Šta je novo?

Ranka zaboravila krivične prijave

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
RADNICI HLADNE VALjAONICE TRAŽE OD NOVOG PREMIJERA I MINISTRA EKONOMIJE RASKID UGOVORA I ISPLATU DUGA

Ranka zaboravila krivične prijave
Izvor: Dan 12-01-2011

~Zbog otuđenja mašina vrijednih više od dva miliona eura, tužilaštvo je saopštilo da je pokrenulo krivični postupak protiv više lica iz "Tehnostila", ali do danas nije ništa više urađeno, tvrdi Mirjačić Sindikat i radnici nikšićke Tehnostil hladne valjaonice obratili su se juče premijeru Igoru Lukšiću i ministru ekonomije Vladimiru Kavariću od kojih traže da u što kraćem roku organizuju sastanak na kojem bi se razgovaralo o načinima riješavanja problema u toj fabrici. Odgovor će, navode, čekati nekoliko narednih dana, a onda će organizovati zbor zaposlenih na kojem će odlučiti šta dalje. Hladna je najstariji pogon Željezare i ujedno prvi koji je privatizovan i to 2002. godine od kada je njen vlasnik rusko- švajcarska kompanija "Tehnostil". Predsjednik Sindikata hladne Marko Mirjačić u pismu nadležnim navodi da su problemi nastali krajem 2009. godine kada poslodavac obustavlja proizvodnju, a onda i naočigled cjelokupne javnosti otuđuje ključne fabričke mašine. Radnici su početkom prošle godine počeli štrajk u praznim fabričkim halama koji je trajao dva i po mjeseca i rezultirao je uvođenjem privremene uprave u hladnoj valjaonici. Mirjačić ističe da oko 90 zaposlenih traže da se raskine ugovor sa "Tehnostilom", a hladna valjaonica, odnosno njenih 85 odsto akcija koje su prodate, vrate Željezari.
- Tražimo izradu socijalnog programa kao alternativnog proizvodnog programa i isplatu otpremnina po kriterijumima i modelu koji će važiti za radnike Željezare. Zahtijevamo i isplatu zaostalih zarada i naknada, povezivanje radnog staža kao i raspodjelu duga po osnovu stambenih davanja radnicima, naveo je Mirjačić dodajući da su sa tim zahtjevima upoznali i Uniju slobodnih sindikata Crne Gore kojoj pripadaju.
Zbog otuđenja mašina vrijednih više od dva miliona eura, na inicijativu zaposlenih, aprila prošle godine Ministrstvo ekonomije je naložilo državnom tužilaštvu da pokrene istragu. Malo potom iz te institucije su saopštili da su pokrenuli krivični postupak protiv više lica iz "Tehnostila" ali i nekoliko predstavnika tadašnjeg poslovodstva fabrike. Međutim, ističe Mirjačić, do danas po tom pitanju nije ništa više urađeno, a fabrika i njeni radnici ostali su bez osnovnih sredstava za rad. Iako je privremena uprava, uvedena u hladnu maja prošle godine, imala rok od šest mjeseci da riješi situaciju Mirjačić navodi da ni oni do danas nijesu ništa uradili osim što su u nekoliko navrata najavljivali dolazak novog strateškog partnera. Kao najvećeg krivca za situaciju u hladnoj valjaonici Sindikat i radnici vide crnogorsku Vladu koja je prodala tu fabriku sumnjivom strateškom partneru, a onda nije kontrolisala poštovanje kupoprodajnog ugovora. Zaposleni su pred novogodišnje praznike dobili platu za oktobar i to iz pozajmice koju je Vlada odobrila radnicima Željezare i "Radventa".
- Privremena uprava ni poslije osam mjeseci ne daje nikakve rezultate i trenutno je do te mjere nefunkcionalna da nije u stanju ni da obezbijedi simbolične nadoknade radnicima. Ta nadoknada je isplaćena samo za jedan mjesec, dok su za ostalo vrijeme trajanja privremene uprave sredstva obezbijeđivana iz resursa hladne valjaonice, odnosno prodajom otpisane opreme i rezervnih djelova iz magacina. Sada, na početku 2011. godine privremena uprava uopšte ne funkcioniše. Radnici su bez socijalnog, penzionog i zdravstvenog osiguranja, uključujući i trajanje privremene uprave, već duže od godinu. To je previše dug period i naši radnici ne mogu više da izdrže agoniju, tim prije što se uglavnom radi o mladim i stručnim radnicima čija sudbina je neizvjesna. Sa nadoknadom i to neredovnom od 150 eura ne može se živjeti, tako da su naše porodice bukvalno gladne, naglasio je Mirjačić u pismu premijeru i ministru ekonomije.

B.BraŠnjo

Jauković: O planovima ni riječi za medije

Proizvodnja u hladnoj valjaonici, prema najavama privremene uprave, trebala je da počne u oktobru prošle godine. Strateški partner, navodno iz Hrvatske, bio je zainteresovan da čak u tu fabriku instalira pet novih proizvodnih linija, a od Vlade je tražio da mu garantuje bezbjednost njegovih ulaganja. Međutim, ime potencijalnog novog vlasnika, kao ni njegove firme privremena uprava nikada nije željela da saopšti, kao ni pravni zastupnik neimenovanog Vanja Peh koji je u oktobru razgovarao sa radnicima hladne valjaonice. Kako su dani prolazili tako je i nada za početak rada bila sve tanja, a onda se misteriozni partner više nije želio javiti na pozive privremene uprave nikšićke fabrike. Mr Dragoslav Jauković, privremeni upravnik hladne, juče je kratko "Danu" kazao da ne želi više da otkriva medijima niti jedan detalj planova. Rekao je da i dalje postoji mogućnost rješenja problema te fabrike, te da se vode "neki pregovori".
 
Top