Šta je novo?

Rasprava o golu Sanderlenda

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Rasprava o golu Sanderlenda
18. oktobar 2009. 15:00

15978399594adb11808a061012922333_big.jpg

Strelac kontroverznog pogotka Daren Bent u duelu sa Danijelom Agerom (foto: FoNet)

Pogodak Darena Benta kojim je Sanderlend savladao Liverpul izazvao je dosta kontroverzi u britanskoj javnosti.

Sanderlend je do pobede došao pošto je lopta, posle udarca Benta, pogodila loptu na naduvavanje koju je u teren ubacio gostujući navijač i nakon toga se odbila i prevarila golmana Liverpula Pepa Reinu. Gosti su protestovali, ali je sudija ipak priznao pogodak. Bivši sudija Džef Vinter odluku da se gol prizna nazvao je "apsolutno zapanjujućom".


Snimci su prikazali mladog navijača Liverpula kako ubacuje loptu za plažu na teren, koja je posle prevarila i Reinu i desnog beka Glena Džonsona.

Prema pravilima fudbala sudija ima opciju da dozvoli da se igra nastavi ukoliko se „druga lopta“ pojavi na terenu, ali je obavezan da zaustavi ukoliko ona utiče na dešavanja na terenu.

Takođe, prema pravilima sudija je dužan da zaustavi igru ukoliko se pojavi „bilo kakva spoljna smetnja“, ali se u praksi utakmice ne prekidaju ukoliko se na terenu pojave predmeti kao što su baloni.

Bivši sudija FIFA Grejem Pol izjavio je za BBC da je sudija morao da prekine igru i da dosudi „mrtvu loptu“.

„Ukoliko je to slučaj, onda smo se ovaj put izvukli“, rekao je menadžer Sanderlenda Stiv Brus za BBC.

„Da budem iskren, nisam znao da je to pravilo. Nadam se da to neće postati ozbiljno pitanje pošto mislim da smo u svakom slučaju zaslužili pobedu“, dodao je Brus.

Menadžer Liverpula Rafa Benites je prilično mirno reagovao na pitanje novinara povodom incidenta sa loptom za plažu.

„Bio sam iznenađen, pošto je linijski sudija bio prisutan. Igrači su mi objasnili šta se tačno desilo, ali to ne možemo da promenimo“, rekao je Španac.

Bivši sudija iz Premijer lige Džef Vinter odluku da se Sanderlendu prizna gol je nazvao „apsolutno zapanjujućom“.

„Zaista sam zapanjen. To je osnovni zakon u fudbalu. Gol nije smeo da bude priznat. Pravila igre nalažu da se meč zaustavi ukoliko postoji neko spoljno ometanje igre“, rekao je Vinter.

„Kada je reč o spoljnim uticajima, lopta se odbila od lopte za plažu i potpuno je prevarila golmana Liverpula. Zapanjen sam da sudija, koji sudi na tom nivou fudbala, kao i njegov asistent i četvrti sudija, nisu videli šta se desilo i da nisu doneli ispravnu odluku“, nastavio je bivši sudija.

Vinter je dodao da je iznenađen što veći fokus nije stavljen na sudiju Džonsa.

„Uvek se trudim da branim sudije kada god je moguće, pošto znam sa kakvim problemima se sve suočavaju, ali u ovom konkretnom slučaju, svi se smeju i šale na račun istog, ali mislim da je ovo daleko ozbiljnija stvar po pitanju pravila igre, nego da li je sudija video ili nije video loptu koja je prešla liniju“.

„To je razumljivo kada se uzme u obzir brzina modernog fudbala i takve stvari mogu da prođu neprimetno, ali ovo je zaista u pitanju osnovno pravilo“.

„Spoljašnji uticaj je bilo kakav spoljašnji uticaj, to jest bilo šta drugo osim osim 22 igrača i sudije na terenu. Ukoliko pogodi sudiju i uđe u mrežu, on je deo igre. Ukoliko igrač uđe na teren i šutne loptu, utakmica mora da bude zaustavljena“.

„To je osnovno pravilo igre, koje, srećom, nemamo često prilike da primenjujemo. Ali to je osnovni zakon i sudija bi to morao da nauči na samom startu, pogotovo kada ste sudija u Premijer ligi“.

„Činjenica da se sudija konsultovao sa svojim asistentom, pošto su znali da nešto nije u redu, a da je ipak priznao gol je apsolutno neverovatna“, zaključio je Vinter.

Izvor: B92, ESPN
 
Top