Šta je novo?

Rampa novim vakcinama

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Rampa novim vakcinama

Švajcarska kompanija "Novartis" traži od Srbije da uzme još 850.000 vakcina protiv novog gripa pripremljenih za isporuku u ovom mesecu, ali Republički zavod za zdravstveno osiguranje neće više od 857.500 već uvezenih i plaćenih - saznaju "Novosti".

Iako je bilo ugovoreno tri miliona vakcina, po preporuci Vlade Srbije od 12. januara, dalji uvoz je obustavljen. Pokušaj da se ugovor "ispravi" aneksom, prema kojem bi Srbija zadržala mogućnost da najkasnije do 20. februara, na osnovu procene epidemiološke situacije i potreba za vakcinom, eventualno zatraži još vakcina, propao je.

Svetlana Vukajlović, direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, kaže da "Jugohemija farmacija" nije htela da prihvati taj aneks.

- Tražili su da potpišemo da ćemo u tom slučaju mi da snosimo eventualnu štetu - objašnjava Svetlana Vukajlović. - Nismo pristali. Od "Novartisa" dosad nismo dobili odštetni zahtev zbog obustave uvoza vakcine, niti znamo da li će ga i biti. Po obligacionom pravu, svaka ugovorna strana ima pravo da traži nadoknadu štete. Uostalom, nismo samo mi obustavili uvoz protivpandemijske vakcine, nego i većina evropskih zemalja.

Da li je ugovor sa "Novartisom" raskinut, sada je, izgleda, stvar pravnog tumačenja, na koju "Jugohemija" i RZZO različito gledaju. Iz "Jugohemije farmacije" u sredu je saopšteno da je ugovor o uvozu vakcina protiv gripa A H1N1 i dalje na snazi i da će oni podržati svaki dogovor Srbije sa dobavljačem vakcine. Prema tumačenju direktorke RZZO, međutim, ugovor je zapravo raskinut još onda kada se odustalo od daljeg uvoza ugovorenih doza, a ponuđeni aneks ugovora nije prihvaćen.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je svih 857.500 isporučenih doza vakcine protiv novog gripa plaćeno i da daljih isporuka iz "Novartisa" neće biti.

- S obzirom na dinamiku vakcinisanja, i činjenicu da u rezervi stalno moramo da imamo 300.000 doza, preostaje nam još između 300.000 i 400.000 doza da nastavimo vakcinisanje građana u januaru, februaru i martu, ali i u septembru, oktobru i novembru, kada se očekuje veća prisutnost gripa - objašnjava prof. Milosavljević.
Posle ozbiljne analize čitave epidemiološke situacije u zemlji, koja će biti završena do kraja ove sedmice, ministar Milosavljević predložiće dalje poteze Vladi Srbije.

Upozorenja proizvođača

Na upozorenje Danijela Vasele, direktora "Novartisa", da zemlje moraju da plate poručene vakcine, ministar Milosavljević kaže:

- Pošto je vakcina isporučivana odmah po proizvodnji, ta izjava ne ukazuje na gubitak kompanije, nego na manji prihod od planiranog.

Vrtoglavo raste profit

Švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis" saopštila je da je u poslednjem tromesečju prošle godine povećala profit za 54 odsto! "Novartis" je u tom periodu zaradio 2,32 milijarde dolara, zahvaljujći velikoj prodaji i povoljnom kursu. U istom periodu zarada po deonici je porasla za 53 odsto.

Institut torlak najavljuje:

U martu naša vakcina


Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak“ biće spreman da u drugoj polovini marta, posle višegodišnje pauze, pokrene proizvodnju sezonske vakcine protiv gripa - izjavio je za „Novosti“ dr Ranko Dakić, direktor.

- To podrazumeva proizvodnju tri kratke serije vakcine, kojom mi, zapravo, Agenciji za lekove i medicinska sredstva i inspekciji treba da dokažemo da znamo da proizvodimo ovu vakcinu - objašnjava dr Dakić. - Naši ljudi se trenutno obučavaju za rad na novoj centrifugi, a imaju i druge treninge. Svetska zdravstvena organizacija u februaru utvrđuje sastav vakcine za sledeću sezonu gripa, u koju će ući i pandemijski virus H1N1, a do sredine marta očekujemo da ćemo dobiti sojeve za vakcinu.

„Torlakove“ vakcine protiv gripa već pet godina nema na tržištu. Prvo nije dobila atest za promet, a onda je obustavljena proizvodnja. Rekonstrukcija pogona trajala je četiri godine.


Izvor: Večernje novosti/B.Radivojević
 
Top