Šta je novo?

Ranko Milu kopa rupu zbog para?

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ranko Milu kopa rupu zbog para?Izvor:
Novosti.rs
Uzrok sukoba DPS i SDP mnogi vide u nedostatku novca i lagodnog života. Istup šefa parlamenta opozicija tumači kao znak da je došao kraj Đukanovićeve ere.

PODGORICA - Kad nestane para, a potom i lagodnog života, putovanja po svetu, skupih stvari i glamuroznih fešti - brak iz računa se raspada. Kad isplivaju nepočinstva iz zajedničke kuhinje i pristignu računi, počne međusobno optuživanje i spasavanje vlastite kože.


Posle 14 godina skladne "bračne zajednice" vladajućih partija - Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i socijaldemokrata Ranka Krivokapića, ovaj drugi je dojučerašnjeg "spasioca nacije" direktno, za mnoge neočekivano, oštro i smelo optužio za "ogromno neznanje" odnosno "korupciju".

Formalno, povod je bio Kombinat aluminijuma i nezavidna situacija u kojoj se našla država zbog dugova ruskog oligarha Olega Deripaske, koje će, sada je izvesno, morati da vraćaju i sada maloletni crnogorski građani.
Krivokapić, koji u vreme kada je Đukanović pio "čivas" sa Deripaskom u podgoričkom "Grandu", proslavljajući uspešnu prodaju KAP, nije imao ništa protiv toga, sada upire prstom u njega optužujući ga da "nije znao što čini" ili, još gore, da je uzeo mito od Rusa kako bi im predao podgoričku fabriku.

Kako se Đukanoviću može spočitati mnogo stvari, ali ne i da je naivan, ostaje verovatnija druga Krivokapićeva konstatacija. Bivši premijer se još nije oglasio povodom tvrdnji svog koalicionog partnera da je SDP bila protiv privatizacije Kombinata aluminijuma i posipanja pepelom, ali su to učinili iz Vlade tvrdeći da to - nije tačno.

Najnoviji sukob vladajućih partija sada je povod za spekulacije da se koalicija i definitivno raspada. Međutim, ono što je mnogo zanimljivije je - otkud Krivokapiću smelosti da udari direktno na Đukanovića, što nije učinio ni kada je njegova partija najoštrije "kritikovala" pojedine poteze DPS. U opoziciji smatraju da je Krivokapićev istup najbolji pokazatelj da se Đukanovićevoj vladavini bliži kraj.

- Očigledno je da je došao politički kraj Mila Đukanovića, a Krivokapićev istup ukazuje na dve moguće opcije za njega i njegovu partiju. Ili on, na osnovu informacija o konačnom padu svog partnera, pokušava da se distancira i da politički preživi, pa da na izborima valorizuje taj navodni sukob i svoje protivljenje pljački državne imovine, ili se ponovo radi o fingiranju sukoba - kaže Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije.
On dodaje da po zakonima fizike, kada velika konstrukcija pada, ona povlači za sobom i malu i to mogu očekivati i socijaldemokrate. Hoće li se to dogoditi, kako kaže, zavisi od toga da li će građani progutati ono što im se servira iz kuhinje DPS i SDP ili će "verovati svojim očima i svojim praznim frižiderima" posle deceniju i po njihove vladavine.

Osim po pitanju KAP, DPS i SDP su se sukobile i po pitanju kontrole policije, pa je neizglasavanje zakona o policiji zbog izostanka podrške DPS, prouzrokovalo osvetu socijaldemokrata u vidu glasanja za opozicionu inicijativu za parlamentarnu istragu korupcionaške afere "Telekom". Anketni odbor, sa Mandićem na čelu, najavio je da će ispitati sve osumnjičene, uključujući Mila Đukanovića i njegovu sestru, advokaticu Anu Kolarević.
Ipak, SDP je podržao zahtev premijera Igora Lukšića da Skupština usvoji zaključke vezane za buduće dolovanje Vlade u slučaju Kombinata aluminijuma. Zaključci koje su usvojili SDP i DPS su, po mišljenju opozicije, uopšteni i ne ukazuju na rešenje problema, a ne pominju ni odgovornost za sklapanje posla koji je ojadio državu.

Socijaldemokrate, koje peru ruke od KAP, nisu iskoristile možda poslednju šansu da na delu pokažu svoju brigu za državu i građane - da ne podrže Vladinu politiku i zatraže konkretnu, personalnu odgovornost za ovaj posao.

 
Top