

Bio je to uvod u pokušaj kopnene ofanzive na Jugoslaviju koji će uslediti nekoliko meseci kasnije, početkom NATO bombardovanja.

Pripadnici 53. graničnog bataljona u prvoj epizodi govore o tome kako je izgledao napad na karaulu Košare 9. aprila 1999. godine. Oko 120 graničara pokušalo je da zaustavi UČK teroriste, ali brojniji neprijatelj uspeo je da uđe 200-300 metara na teritoriju Jugoslavije i da zauzme i samu zgradu karaule... U pomoć graničarima pristižu i pripadnici 125. motorizovane brigade i 5. bataljona Vojne policije koji su, kažu, uspeli da zaustave neprijatelja i dva dana kasnije da krenu u kontraofanzivu i povrate zaposednuti vrh Maja Glave.

LAZq3jQ.jpg


Hidden content
You need to reply to this thread or react to this post in order to see this content.
Pass: serbianforum​
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.398
AoY4Bqy.png


Vojska Jugoslavije zaustavila je napad UČK terorista iz pravca Albanije. Sprečen je pokušaj kopnene ofanzive. UČK snage potpomognute NATO trupama i regularnom vojskom republike Albanije pokušale su 9. aprila da probiju odbranu Vojske Jugoslavije i da se, u jednom silovitom prodoru, spoje sa snagama albanskih terorista koji su se nalazili u rejonu Metohije.

Druga epizoda dokumentarnog serijala "Ratne priče sa Košara" prikazuje borbu pripadnika Vojske Jugoslavije da povrate položaje koje su UČK teroristi zauzeli prilikom napada 9. aprila 1999. godine na karaulu Košare.

O pokušajima da ponovo pod svoju kontrolu stave dominantne visove Juničkih planina Maja glavu i Rasa Košares u drugoj epizodi govore pripadnici 53. graničnog bataljona i 125. motorizovane brigade.

Oni svedoče o teškim prilikama u kojima su se našli s obzirom da je neprijatelj tada bio na uzvišenjima i dobro utvrđen, a vremenske prilike surove uz sneg, maglu i hladnoću.

U borbama su bili i pripadnici 5. bataljona Vojne policije, 63. padobranske brigade i 72. specijalne brigade sa istim ciljem da potisnu neprijatelja nazad i povrate kontrolu na državnoj granici.

Oni svedoče o borbama koje su vođene sredinom aprila 1999. godine kada je smrt postala njihova svakodnevica.

TN95hA6.jpg


Hidden content
You need to reply to this thread or react to this post in order to see this content.
Pass: serbianforum​
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.398
gnoRXWc.png


Bitka na Košarama trajala je 67 dana, od 9. aprila do 14. juna 1999. godine.

U Borbi sa UČK i NATO snagama poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. Prosečna starost poginulih bila je 25 godina.


U borbama je učestvovalo oko 1 500 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su u odsudnoj borbi sprečili pokušaj kopnene ofanzive iz pravca Albanije.

Treća epizoda dokumentarnog serijala "Ratne priče sa Košara" prati događaje na jugoslovensko-albanskoj granici tokom maja 1999. godine kada naše jedinice čvrsto drže liniju fronta i pokušavaju da povrate zaposednutu karaulu.

U potresnim svedočenjima pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su tada branili granicu Jugoslavije, opisani su dramatični trenuci vazdušnih napada NATO alijanse koja je podržavala UČK teroriste i koja je zasipala kasetnim bombama položaje naše vojske.

Najtragičnije je bilo u noći između 10. i 11. maja kada je na vrhu Maja Zez od kasetnih bombi poginulo 16 pripadnika Vojske Jugoslavije.


wAfjVma.jpg


Hidden content
You need to reply to this thread or react to this post in order to see this content.
Pass: serbianforum​
 
Poslednja izmena:
Top